Τρεις μετανάστες σκοτώθηκαν και ακόμα ένα άτομο τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής (27/10) σε εγκαταλελειμμένα κτίρια κοντά στο χωριό Χόργκος της Σερβίας, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Ads

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ κάτοικοι του Χόργκος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν τα ξημερώματα και διήρκησαν αρκετή ώρα.

Η περιοχή του Χόργκος αποτελεί «πέρασμα» για πολλές ομάδες διακινητών μεταναστών που δραστηριοποιούνται στην Σερβία. Η περιοχή των συνόρων Σερβίας-Ουγγαρίας βρίσκεται στη λεγόμενη βαλκανική χερσαία μεταναστευτική οδό προς τη Δυτική Ευρώπη, η οποία οδηγεί από την Τουρκία στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και στη συνέχεια στη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία ή τη Βοσνία.

Η σταθερά αντιμεταναστευτική κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει υψώσει φράχτη από συρματόπλεγμα στα σύνορα με τη Σερβία για να σταματήσει την είσοδο μεταναστών. Οι συμμορίες λαθρεμπορίας ανθρώπων, ωστόσο, έχουν πολλαπλασιαστεί στη συνοριακή περιοχή και συχνά συγκρούονται για τον έλεγχο.

Ads

Συχνά τα τελευταία δύο χρόνια σημειώνονται ένοπλες συγκρούσεις. Σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN, στην Σερβία δρουν συμμορίες διακινητών από το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και την Συρία, οι οποίες έναντι χρηματικής αμοιβής εξασφαλίζουν σε μετανάστες την μετάβαση τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το BIRN εκτιμάει ότι η αποκαλούμενη βαλκανική οδός των μεταναστών αποφέρει κέρδη στους διακινητές 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι διακινητές είναι εξοπλισμένοι με πυροβόλα όπλα τα οποία προμηθεύονται από εγκληματικές ομάδες στο Κόσοβο και την νότια Σερβία, αναφέρει η έρευνα του BIRN.