Η συριακή αντιπολίτευση φέρεται να έχει ενημερωθεί από τη Δύση πως η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ θα πραγματοποιηθεί εντός λίγων ημερών, όπως αναφέρει το Reuters. Εξάλλου ανώτατοι αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως οι πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία μπορεί να αρχίσουν ακόμα και την Πέμπτη, ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να μην έχει αποφασίσει ακόμα αν θα υπάρξει στρατιωτική δράση. Σύμφωνα με διεθνή μέσα αυξάνονται πλέον οι ενδείξεις πως η Δύση θα κλίνει προς μια περιορισμένη δράση ενάντια στο συριακό καθεστώς. Η περιορισμένη επίθεση αναμένεται να αποτελέσει μια προειδοποίηση προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και όχι μια απόπειρα να αποδεκατιστούν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρουν αξιωματούχοι. Στην Ευρώπη ένθερμοι υποστηρικτές μιας επίθεσης στη Συρία είναι η Γαλλία και η Βρετανία σε αντίθεση με τη Γερμανία και την Ιταλία που «ευθυγραμμίζονται με την όποια απόφαση του Συμβουλίου της Ασφαλείας» του ΟΗΕ, το οποίο ωστόσο είναι απίθανο να λάβει απόφαση για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, λόγω του βέτο που προβάλλει η Ρωσία.   

Ads

Επιθεωρητές του ΟΗΕ βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Συρίας, στη Δαμασκό, όπου συλλέγουν στοιχεία και έχουν επαφές με κατοίκους με στόχο «να ελέγξουν τις καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης». Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τη Δευτέρα πως υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία πως έγινε χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση, με τη Ρωσία να επισημαίνει πως η Δύση δεν έχει κανένα στοιχείο και απλά επιχειρεί με μια «εκστρατεία προπαγάνδας» να διευκολύνει την εισβολή στη Συρία.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Καναδά, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Τουρκίας και Ιορδανίας, σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Αμάν φέρονται να συμφώνησαν πως αν υπάρξει επίθεση αυτή θα πρέπει να έχει τα παραπάνω στοιχεία. «Αποφασίστηκε ότι στην περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αναγκαστεί να δράσει, η πιο υπεύθυνη και βιώσιμη επιλογή θα ήταν τα περιορισμένης έκτασης πλήγματα με πυραύλους», δήλωσε ένας αξιωματικός του ιορδανικού στρατού που έχει γνώση των συζητήσεων.
 
Αν και οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως δεν έθεσαν κάποιο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (SNC) –πολιτικός φορέας των αντικαθεστωτικών – φέρεται να ενημερώθηκε πως «η δράση για την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ θα μπορούσε να γίνει στις επόμενες ημέρες». Σύμφωνα πάντα με το Reuters, η συριακή αντιπολίτευση παρέδωσε ήδη στις δυτικές δυνάμεις λίστα με προτεινόμενους στόχους επέμβασης. 
 
Το δημοσίευμα έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση πως ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβντ Κάμερον κάλεσε  εσπευσμένα τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να επιστρέψουν από τις θερινές τους διακοπές, προκειμένου να συζητήσουν σε έκτακτη συνεδρίαση την κατάσταση στη Συρία και τον τρόπο απάντησης στην επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού, που έχει καταγγείλει η Συριακή αντιπολίτευση, αλλά αρνείται κατηγορηματικά η συριακή κυβέρνηση. Όπως είπε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού, η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, θα υπάρξει πρόταση της κυβέρνησης και σχετική ψηφοφορία. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια επίθεση στη Συρία.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ η Βρετανία «δεν αποβλέπει στο να ανατρέψει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ». «Εάν παραμείνουμε αδρανείς μην κάνοντας τίποτε οι δικτάτορες και οι κτηνώδεις αρχηγοί κρατών θα τρέφουν την πεποίθηση ότι μπορούν να μείνουν ατιμώρητοι εάν χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα σε όλο και ευρύτερη κλίμακα στο μέλλον. Εκείνο που εμείς επιδιώκουμε είναι να δώσουμε μία σημαντική απάντηση σε όλο αυτό. Δεν επιδιώκουμε μία αλλαγή της κυβέρνησης, δεν αποβλέπουμε στο να ανατρέψουμε την κυβέρνηση Άσαντ», επεσήμανε ο Κλεγκ, μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα BBC και Sky News.

