Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι ισραηλινές εντολές εκκένωσης αποτελούν «θανατική καταδίκη» για όσους λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη στη Γάζα.

Ads

Τουλάχιστον 2.329 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους 724 παιδιά, ενώ περισσότεροι από 9.714 έχουν τραυματιστεί.

Οι γιατροί στη Γάζα δήλωσαν σήμερα, Κυριακή 15 Οκτωβρίου, ότι χιλιάδες ασθενείς κινδυνεύουν να πεθάνουν αν τα υπερπλήρη από τραυματίες νοσοκομεία ξεμείνουν από καύσιμα και βασικές προμήθειες, καθώς οι άμαχοι που δέχονται αεροπορικούς βομβαρδισμούς αγωνίζονται να βρουν τρόφιμα, νερό και ασφάλεια πριν από την αναμενόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ.

Χαρακτηρίζοντας την υγειονομική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «τραγική», σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους είπε:

Ads

«Η υγειονομική κατάσταση στη βόρεια Γάζα είναι τραγική. Οι επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη προκαλούν επιπλέον θανάτους και τραυματισμούς. Οι εντολές εκκένωσης από το Ισραήλ προς τα νοσοκομεία είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστούν και αποτελούν θανατική καταδίκη για τους ασθενείς και τους τραυματίες. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παραμένουν στο πλευρό των ασθενών τους. Ο ΠΟΥ καλεί το Ισραήλ να προστατεύσει τις υγειονομικές εγκαταστάσεις, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους ασθενείς και τους πολίτες και να ανακαλέσει αμέσως τις εντολές εκκένωσης των νοσοκομείων».

Το μήνυμα συνοδευόταν από μια ηχητική καταγραφή του Γιουσέφ Αμπού αλ-Ρις, γιατρού και αναπληρωτή υπουργού Υγείας, να μιλάει στον ΠΟΥ από νοσοκομείο της Γάζας:

«Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι συμβαίνει επί τόπου. Είναι πολύ φρικτό. Η εκκένωση του Shifa (σ.σ. νοσοκομείου), είναι κάτι αδύνατο. Στην πραγματικότητα, όλα τα άλλα νοσοκομεία, παρόλο που επέκτειναν τη χωρητικότητά τους και τη δυναμικότητα των κλινών τους, και μετά την επέκταση, όλα τους είναι πλήρως κατειλημμένα από θύματα και από τραυματίες ασθενείς. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να εκκενώσει το νοσοκομείο, επειδή δεν υπάρχουν επιπλέον κρεβάτια σε αυτά τα νοσοκομεία.

» Και το άλλο πράγμα, οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ασταθείς. Και αν θέλουμε ακόμη και να τους μεταφέρουμε, ακόμη και αν υπάρχουν επιπλέον κρεβάτια στα άλλα νοσοκομεία, πράγμα που δεν ισχύει, θα πεθάνουν επειδή είναι πολύ ασταθείς για να μεταφερθούν».