Η Αίγυπτος «προετοιμάζει» μια περιοχή στα σύνορα με τη Γάζα υπό τον φόβο μαζικού εκτοπισμού Παλαιστινίων, στην περίπτωση που το Ισραήλ πραγματοποιήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που έχει προαναγγείλει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Ράφα, σύμφωνα με το Reuters.

Ads

Οι τέσσερις πηγές που επικαλείται το Reuters, δηλώνουν υπό το καθεστώς ανωνυμίας πως πρόκειται για «μια κίνηση έκτακτης ανάγκης από το Κάιρο».

Η Αίγυπτος, η οποία αρνήθηκε ότι κάνει τέτοιες προετοιμασίες, έχει επανειλημμένα σημάνει συναγερμό για το ενδεχόμενο ο καταστροφικός πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα να εκτοπίσει Παλαιστίνιους στο Σινά -κάτι που σύμφωνα με το Κάιρο θα ήταν εντελώς απαράδεκτο- απηχώντας τις προειδοποιήσεις αραβικών κρατών όπως η Ιορδανία.

Οι ΗΠΑ, στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε εκτόπιση Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Ads

Μία από τις πηγές που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι η Αίγυπτος αισιοδοξεί πως οι συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μπορούν να αποτρέψουν οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο, αλλά προετοιμάζει την περιοχή στα σύνορα ως προσωρινό και προληπτικό μέτρο.

Τρεις πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι οι «προετοιμασίες» της Αιγύπτου γίνονται σε μια έρημη περιοχή με κάποιες βασικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή στέγης στους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο.

Το Ισραήλ από την πλευρά του, διαμηνύει ότι θα εξαπολύσει επίθεση για να «εξουδετερώσει το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς» στη Ράφα, όπου πάνω από 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο.

Βίντεο και δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν την κατασκευή ενός περιφραγμένου καταυλισμού, εντός Αιγύπτου, στην έρημο του Σινά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, η κατασκευή του καταυλισμού ξεκίνησε πριν από τρεις ή τέσσερις ημέρες και θα προσφέρει προσωρινό καταφύγιο σε κάθε σενάριο διέλευσης ανθρώπων από τα σύνορα «μέχρι να επιτευχθεί λύση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μία πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου, έγγραφο της κυβέρνησης Νετανιάχου που κυκλοφόρησε ευρέως στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης -με ημερομηνία 13.10.2023, μόλις έξι ημέρες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς- πρότεινε ως «μεταπολεμική εναλλακτική λύση» τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων σε πόλεις-σκηνές, για να ακολουθήσει αργότερα η δημιουργία «μόνιμων κοινοτήτων» στο βόρειο Σινά.

Επίσημα, η Αίγυπτος δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη με τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα ως μέρος της ευρύτερης αραβικής απόρριψης οποιασδήποτε επανάληψης της «Νάκμπα», όταν περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Χαμάς: Οι όμηροι στη Γάζα αγωνίζονται για την επιβίωσή τους όπως ο παλαιστινιακός λαός

Οι όμηροι που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας «αγωνίζονται για την επιβίωσή τους» επειδή υφίστανται τα ίδια «δεινά» με τους κατοίκους του βομβαρδισμένου παλαιστινιακού θύλακα, ανέφερε σήμερα το ένοπλο παρακλάδι της Χαμάς.

«Οι τραυματισμένοι και άρρωστοι κρατούμενοι εχθροί ζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη αφού όσα υποφέρει ο λαός μας –την πείνα, τη δίψα, την έλλειψη φαρμάκων– τα υφίστανται και εκείνοι επίσης» είπε ο Άμπου Ομπέιντα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ.

«Προσπαθούμε πάντα να κρατάμε (σε ασφαλή χώρο) τους κρατούμενους εχθρούς με κάθε δυνατό μέσον και έχουμε ήδη προειδοποιήσει δεκάδες φορές για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται (…) αλλά ο χρόνος πιέζει», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα απελευθερώθηκαν δύο Ισραηλινοαργεντινοί όμηροι, σε μια επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, όπου σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι από την παλαιστινιακή πλευρά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Οι οικογένειες των ομήρων που παραμένουν στον θύλακα παρακαλούν την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποδεχθεί μια νέα κατάπαυση του πυρός ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία απελευθέρωσής τους.