Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι έλαβε μόνον 95 θετικές ψήφους, στην γερουσία της Ρώμης, κατά την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Οι γερουσιαστές που καταψήφισαν την κυβέρνηση, είναι 38.

Ads

Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος τα Πέντε Αστέρια, η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 158 ψήφοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, ο Μάριο Ντράγκι δεν θα μεταβεί απόψε (Τετάρτη βράδυ) στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο για να παραιτηθεί αλλά – πιθανότατα – μέσα την Πέμπτη. Εκτός θεαματικών εκπλήξεων, η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για το φθινόπωρο (οι εκτιμήσεις μιλούν για την 2α Οκτωβρίου ως την επικρατέστερη ημερομηνία).

Ο Ντράγκι είχε υποβάλει την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα δεν την έκανε δεκτή και τον οδήγησε ενώπιον του κοινοβουλίου για να δει αν θα μπορούσε να αναζωογονήσει τη 18μηνη κυβέρνησή του.

Ads

Μιλώντας στην Άνω Βουλή, ο Ντράγκι εξέθεσε μια σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ιταλία, από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την κοινωνική ανισότητα και την ακρίβεια, και είπε ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να τον υποστηρίξουν εάν ήθελε να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές που θα έπρεπε να γίνουν στις πρώτες μισό του 2023.

«Χρειάζεται νέα συμφωνία»

«Με συγκίνησε ιδιαίτερα η στήριξη που έλαβα από 2.000 δημάρχους, καθώς και από τους υγειονομικούς, τους οποίους σέβομαι βαθύτατα», είπε ο Ντράγκι. «Η Ιταλία δεν χρειάζεται μια ψήφο εμπιστοσύνης προσχηματική, που να αποσύρεται με κάθε δυσάρεστο μέτρο. Χρειάζεται μια νέα συμφωνία για ειλικρινή και σαφή εμπιστοσύνη. Είστε έτοιμοι;». Τόσο η κοινοβουλευτική ομάδα των 5 Αστέρων όσο και ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι αρνήθηκαν να χειροκροτήσουν.

«Η υποστήριξη που είδα στη χώρα με ώθησε να προτείνω ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης. Δεν πάω να συγκεντρώσω όλη την εξουσία στα χέρια μου», επανέλαβε ο Ντράγκι στη δευτερολογία του, σε πολύ πιο οργισμένο τόνο, μετά την παρέμβαση της επικεφαλής του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, που τον κατηγόρησε ότι επιδιώκει υπερσυγκέντρωση εξουσιών αντί να αφήσει τους ψηφοφόρους να δώσουν διέξοδο στην πολιτική κρίση.

Αμετακίνητος για την Ουκρανία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η συνέχιση του βίου της κυβέρνησής του περνάει μέσα από τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, παρά τις αντιρρήσεις του Κινήματος 5 Αστέρων. «Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία με κάθε τρόπο», είπε. «Χθες ο πρόεδρος Ζελένσκι μού θύμισε στο τηλέφωνο ότι το να εξοπλίζουμε την Ουκρανία είναι ο μόνος τρόπος να τη βοηθήσουμε. Από την άλλη, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ειρηνικές λύσεις, αρχίζοντας με την επίλυση του προβλήματος των σιτηρών».

Ο Ντράγκι αγνόησε τα αιτήματα του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας και ως προς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο σκοπεύει να μεταρρυθμίσει. Τα δύο κόμματα, που είχαν κατοχυρώσει το μέτρο όταν συγκυβερνούσαν, θεωρούν ότι η μεταρρύθμιση θα θίξει πολλούς δικαιούχους. Ενώ η ημέρα ξεκίνησε με ηρεμία στις αγορές, εν συνεχεία το ορατό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δημιούργησε τριγμούς, με το κόστος δανεισμού της Ιταλίας να ανεβαίνει κατά 6 μονάδες, στις 232 μονάδες.

Ανησυχία στο Δημοκρατικό Κόμμα, τι δηλώνει ο Τζουζέπε Κόντε

Ο γενικός γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, δήλωσε πως σήμερα είναι μία «θλιβερή και δραματική ημέρα» για την Ιταλία, επισημαίνοντας πως πλέον η χώρα πρέπει να οδεύσει προς εκλογές.

«Μας έχουν δείξει την ‘πόρτα’. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε» δήλωσε από πλευράς του ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, υποστηρίζοντας ότι το -βαθιά διαιρεμένο- κόμμα του «έχει γίνει στόχος πολιτικής επίθεσης».

«Το Κίνημα δεν ζήτησε τίποτα για τον εαυτό του, αλλά μόνο για τους πολίτες. Σήμερα ήταν απαραίτητο να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις, ενώ είδαμε μόνο μία περιφρονητική στάση που δεν κάνει καλό στους πολίτες» επέμεινε ο Κόντε, «δείχνοντας» τον Μάριο Ντράγκι.

Η Forza Italia και η Λέγκα είχαν ζητήσει επίσημα από τον Μάριο Ντράγκι, προ της ψηφοφορίας στη Γερουσία, επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και να αποκλειστούν τα Πέντε Αστέρια από την κυβερνητική συμμαχία.

Παράλληλα, και οι γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων απαίτησαν από τον Ντράγκι πιο θαρραλέα βήματα σε ό,τι αφορά την οικολογική μετάβαση και να διατηρηθούν, χωρίς καμία αλλαγή, τα οικονομικά κίνητρα για την ανακαίνιση των ακινήτων.