Με την επικράτηση του προοδευτικού Μετώπου, Κεντροαριστεράς και Αριστεράς, ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες ισπανικές εκλογές. Πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά, αλλά όχι αυτοδυναμία, αναδείχθηκαν οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ, οι οποίοι καταλαμβάνουν 123 έδρες (επί συνόλου 350). Οι Αριστεροί Podemos εκλέγουν 42 βουλευτές. Τα δύο κόμματα κινούνται προς μια κυβερνητική συνεργασία έχοντας 165 έδρες και αναζητούν άλλες 11 για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.

Ads

Εκτός από τα μικρότερα Αριστερά και καταλανικά κόμματα, στο κάδρο των ενδεχόμενων συνεργασιών – τουλάχιστον βάσει των σεναρίων που κυκλοφόρησαν προεκλογικά – βρίσκονται και οι κεντροδεξιοί Cuidadanos, που συγκεντρώνουν 57 έδρες. Ο Σάντσεθ δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο ο επικεφαλής των  Cuidadanos  Άλμπερτ Ριβέρα καθ’ όλη την εκστρατεία καθ’ οδόν προς τις εκλογές στην Ισπανία απαιτούσε να «εκδιωχθεί» ο Σάντσεθ από την εξουσία διότι, όπως υποστήριζε, «συνθηκολόγησε με τους αυτονομιστές». «Θα παρακολουθούμε στενά την κυβέρνηση του (ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο) Σάντσεθ και του Ποδέμος (…) Είμαστε τώρα επικεφαλής της αντιπολίτευσης», τόνισε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. 

Διαβάστε επίσης: 

Τα επίσημα αποτελέσματα σφράγισαν την είσοδο της ακροδεξιάς στην ισπανική Βουλή για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια και το τέλος του Φράνκο. Το ακροδεξιό κόμμα Vox, αν και συγκέντρωσε τελικά λιγότερες έδρες από τις προεκλογικές εκτιμήσεις, θα έχει στο νέο κοινοβούλιο 24 βουλευτές.

Ads

Στα αξιοσημείωτα των ισπανικών εκλογών και η καθίζηση του Δεξιού Λαϊκού Κόμματος, που κατέγραψε ένα από τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία του. Το 2016 είχε κερδίσει 137 έδρες και σήμερα χάνει πάνω από τις μισές. Επίδης δεν παίρνει έδρα στη Χώρα των Βάσκων και παίρνει μόνο μια έδρα στην Καταλονία, στην επαρχία της Βαρκελώνης. Όπως γράφει η συντηρητική εφημερίδα ABC, το Λαϊκό Κόμμα καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1990. Η κατάρρευση, που είναι θεαματική, σημειώνεται λιγότερο από ένα μήνα πριν τις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου.  Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι «Πολίτες» προηγούνται του Λαϊκού Κόμματος και αναδεικνύονται σε δεύτερη δύναμη σε τουλάχιστον τρεις περιοχές: Ανδαλουσία, Μαδρίτη και Αραγονία, σύμφωνα με το 63% των ψήφων.

Πέδρο Σάντσεθ: Νικήσαμε την αντίδραση και την εξαπάτηση

«Αποδείξαμε στον κόσμο ότι μπορούμε να νικήσουμε την αντίδραση και την εξαπάτηση», δήλωσε ο νικητής των ισπανικών εκλογών Πέδρο Σάντσεθ ευχαριστώντας -όπως είπε- «από καρδιάς» τα 7,4 εκατομμύρια ψηφοφόρων που έφεραν το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην πρώτη θέση.

Οι Σοσιαλιστές απέσπασαν δύο εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από ό,τι το 2016. «Το πετύχαμε: το PSOE έχει κερδίσει τις εκλογές, νίκησε το μέλλον και το παρελθόν ήττήθηκε» τόνισε ο σοσιαλιστής ηγέτης που διαθέτει πλέον 123 βουλευτές – σχεδόν 40 περισσότερους σε σύγκριση με το 2016.

«Ναι» σε κυβερνητική συνεργασία από τους Podemos

Ο ηγέτης του Ουνίδος Ποδέμος, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι διατεθειμένο να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας με το PSOE, πράγμα που ανακοίνωσε και στον Πέδρο Σάντσεθ, τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών. «Του εξέφρασα τη βούλησή μας να εργαστούμε προς το να σχηματίσουμε κυβέρνηση συμμαχίας», είπε ο Ιγκλέσιας σε υποστηρικτές του UP στη Μαδρίτη. Πάντως ο ίδιος έσπευσε να συμπληρώσει πως ο σχηματισμός μιας τέτοιας συμμαχίας «θα απαιτήσει πολύ χρόνο και θα σας ζητούσα να δείξετε υπομονή»