Την βοήθεια της Μόσχας για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αποκλεισμό που της ασκεί η μολδαβική κυβέρνηση ζήτησε την Τετάρτη η μη αναγνωρισμένη, από την Δύση, Μολδαβική Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, με την Ρωσία να απαντά ότι «η προστασία των συμφερόντων των κατοίκων της Υπερδνειστερίας είναι μια από τις προτεραιότητέ μας» και «εξετάζουμε πάντα προσεκτικά τα αιτήματα από αυτήν»

Ads

Ειδικότερα, πηγές του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν στο RIA Novosti ότι «η προστασία των συμφερόντων των κατοίκων της Υπερδνειστερίας, των συμπατριωτών μας, είναι μία από τις προτεραιότητες. Όλα τα αιτήματα εξετάζονται πάντα με προσοχή από τις ρωσικές αρμόδιες υπηρεσίες».

Νωρίτερα την Τετάρτη, η μη αναγνωρισμένη Μολδαβική Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία λόγω των αυξημένων οικονομικών περιορισμών από το Κισινάου.

Το κοινοβούλιο της δημοκρατίας αποφάσισε να απευθύνει το αίτημα αυτό στο Ρωσικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και στην Κρατική Δούμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι περισσότεροι από 220.000 Ρώσοι πολίτες ζουν στη δημοκρατία.

Ads

Αφού έγινε γνωστή η παραπάνω απόφαση, μέρος των ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι βουλευτές επρόκειτο να ζητήσουν από τη Μόσχα να ενταχθεί η δημοκρατία αυτή στη Ρωσία.

Οι αρχές της Τιρασπόλ – της άτυπης πρωτεύουσας της Υπερδνειστερίας – διέψευσαν αυτά τα δημοσιεύματα.

Έτσι, η Galina Antyufeeva, αναπληρώτρια πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου της Υπρδνειστερίας, χαρακτήρισε τέτοιες αναφορές ως «απίστευτες ανοησίες».

Επιπλέον, η Τιρασπόλ υπενθύμισε τη θετική εμπειρία της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή και την ιδιότητα της Μόσχας ως εγγυητή και διαμεσολαβητή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με το Κισινιόφ, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας.

Το έγγραφο αναφέρει ότι οι βουλευτές θα απευθύνουν έκκληση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να λάβει υπόψη τα αναφαίρετα δικαιώματα του λαού της Υπερδνειστερίας, καθώς και στους συμμετέχοντες στη διεθνή διαπραγματευτική διαδικασία με τη μορφή 5+2 και στον ΟΑΣΕ να επηρεάσουν τις αρχές στο Κισινιόφ.

Επιπλέον, σκοπεύουν να καλέσουν τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση των κρατών μελών της ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, τον «διάδοχο» της ΕΣΣΔ) να αποτρέψει την κλιμάκωση στο Δνείστερο και να υιοθετήσουν έκκληση προς το Κοινοβούλιο της ΕΕ ζητώντας του να καταβάλει προσπάθειες για να αποτρέψει τη μολδαβική πίεση και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και ελευθεριών των Υπερδνειστερίων.

Οι βουλευτές θα ζητήσουν επίσης από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να παράσχει τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών δικαιωμάτων, συμφερόντων και ελευθεριών όλων των κατοίκων της αριστερής όχθης του Δνείστερου.

Τι είναι η Υπερδνειστερία, τι συμβαίνει εκεί και γιατί μας ενδιαφέρει

Η Υπερδνειστερία, το 60% των κατοίκων της οποίας είναι Ρώσοι και Ουκρανοί, αποτέλεσε ένα ακόμη αιματηρό επεισόδιο των «φυγόκεντρων» τάσεων του μετασοβιετικού χώρου, σε εθνικιστική, κυρίως, βάση.

Επεδίωξε την απόσχιση από τη Μολδαβία ακόμη και πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, φοβούμενη ότι θα εντασσόταν στη Ρουμανία.

Το 1992, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Κισινιόφ να λύσει το πρόβλημα με τη βία, η Υπερδνειστερία έγινε μια ουσιαστικά ανεξέλεγκτη, από το μολδαβικό κράτος, περιοχή.

Το 2006, η μη αναγνωρισμένη δημοκρατία διεξήγαγε δημοψήφισμα στο οποίο το 96,62% του πληθυσμού ψήφισε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Παρ’ όλα αυτά, η Μόσχα δεν έλαβε καμία απόφαση εκείνη τη στιγμή.

Με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Υπερδνειστερία επανήλθε στην επικαιρότητα, ως ένας από τους φερόμενους «στόχους» της Μόσχας, δηλαδή η ενσωμάτωσή της στην ρωσική ομοσπονδία, με την απόκτηση χερσαίων συνόρων, μέσω της κατάληψης της Οδησσούς που θα απέκλειε εντελώς το Κίεβο από την Μαύρη Θάλασσα.

Αυτό μέχρι στιγμής δεν συνέβη, αλλά το παραπάνω αίτημα, στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία, παίρνει άλλες διαστάσεις και εφγκυμονεί κινδύνους κλιμάκωσης και επέκτασης του πολέμου.

Και αυτό, προφανώς, μας ενδιαφέρει.