Η Action Aid προειδοποιεί για τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι έγκυες Παλαιστίνιες στην αποκλεισμένη και πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζαςεν όψει της επικείμενης χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού.

Ads

Η Amal Abu Aisha είναι μια γυναίκα από τη Λωρίδα της Γάζας που αναγκάστηκε να εγκατέλειψε το σπίτι της.

Μοιράζεται τις ανησυχίες της για τον εκτοπισμό και την έγκυο κόρη της, Ραζάν, η οποία είναι έτοιμη να γεννήσει αλλά μένει στο σπίτι χωρίς κανέναν που μπορεί να τη φροντίσει ή να βοηθήσει στον τοκετό:

«Δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω καθώς ο σύζυγός της εκπληρώνει το ιατρικό του καθήκον στα νοσοκομεία της Γάζας κάτω από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Δεν μπορώ να την προσεγγίσω και δεν μπορεί να διακομιστεί στο νοσοκομείο κάτω από αυτή τη συνεχή επίθεση και τα υπερπλήρη, από κόσμο, νοσοκομεία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είμαι δίπλα της… αυτό είναι το πρώτο της μωρό. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να αντέξει μόνη της τους πόνους του τοκετού».

Ads

Η Riham Jafari, Συντονίντρια για την Action Aid Palestine, δήλωσε:

«Καθώς χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας φεύγουν φοβούμενοι τη ζωή τους, εγκαταλείποντας τα σπίτια και τις κοινότητές τους, η στόχευση νοσοκομείων και υποδομών ζωτικής σημασίας είναι βαθιά ανησυχητική, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κατάφωρη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή.

»Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τον καταστροφικό αντίκτυπο στις 50.000 έγκυες γυναίκες και τα νεογέννητα στη Γάζα αυτή τη στιγμή, οι οποίες και τα οποία έχουν μείνει όλες και όλα τους χωρίς την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη και την ασφάλεια που τους αξίζει καθώς κάνουν την αδύνατη επιλογή να φύγουν χωρίς εγγύηση ασφάλειας ή να παραμείνουν με κίνδυνο σχεδόν βέβαιου θανάτου».

Η ActionAid ζήτησε την άμεση άρση της εντολής εκκένωσης και την εγγύηση της πλήρους προστασίας και ασφάλειας των αμάχων.