Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίσε για την επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ και επιτέθηκε στις δυτικές χώρες καταλογίζοντας τους ευθύνες καθώς οδηγούν «ολόκληρο τον ουκρανικό λαό» σε μια «τραγωδία».

Ads

Μιλώντας την Πέμπτη σε στελέχη της Δούμας ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Μόσχα «δεν αρνείται τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά αυτοί που τις αρνούνται θα πρέπει να ξέρουν ότι όσο το καθυστερούν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι γι αυτούς να διαπραγματευτούν μαζί μας».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε ότι τον πόλεμο «εξαπέλυσε συλλογικά η Δύση οργανώνοντας και υποστηρίζοντας ένα μη συνταγματικό ένοπλο πραξικόπημα στην Ουκρανία και μετά ενθαρρύνοντας και δικαιολογώντας τη γενοκτονία κατά των κατοίκων του Ντονμπάς». Δηλώσεις, είπε, ότι οι Δυτικές χώρες θέλουν να πολεμήσουν τη Ρωσία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό» είναι «μια τραγωδία για ολόκληρο τον ουκρανικό λαό, αλλά όλα οδηγούν εκεί».

«Όλοι πρέπει να ξέρουν», προειδοποίησε, ότι «η Ρωσία ακόμα δεν έχει ξεκινήσει κάτι στα σοβαρά στην Ουκρανία» και συμπλήρωσε:

Ads

«Σήμερα ακούμε ότι θέλουν να μας νικήσουν στο πεδίο των μαχών. Τι να πω; Ας προσπαθήσουν». Εάν η Δύση, είπε «ήθελε να προκαλέσει μια σύγκρουση προκειμένου να προχωρήσει σε μια επόμενη φάση τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, τότε το πέτυχε. Αλλά στο τέλος αυτοί θα χάσουν, αφού η έναρξη αυτής της επιχείρησης στην Ουκρανία σήμανε και την αρχή μιας ριζικής ρωγμής στην αμερικανική τάξη πραγμάτων».

Οι δυτικές χώρες, υποστήριξε ο Πούτιν, αγνόησαν όλες τις προσπάθειες της Ρωσίας για διάλογο.

«Οι προτάσεις μας για τη δημιουργία ενός συστήματος ίσης ασφάλειας στην Ευρώπη απορρίφθηκαν, πρωτοβουλίες για κοινή εργασία στο θέμα της πυραυλικής άμυνας απορρίφθηκαν, προειδοποιήσεις για την επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ, ειδικά στις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης, αγνοήθηκαν», είπε και προειδοποίησε ότι «η καταστροφή της παλιάς παγκόσμιας τάξης πραγμάτων έχει αρχίσει».