Στις κάλπες προσέρχονται από τις 7 το πρωί της Κυριακής (05/02) οι πολίτες της Κύπρου για την εκλογή του 8ου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Νίκο Αναστασιάδη που αποχωρεί έπειτα από 10 χρόνια διακυβέρνησης και δύο προεδρικές θητείες.

Ads

Στις εκλογές συμμετέχουν συνολικά 14 υποψήφιοι, αριθμός που αποτελεί τον μεγαλύτερο στην ιστορία των προεδρικών εκλογών της Κύπρου, ενώ οι κάλπες θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα με διακοπή μιας ώρας 12 με 1 το μεσημέρι. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται λίγο πριν από τις 21:00.

Υποψήφιοι για την προεδρία της Κύπρου είναι οι: Ανδρέας Ευστρατίου, Λουκάς Σταύρου, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Χρίστος Χρίστου, Ανδρόνικος Ζερβίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης, Αλέξιος Σαββίδης, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Γιώργος Κολοκασίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου, Χαράλαμπος Αριστοτέλους, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός και Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε περίπτωση που ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το 50+1 τοις εκατό των ψήφων, κάτι που είναι το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι δύο πρώτοι θα οδηγηθούν στον β’ γύρο της επόμενης Κυριακής 12 Φεβρουαρίου, οπότε και θα αναδειχθεί και ανακηρυχθεί ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ads

Πού έχουν στηθεί κάλπες εκτός Κύπρου

O συνολικός αριθμός των προσώπων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις σημερινές προεδρικές εκλογές, ανέρχεται σε 561.033. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 730 Τουρκοκύπριοι, που έχουν διεύθυνση μόνιμης διαμονής στις ελεύθερες περιοχές.

Για σκοπούς διεξαγωγής της ψηφοφορίας, θα λειτουργήσουν 1.148 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 1.113 κέντρα σε 5 Εκλογικές Περιφέρειες στην Κύπρο και 35 κέντρα στο εξωτερικό, σε 25 πόλεις, σε 12 χώρες.

Στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κέντρα στην Αθήνα (5), Βόλο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη (3), Ιωάννινα, Κομοτηνή, Λάρισα, Πάτρα και Ρέθυμνο,

Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λειτουργήσουν κέντρα στη Γλασκώβη, Λήντς, Λονδίνο (5), Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ και Μπρίστολ, καθώς και στο Βερολίνο, Βιέννη, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη, Ντουμπάϊ, Λουξεμβούργο, Παρίσι, Σόφια, Στοκχόλμη και Χάγη.

Η προσέλευση στις κάλπες μέχρι τις 10:00

Στο 11,7% ανήλθε το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες μέχρι τις 10:00, σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογών, Κώστα Κωνσταντίνου. Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 1,2% σε σχέση με το 2018.

Συγκεκριμένα η προσέλευση ανά επαρχία:

  • Λευκωσία: 13,1%
  • Λεμεσός: 9,8%
  • Αμμόχωστο: 11,5%
  • Λάρνακα: 11,8%
  • Πάφος: 11,6%

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sigmalive, Philenews