Με χρέος-ρεκόρ που φτάνει το 202% του ΑΕΠ, η Ελλάδα σέρνει τον «χορό» του καταχρεωμένου ευρωπαϊκού Νότου, σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt η οποία με δημοσίευση της εστιάζει στον ρόλο των τραπεζών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) για τη σταθερότητα του ευρώ.

Ads

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος «από τότε που ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση τα κρατικά χρέη στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί από 6,7 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2008 σε περισσότερα από 12 τρισεκατομμύρια σήμερα. (…) Με χρέος-ρεκόρ που φτάνει στην Ελλάδα το 202% του ΑΕΠ, στην Ιταλία το 154% και στην Πορτογαλία το 128%, οι χώρες αυτές δεν θα ήταν σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς την υποστήριξη της ΕΚΤ. Μία μικρή, έστω, άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα προκαλούσε σοβαρές δυσκολίες για τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών αυτών».

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Die Welt φιλοξενεί εκτιμήσεις του γερμανού οικονομολόγου Μπερντ Ράφελχισχεν, ο οποίος εντοπίζει ένα επιπλέον «κρυμμένο χρέος» στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης της Νότιας Ευρώπης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου «βάση για τον υπολογισμό του κρυμμένου χρέους αποτελεί η έκθεση EU Ageing Report, την οποία δημοσιεύει ανά τρία χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτήν υπολογίζεται η εξέλιξη των δαπανών για σύνταξη, περίθαλψη, υγεία και παιδεία σε όλα τα κράτη-μέλη ως το 2070, με βάση τη δημογραφική εξέλιξη.
Συνεκτιμώνται όλες οι ρυθμίσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί, για παράδειγμα όσον αφορά το όριο συνταξιοδότησης, όχι όμως οι απλές εξαγγελίες.

Ads

Προκαλεί έκπληξη το ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, εφόσον συνυπολογιστεί το κρυμμένο χρέος, βελτιώνουν τη θέση τους στην κατάταξη και μάλιστα η Ελλάδα σκαρφαλώνει από την τελευταία στην πρώτη θέση».