Η επιδίωξη μιας προοδευτικής συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα συμπεριλαμβάνει «από τον αριστερό έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέχρι τον φιλελεύθερο γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν», αποτελεί τον στόχο του επικεφαλής υποψηφίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για τις Ευρωεκλογές, Φρανς Τίμερμανς.

Ads

«Είναι σαν να φέρνουμε στην Γερμανία μαζί την Ζάρα Βάγκενκνεχτ (σ.σ. επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς) με τον Κρίστιαν Λίντνερ (σ.σ. αρχηγό των Φιλελευθέρων)» σχολίασε από την πλευρά του ο Μανφρεντ Βέμπερ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί μεταξύ τους να υπάρξει καμιά ουσιαστική σύγκλιση σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο. «Κι εσείς ανήκετε στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα με τον Βίκτορ Όρμπαν», ανταπάντησε ο Τίμερμανς στον υποψήφιο του ΕΛΚ.

Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο αντιπάλων εντοπίστηκαν πάντως όταν η συζήτηση έφθασε στα θέματα κοινωνικής πολιτικής. Ο Φρανς Τίμερμανς τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής κατώτατου μισθού ίσου με το 60% του μέσου εισοδήματος σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρνοντας μάλιστα το επιχείρημα, «ήταν άραγε τόσο κακό πράγμα η εισαγωγή του κατώτατου μισθού στην Γερμανία; Όχι». Ο Μάνφρεντ Βέμπερ από την πλευρά του εξήγησε ότι δεν έχει κάτι εναντίον του κατώτατου μισθού, αποφεύγοντας ωστόσο να ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του μέτρου. Απέρριψε επίσης για μία ακόμη φορά την ιδέα περί πανευρωπαϊκής ασφάλισης των ανέργων, την οποία έχει προτείνει το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). 

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία από την αυστριακή κυβέρνηση, ο ολλανδός υποψήφιος εμφανίστηκε ξεκάθαρα αρνητικός. «Υπάρχει πρόβλημα με τους Εβραίους που φορούν κιπά;», διερωτήθηκε ο κ. Τίμερμανς και πρόσθεσε ότι το Ισλάμ αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης εδώ και 2000 χρόνια. «Το Ισλάμ ανήκει στην Ευρώπη, αλλά δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο της», έκρινε από την πλευρά του ο κ. Βέμπερ.

Ads

Νικητής της «μονομαχίας» για το γερμανικό κοινό αναδείχθηκε ο Τίμερμανς, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που διεξάγει το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, κατά την διάρκεια της προβολής της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης. Από τους 450 τηλεθεατές, το 42% απάντησε ότι θεωρεί «νικητή» τον κ. Τίμερμανς, ενώ το 29% δήλωσε ότι ξεχώρισε ο κ. Βέμπερ.