Ανοίγει ο δρόμος, σύμφωνα με τα τελευταία μηνύματα, για χρηματοδότηση – γέφυρα μέσω του EFSM (Ευρωπαΐκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αύριο στις 11 το πρωί.

Ads

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Τσεχία δίνει το «πράσινο φως» – υπό προϋποθέσεις – για την ενδιάμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω του EFSM, ενώ ανάλογη στάση αναμένεται τελικά και από τη Βρετανία.

Ο τσέχος υπουργός Οικονομικών Αντρέι Μπαμπίς δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η χώρα του θα αποδεχθεί τη χρήση του EFSM για τη χορήγηση δανείου-γέφυρα προς την Ελλάδα εάν τις παρασχεθούν ισχυρές εγγυήσεις οτι τα χρήματα δεν θα χαθούν.

«Ένα δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα από τον EFSM είναι αποδεκτό από εμάς, με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις. Την ίδια θέση έχουν και άλλες χώρες εκτός ευρωζώνης» είπε ο κ. Μπαμπίς.

Ads

Η Τσεχία και η Βρετανία είναι οι δύο χώρες που έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την στήριξη της Ελλάδας μέσω του Μηχανισμού, στον οποίο μετέχουν και τα 28 κράτη της ΕΕ και όχι μόνον τα μέλη της ευρωζώνης.

Το θέμα των εγγυήσεων προβάλει, επίσης σύμφωνα με το Reuters, και η Βρετανία. Πηγές του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών φέρονται να διαμηνύουν ότι η προστασία των χρημάτων των φορολογούμενων σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα προς την Ελλάδα συνιστά κόκκινη γραμμή.