Ads

O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, την Τρίτη επανέλαβε πως οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εξαπολύσουν μια επίθεση κατά του Άσαντ και το μόνο που απομένει είναι να δώσει την εντολή ο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Θα πρέπει να υπάρξουν αποδείξεις» πως το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα, σημείωσε μιλώντας στο BBC.
 
Ανώτατοι αξιωματούχοι φέρονται να δηλώνουν πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία και αυτές μπορεί να αρχίσουν ακόμα και την Πέμπτη. Ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε στο Reuters, να μην έχει αποφασίσει ακόμα αν θα υπάρξει στρατιωτική δράση. Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το NBC, αναφέρουν πως οι επιθέσεις θα διαρκέσουν τρεις μέρες, θα είναι περιορισμένης κλίμακας και στόχος τους είναι «να σταλεί ένα σαφές μήνυμα» στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Σημειώνεται πως ανάλογο χρονοδιάγραμμα είχαν δώσει νωρίτερα και πηγές της συριακής αντιπολίτευσης, που συμμετείχαν σε συνάντηση με απεσταλμένους των δυτικών δυνάμεων. Όπως είχαν αναφέρει, το χτύπημα κατά του Άσαντ είναι θέμα ημερών.

Ένθερμος υποστηρικτής μιας εισβολής στη Συρία φαίνεται πως είναι η Γαλλία, όπως και η Βρετανία. Η Γαλλία επισημαίνει πως «δεν θα απεκδυθεί των ευθυνών της» όσον αφορά τη Συρία. «Η χρήση χημικών όπλων, τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετούς μήνες και τώρα για πρώτη φορά μαζικά, είναι απαράδεκτη», τονίζεται σε ανακοίνωση της προεδρίας και αναφέρεται πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά όπλα» την προηγούμενη εβδομάδα σε προάστιο της Δαμασκού και πως «δράστης ήταν το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ». Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν την αναίσχυντη απόφαση να ρίξουν αέρια σε αθώους» στη Συρία όπου «ο εμφύλιος πόλεμος (…) απειλεί την παγκόσμια ειρήνη». «Η δική μας ευθύνη είναι να επιδιώξουμε την πιο κατάλληλη απάντηση στους εκβιασμούς του συριακού καθεστώτος», πρόσθεσε και επανέλαβε πως η απόφαση για την ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας θα ληφθεί «εντός των επόμενων ημερών». 

Η Ιταλία από την πλευρά της απέρριψε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός «μιας πολιτικής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης». «Η Ιταλία δεν θα λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική λύση χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο στο κοινοβούλιο.

Επιφυλακτική είναι και η στάση της Γερμανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως θα λάμβανε μέρος στην ενδεχόμενη ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας, εάν επαληθευτούν οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές δυνάμεις και εάν υπάρχει εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για αυτό. «Εάν επιβεβαιωθεί η διάπραξη της επίθεσης, τότε η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει. Η θέση μας είναι τώρα ευθυγραμμισμένη στενά με αυτή των συμμάχων μας, αλλά πάνω απ’ όλα με αυτή των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο Βεστερβέλε αφήνοντας παράλληλα ανοικτό τον ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει η Γερμανία σε περίπτωση ανάληψης δράσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν η όποια δράση να γίνει από τη διεθνή κοινότητα, ωστόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι απίθανο να ψηφίσει υπέρ μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Συρίας, λόγω του βέτο που προβάλει η Ρωσία. Ο Ολάντ ωστόσο επικαλείται την απόφαση που κάνει λόγο για «την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των αμάχων» η οποία εγκρίθηκε το 2005 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 

Στον αντίποδα οι σύμμαχοι της συριακής κυβέρνησης Ρωσία, Κίνα και Ιράν προειδοποίησαν εκ νέου τη Δύση για ενδεχόμενη απόφαση στρατιωτικής επέμβασης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε πως μια στρατιωτική επέμβαση θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» για την περιοχή. Επιπλέον η Ρωσία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν τις συνομιλίες σχετικά με τη Συρία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Ένα ρωσικό αεροσκάφος προσγειώθηκε την Τρίτη στη Λαττάκεια της Συρίας προκειμένου να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της πόλης και ταυτόχρονα να απομακρύνει τους υπηκόους της, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ρωσίας.
 
