Η Ρωσία προειδοποιεί για «ένοπλη σύγκρουση» με τις ΗΠΑ, καθώς ο Λευκός Οίκος απορρίπτει ως «γελοίους» τους ισχυρισμούς περί άμεσης εμπλοκής της Ουάσινγκτον στην επίθεση με drone κατά του Κρεμλίνου, υποδεικνύοντας στο Κίεβο το χτύπημα.

Ads

Η Ρωσία κατηγόρησε την Πέμπτη (4/5) τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά του Κρεμλίνου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ισχυρίστηκε, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ότι οι ΗΠΑ «υπαγόρευσαν» τα ουκρανικά πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Όταν ρωτήθηκε από το CNN αν η Μόσχα πιστεύει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την επίθεση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε:

«Αναμφίβολα, τέτοιες αποφάσεις, ο καθορισμός των στόχων, ο καθορισμός των μέσων – όλα αυτά υπαγορεύονται στο Κίεβο από την Ουάσιγκτον».

Ads

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες και τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις δεν λαμβάνονται στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσιγκτον. Και το Κίεβο εκτελεί ήδη αυτά που του λένε να κάνει», δήλωσε ο Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση με drone «θα δημοσιοποιηθούν αργότερα».

Ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «γελοίο» τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ κατεύθυναν την Ουκρανία να πραγματοποιήσει επίθεση με στόχο -όπως υποστηρίζει η Μόσχα- τον Βλαντιμίρ Πούτιν και κατηγόρησε τον Πεσκόφ ότι λέει ψέματα.

«Θα σας έλεγα απλώς ότι ο κ. Πεσκόφ λέει ψέματα. Είναι προφανώς ένας γελοίος ισχυρισμός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμία σχέση με αυτό. Δεν γνωρίζουμε καν τι συνέβη. Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν κανένα απολύτως ρόλο σε αυτό».

Ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να μην έχει καμία ένδειξη για το ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ο Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδοκιμάζουν, δεν ενθαρρύνουν, δεν υποστηρίζουν επιθέσεις εναντίον μεμονωμένων ηγετών».

Η Μόσχα κλιμάκωσε τη ρητορική της, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ να δηλώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας βρίσκονται στα πρόθυρα μιας «ανοιχτής ένοπλης σύγκρουσης».

«Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ να βυθιστούν στην άβυσσο μιας ανοιχτής ένοπλης σύγκρουσης. Βρισκόμαστε ήδη στην άκρη, στην άκρη αυτού του γκρεμού», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ στο ρωσικό κανάλι Channel One την Πέμπτη (4/5), σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο TASS.

«Η Ουάσινγκτον είναι εδώ και καιρό άμεσο μέρος της ουκρανικής σύγκρουσης και έχει ως στόχο να καταστρέψει την κυρίαρχη Ρωσία», είπε, σύμφωνα με το TASS.

Τα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν δείχνουν ότι ενώ ο αμερικανικός στρατός παρέχει πράγματι δεδομένα στόχευσης στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εργαστεί για να αποτρέψουν την Ουκρανία από δυνητικά προκλητικά πλήγματα κατά της Μόσχας. Η Ουάσινγκτον επέκρινε το Κίεβο για τη δολοφονία τον Αύγουστο της Ντάρια Ντούγκινα, κόρης ενός εξέχοντος Ρώσου υπερεθνικιστή και συνεργάτη του Πούτιν, η οποία, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, είχε εγκριθεί από τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σε ανοιχτή επικοινωνία το Πεκίνο με τη Μόσχα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Πέμπτη ότι το Πεκίνο θα «διατηρήσει την επικοινωνία και τον συντονισμό» με τη Μόσχα για την επίτευξη μιας «πολιτικής διευθέτησης» στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αξιωματούχοι του Κιέβου έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από τα ουκρανικά εδάφη για να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Το Πεκίνο έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να ζητήσει την απόσυρση των στρατευμάτων της, προτρέποντας αντ’ αυτού σε αυτοσυγκράτηση «όλων των μερών» και κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι τροφοδοτεί τη σύγκρουση.

Μια ασαφώς διατυπωμένη «πολιτική διευθέτηση» της σύγκρουσης που πρότεινε η Κίνα ανήμερα της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας, ευρέως στη Δύση και στο Κίεβο ως πολύ πιο ευνοϊκή για τη Ρωσία παρά για την Ουκρανία. Το σχέδιο 12 σημείων του Πεκίνουυ απαιτεί κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος.

Κατά την προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών στις 13 Απριλίου, ο Τσιν είπε στον Λαβρόφ ότι όλα τα μέρη πρέπει να αναλάβουν δράση για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και τη δημιουργία συνθηκών για ειρηνευτικές συνομιλίες.

*Με πληροφορίες από CNN, NYT