Περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις για το αν η Δύση προτίθεται να στείλει στρατό στην Ουκρανία άφησε πίσω της η Διάσκεψη του Παρισιού για την βοήθεια στο Κίεβο, στον απόηχο του σάλου που ξέσπασε μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ότι πολλές χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες, σε διμερή βάση.

Ads

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέα βήματα για την ενίσχυση της Ουκρανίας, λέγοντας ότι δεν αποκλείεται ακόμη και η μελλοντική αποστολή δυτικών χερσαίων στρατευμάτων για να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρώπης να νικήσει τη Μόσχα.

«Σήμερα συζητήθηκαν όλα τα θέματα ελεύθερα και ανοιχτά σε ό,τι αφορά την στήριξη στην Ουκρανία. Δεν υπήρξε καμία απόφαση για αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή, επισήμως, (…) χερσαίων στρατευμάτων. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της διεθνούς συνόδου για την υποστήριξη στην Ουκρανία που οργάνωσε το Ελιζέ.

Ο ίδιος δεν θέλησε να πει περισσότερα για τη στάση της Γαλλίας στο ζήτημα, επικαλούμενος την ανάγκη τήρησης «στρατηγικής αμφισημίας».

Ads

Όμως «δεν είπα ότι η Γαλλία δεν τάσσεται υπέρ», συνέχισε. «Δεν αίρω την αμφισημία (…) λέγοντας ονόματα. Λέω ότι ήταν μια από τις επιλογές που συζητήθηκαν», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν βρίσκονται «σε πόλεμο με τον ρωσικό λαό», ωστόσο «δεν μπορούν να επιτρέψουν» στη Ρωσία «να νικήσει στην Ουκρανία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε στο τυπικό της υπόθεσης, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα αποστολής δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ούτε υφίσταται ζήτημα ευρωπαϊκού στρατού.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Μαζί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να καταστρέψει τα επιτεύγματά μας και δεν μπορεί να επεκτείνει την επιθετικότητά του σε άλλα έθνη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τη διάσκεψη.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ήταν μεταξύ των 25 περίπου ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες στη διάσκεψη. Ο Ντούντα είπε ότι η πιο έντονη συζήτηση αφορούσε το αν θα σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία και «δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα. Οι απόψεις διίστανται εδώ, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις».

Άλλα κράτη έστειλαν υπουργούς (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ντέιβιντ Κάμερον) καθώς και εκπροσώπους από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η διάσκεψη του Παρισιού πραγματοποιήθηκε αφού η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν πρόσφατα 10ετείς διμερείς συμφωνίες με την Ουκρανία για να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα μακροπρόθεσμης υποστήριξης.