Ψήφισμα, το οποίο θα καταδικάζει τις επιθέσεις του Σύρου προέδρου και θα εγκρίνει τα «απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των αμάχων από τη χρήση χημικών όπλων, φέρνει εντός της ημέρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Βρετανία. Ωστόσο, το ψήφισμα αναμένεται να προσκρούσει στο σινο-ρωσικό βέτο. Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός στρατός δηλώνει έτοιμος να επέμβει περιμένοντας το «νεύμα» Ομπάμα, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς. Την ίδια ώρα η Συρία καταγγέλλει προβοκάτσια και προειδοποιεί: «έχουμε όπλα αυτοάμυνας και θα εκπλήξουμε τους πάντες».

Ads

Διαβάστε επίσης:
Περιμένοντας το νεύμα του Ομπάμα

«Λέγαμε πάντα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά τις ευθύνες του στη Συρία. Σήμερα έχει τη δυνατότητα να κάνει ακριβώς αυτό» υποστήριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.
 
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έχει επισημάνει ότι η απάντηση στη Συρία μπορεί να δοθεί δίχως την ομόφωνη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ – όπου θεωρείται βέβαιο το σινορωσικό βέτο. Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να παρακαμφθεί σε συγκεκριμένες περιστάσεις.
 
Η Βρετανία όπως και η Γαλλία είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές μιας επέμβασης. Στον αντίποδα βρίσκονται Γερμανία και Ιταλία. Σε γενικές γραμμές στην ΕΕ παρουσιάζεται διχασμός αναφορικά με τη στάση τους απέναντι σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
 
Και η Νορβηγία εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση εναντίον ενδεχόμενης επιχείρησης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, εφόσον δεν υπάρχει εντολή από τον ΟΗΕ.

«Ανησυχώ βαθιά για τα σήματα που στέλνονται για προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ χωρίς αυτή να βασίζεται στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρτ Άιντε στον ιστότοπο της εφημερίδας Verdens Gang. «Αν δεν υπάρξει εντολή του ΟΗΕ, αποκλείεται η συμμετοχή της Νορβηγίας σε πλήγματα εναντίον της Συρίας», ξεκαθάρισε.

Ads

Διαβάστε αναλυτικά στο tvxs.gr
Η στάση των Ευρωπαίων
Γιατί και πώς θέλουν να εισβάλουν οι ΗΠΑ στη Συρία
Ελληνικές αντιφάσεις με φόντο τη Συρία
Επίθεση «από το Συριακό Ηλεκτρονικό Στρατό» δέχτηκε η ιστοσελίδα των NYT

 
Μπαν κι Μουν: Δώστε χρόνο στους επιθεωρητές

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν υπογράμμισε σήμερα από τη Χάγη την ανάγκη να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του Οργανισμού για να ολοκληρώσουν το έργο τους στη Συρία.
 
Όπως είπε, «είναι σημαντικό να τεκμηριώσουμε τα γεγονότα» και πρόσθεσε: «Μία ερευνητική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται τώρα εκεί για να κάνει ακριβώς αυτό».

«Μόλις λίγες μέρες μετά την επίθεση (οι επιθεωρητές) έχουν συλλέξει πολύτιμα στοιχεία, έχουν μιλήσει με θύματα και αυτόπτες μάρτυρες», συνέχισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Καταλήγοντας, επεσήμανε πως «η ομάδα χρειάζεται χρόνο για να κάνει τη δουλειά της».
 
Οι εμπειρογνώμονες κατευθύνονται ξανά σήμερα στον τόπο όπου καταγγέλλεται ότι έγινε η επίθεση από το καθεστώς Άσαντ, μετά τη διακοπή της αποστολής τους χθες για λόγους ασφαλείας.
 
Το πρακτορείο Reuters εκτιμά πως όσο παραμένουν στη Συρία, είναι απίθανο να γίνει στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση, δεδομένου του κινδύνου που θα δημιουργείτο για την ασφάλειά τους.
 
Μυστικές υπηρεσίες, υποκλοπές και δημοσιεύματα στο παιχνίδι
 
Εντός αυτού του πλαισίου έρχεται δημοσίευμα του αμερικανικού Foreign Policy που υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υπέκλεψαν συνομιλίες αξιωματούχου του συριακού υπ. Άμυνας ο οποίος ζητούσε εξηγήσεις για τις επιθέσεις με αέρια από το διοικητή της Μονάδας των χημικών όπλων.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Foreign Policy, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υπέκλεψαν τηλεφωνικές συνομιλίες ενός «πανικόβλητου» αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας της Συρίας με τον διοικητή της Μονάδας των χημικών όπλων, μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στα ανατολικά περίχωρα της Δαμασκού,
 
«Τις ώρες που ακολούθησαν την τρομακτική επίθεση με χημικά όπλα ανατολικά της Δαμασκού, αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Άμυνας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες σε κατάσταση πανικού με τον διοικητή της μονάδας των χημικών όπλων, ζητώντας εξηγήσεις για την επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο που σκότωσε περισσότερους των 1.000 ανθρώπους» σύμφωνα με το περιοδικό.
 
«Οι συνομιλίες αυτές υπεκλάπησαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε τώρα ότι είναι βέβαιοι ότι οι επιθέσεις αυτές είναι έργο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ και οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιτεθούν κατά του καθεστώτος τις επόμενες ημέρες».
 
Προβοκάτσια καταγγέλλει το συριακό καθεστώς
 
Η Δαμασκός αρνείται κατηγορηματικά ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος. Ο ανιτπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ υποστηρίζει ότι οι αντάρτες έκαναν χρήση χημικών όπλων για να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση.
 
Σε συνέντευξή του στο συριακό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ιχμπαρίγια, η οποία αναμεταδόθηκε σήμερα από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ο πρεσβευτής Μπασάρ Αλ-Τζααφάρι δηλώνει ότι «πολλά στοιχεία τείνουν να αποδείξουν την αθωότητα της συριακής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί αντικείμενο μιας παραπλανητικής κατηγορίας».

Όπως αναφέρει, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι «οι ένοπλες ομάδες έκαναν χρήση χημικών όπλων με σκοπό να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση και επίθεση κατά της Συρίας».
 
Κατηγόρησε παράλληλα τις δυτικές χώρες και την Τουρκία ότι «επέτρεψαν στις τρομοκρατικές ομάδες να δημιουργήσουν ένα εργαστήριο κατασκευής χημικών όπλων στο τουρκικό έδαφος με υλικό από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και να μεταφέρουν τα όπλα αυτά στη Συρία για να τα χρησιμοποιήσουν».
 
Συρία: «Έχουμε όπλα αυτοάμυνας και θα εκπλήξουμε τους πάντες»
 
Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ αλ-Μαλέμ, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα αμυνθεί με τρόπο που θα «εκπλήξει» τους εχθρούς της. «Eίτε θα παραδοθούμε είτε θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με τα διαθέσιμα μέσα – νομίζω ότι αυτό είναι η καλύτερη επιλογή. Έχουμε όπλα αυτοάμυνας και θα εκπλήξουμε τους πάντες με αυτά», δήλωσε ο Σύρος υπουργός.