Από την πλευρά του το Ιράν επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως μια στρατιωτική επέμβαση θα επηρεάσει όλη τη Μέση Ανατολή. «Σίγουρα θα υπάρξουν πολύ επικίνδυνες συνέπειες», ανέφερε ο Ιρανός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις της Κίνας. Ο κόσμος οφείλει να θυμηθεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ξεκίνησε από τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής που αποδείχθηκε ότι ήταν αναληθείς, αναφέρει μεταξύ άλλων το Πεκίνο. 

Συρία: Θα αμυνθούμε με όλα τα μέσα

Η Συρία θα αμυνθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα σε περίπτωση αμερικανικού χτυπήματος στο έδαφός της, διεμήνυσε σήμερα η κυβέρνηση Άσαντ. Σε δηλώσεις του ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ψευδαίσθηση την εκτίμηση ότι μία ξένη στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία θα μπορούσε να δημιουργήσει μία ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δυνάμεων του προέδρου Άσαντ και των ανταρτών.
 
«Εάν στόχος μίας πιθανής επίθεσης είναι να δημιουργήσει μία ισορροπία δυνάμεων … αυτό είναι μία ψευδαίσθηση και καθόλου εφικτό», υποστήριξε ο Γουαλίντ Μουαλέμ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Δαμασκός θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ξένη επίθεση στο έδαφός της, για να προειδοποιήσει στη συνέχεια ότι πιθανό χτύπημα ξένων δυνάμεων στη Συρία θα ήταν προς το συμφέρον αντάρτικων ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από τη Δαμασκό δεν θα σταματήσουν… Αν ο στόχος (μίας ξένης επέμβασης) είναι να περιορίσουν τις νίκες των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας δεν θα το καταφέρουν», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Μουαλέμ.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας ενημέρωσε εξάλλου πως η δεύτερη επίσκεψη των επιθεωρητών του ΟΗΕ στις βομβαρδισμένες περιοχές στα περίχωρα της Δαμασκού αναβλήθηκε για την Τετάρτη, «λόγω διαφωνιών μεταξύ των ανταρτών» για τους όρους ασφαλείας. Στο σημείο αυτό απέρριψε και τις κατηγορίες που εξαπέλυσε χθες ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Άσαντ δεν παρεμποδίζει το έργο των επιθεωρητών.

Επιπλέον υποστήριξε πως «η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την σύμμαχό της Συρία». «Οι σχέσεις μας θα συνεχιστούν σε όλους τους τομείς και ευχαριστούμε την Ρωσία για την υποστήριξή της, όχι μόνον διότι υπερασπίζεται τη Συρία, αλλά και διότι υπερασπίζεται τον εαυτό της» σημείωσε. Ο Μουάλεμ καταφέρθηκε επίσης εναντίον αυτών που θέλουν να επιτεθούν στην χώρα του χωρίς να παρουσιάσουν, σύμφωνα με τον ίδιο, την παραμικρή απόδειξη για την χρήση χημικών όπλων και προκάλεσε τις δυτικές χώρες να παρουσιάσουν «αποδείξεις» για να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες τους.
 
«Ακούμε τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν γύρω μας. Αν θέλουν να πραγματοποιήσουν μια επίθεση κατά της Συρίας πιστεύω ότι το να χρησιμοποιούν ως άλλοθι τα χημικά όπλα δεν είναι καθόλου σωστό. Τους προκαλώ να δείξουν τι έχουν ως απόδειξη», σημείωσε. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε εξάλλου ότι η χώρα του διαθέτει ισχυρά αμυντικά μέσα. «Το να τα βάζει κανείς με την Συρία δεν είναι μικρή υπόθεση. Διαθέτουμε αμυντικά μέσα που θα κάνουν τους άλλους να σαστίσουν», διαβεβαίωσε, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους που εξετάζουν την πιθανότητα ενός πλήγματος κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.