Τα κοινωνικά δίκτυα αυτές τις μέρες επηρεάζουν όλο και περισσότερο τον τρόπο σκέψης και τη συμπεριφορά μας απέναντι στους συνομηλίκους μας και την κοινωνία.

Ads

Σίγουρα δεν είναι πιστός καθρέφτης της κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά μας ενημερώνουν για το αληθινό και το ψεύτικο, αν ξέρουμε να διαβάζουμε καλά τα μηνύματα, δηλαδή αν κάνουμε ορθολογική επιλογή και αν έχουμε πάντα κριτική προσέγγιση σε σχέση με αυτά τα κείμενα. Αποτελούν, δυστυχώς, στην πράξη την κύρια πηγή ενημέρωσης, σχολίων και κουτσομπολιού για τους πολίτες.

Ο ιστός θα μπορούσε να είναι ένας ωκεανός, όπου οι ανίδεοι άνθρωποι και οι επιστήμονες κολυμπούν μαζί. Εκεί συνυπάρχουν ψέματα και αλήθειες.

Οι επιθυμίες, τα όνειρα, η νοσταλγία, οι χαρές και οι λύπες των χρηστών του Διαδικτύου είναι μπροστά μας. Σπάνια μπορούμε να διαβάσουμε αλήθειες εκεί. Πρέπει ίσως να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για πολίτες, που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και είναι περισσότερο ή λιγότερο μορφωμένοι, τουλάχιστον εγγράμματοι. Εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι, οι αγρότες, οι φτωχοί, τα παιδιά κάτω των 7 ετών και οι λούμπεν.

Ads

Οι άνθρωποι γράφουν τα πάντα για τα πάντα εκεί. Δεν υπάρχει έλεγχος, πρακτικά δεν υπάρχει λογοκρισία, ούτε κανόνες. Μερικές φορές είναι αστείο, τις περισσότερες φορές είναι τραγικό, χωρίς να το ξέρω, χωρίς να το θέλω.

Ακολουθεί είναι τώρα μια επιλογή, υποκειμενική φυσικά, των μηνυμάτων που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από Τούρκους χρήστες του Διαδικτύου:

  • Τα χείλη της είναι από σιλικόνη, οι βλεφαρίδες της ψεύτικες, το στόμα της γεμάτο πρόσθετα δόντια, έχει φακούς επαφής στα μάτια, μπαίνει στο σούπερ μάρκετ και ζητάει βιολογικά αυγά!
  • Το 2002 στην Παλιά Τουρκία ένα Gold Quarter (22 καράτια, 1,75 gr) κόστιζε 26 τουρκικές λίρες Το 2024 στη Νέα Τουρκία με 26 λίρες μπορείτε να αγοράσετε μόνο ένα μαρούλι.
  • Η Κρατική Ραδιοφωνική Τηλεόραση, TRT, η οποία πρέπει να είναι αμερόληπτη, αντικειμενική και δίκαιη σύμφωνα με το νόμο, αφιέρωσε σε όλες τις εκπομπές της 2592 λεπτά στον Πρόεδρο Ερντογάν και 43 λεπτά στον αρχηγό της αντιπολίτευσης μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 19ης Φεβρουαρίου 2024.
  • Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί για το 2024 μια γραμμή τρένου υψηλής ταχύτητας, ένα εθνικό και τοπικά παραγόμενο μαχητικό αεροπλάνο και μετά να πάει στο φεγγάρι. Οι υποσχέσεις κρατήθηκαν αλλά… το τουρκικό TGV που ταξίδευε με 120 χλμ την ώρα είχε ένα ατύχημα όπου σκοτώθηκαν 25 ταξιδιώτες. Το εθνικό αεροπλάνο μπόρεσε να πετάξει για μόλις 9 λεπτά. Τούρκος πιλότος ως τουρίστας πέταξε στο φεγγάρι με διαστημόπλοιο ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας.
  • 270.300 τουρκικές λίρες (7722 ευρώ) πρόστιμο για τη θανάτωση μιας κατσίκας. 27.300 τουρκικές λίρες (780 ευρώ) πρόστιμο για τη δολοφονία ταχυμεταφορέα με μοτοσυκλέτα. (Πρόκειται για τον γιο του Προέδρου της Σομαλίας που προκάλεσε το θάνατο ταχυμεταφορέα σε τροχαίο δυστύχημα στην Κωνσταντινούπολη).

Ερωταπαντήσεις κατά τη διάρκεια ενός vox pop:

– Ποιος επινόησε τον λαμπτήρα (την ηλεκτρική λάμπα);

– Φυσικά και είναι το ΑΚΡ!

Το σύμβολο του κόμματος του Ερντογάν είναι ένας λαμπερός λαμπτήρας.

  • Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, η Τουρκία είναι η τελευταία χώρα στη λίστα των δεξιοτήτων γραμματισμού (Ικανότητα ανάγνωσης, κατανόησης και χρήσης γραπτών πληροφοριών στην καθημερινή ζωή) μεταξύ των ενηλίκων. Το 40% των Τούρκων ενηλίκων δεν μπορεί να καταλάβει την έννοια ενός εύκολου κειμένου. Μόνο το 3% αυτού του πληθυσμού μπορεί να κατανοήσει δύσκολα κείμενα και να ερευνήσει το θέμα. Και μόνο το 1% καταφέρνει να συνθέσει ένα περίπλοκο κείμενο.
  • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος, η Τουρκία βρίσκεται στην 15η θέση το 2023. Η Ελλάδα είναι 79η.
  • Το 1521, ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής συνέτριψε τους φρουρούς του κάστρου μετά την κατάκτηση της πόλης του Βελιγραδίου. Μια μινιατούρα, που απεικονίζει αυτή τη σκηνή κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάμεσα σε πολλές άλλες «νίκες» των Οθωμανών Σουλτάνων.

Επιτέλους ένα καλό:

Το πανό των οπαδών της ομάδας μπάσκετ του Περιστερίου στον αγώνα στην Αθήνα με την Καρσιγιάκα Σμύρνης.

«Ο κοινός εχθρός του ελληνικού και του τουρκικού λαού είναι ο φασισμός».