Οι πλούσιες χώρες, θα αθετήσουν για το 2020, μια σημαντική υπόσχεσή τους προς τις φτωχότερες, σχετικά με την κλιματική αλλαγή, καταστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο την εμπιστοσύνη αρκετών χωρών προς τη συμφωνία του Παρισιού, όσο και τις προσδοκίες για διεθνή συνεργατική δράση στο συγκεκριμένο ζήτημα, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, στον Guardian.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, όπως υποστήριζε η συμφωνία του Παρισιού το 2015, οι αναπτυσσόμενες χώρες, θα έπρεπε να λάβουν τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια ευρώ, από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς των πλουσιότερων χωρών, εντός του 2020. Τα χρήματα αυτά, θα αποτελούσαν τόσο κίνητρο, όσο και οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων αλλά και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον Antonio Guterres, τα χρήματα αυτά, δεν πρόκειται να δωθούν φέτος, δημιουργώντας προβλήματα εν’ όψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα το 2021.

Μάλιστα, δεδομένου του γεγονότος πως οι διεθνείς προσδοκίες για τη συγκεκριμένη Διάσκεψη, ήταν αρκετά υψηλές, με τις χώρες να καλούνται να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας, κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου για το 2021 , ο αντίκτυπος της μη χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, αναμένεται να είναι σημαντικότατος, όπως υποστηρίζει ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ads

Βέβαια, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, ο Guterres, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος για το 2021, λέγοντας πως ο στόχος για τα 80+ δισεκατομμύρια ευρώ (100 δισεκατομμύρια δολάρια), θα εκπληρωθεί για το συγκεκριμένο έτος.

«Όμως, σχετικά με το 2020, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως  ο αναπτυγμένος Κόσμος θα βοηθήσει τον αναπτυσσόμενο Κόσμο λιγότερο από όσο προβλέπεται στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, τόσο σχετικά με τον περιορισμό των ρύπων, όσο και με την αντιμετώπισης των χωρών αυτών στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΟΗΕ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του αναπτυσσόμενου κόσμου. Και για να γίνει αυτό, σημαντικότατη είναι η εφαρμογή των υποσχέσεων που έχουν δωθεί. Εάν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε ασφαλώς σημαντικές συνέπειες και θα πρέπει μετά οι ανεπτυγμένες χώρες να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των αναπτυσσόμενων, πόσο μάλλον από την στιγμή που οι χώρες δεσμεύονται να εκμηδενίσουν τις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050».

«Με άλλα λόγια, για να εκμηδενίσει η Ινδία τις εκπομπές ρύπων, για να τις εκμηδενίσει η Ινδονησία, αλλά και άλλες χώρες, χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη, χρειαζόμαστε τέτοιου είδους προσπάθειες καθότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και δεσμεύσεις, μόνο εάν δουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες εκπληρώνουν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Gutteres, δηλώνοντας ότι ο ΟΗΕ προετοιμάζει μια έκθεση, που θα παρουσιάσει τη σημερινή κατάσταση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ολοένα και περισσότερες χώρες, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ (υπό την προεδρία του Μπάιντεν), έχουν δεσμευτεί  να υιοθετήσουν τον στόχο των μηδενικών ρύπων.

Πέρα όμως από τα εν λόγω κράτη, ο Guterres, αναφέρθηκε σε χώρες όπως η Ρωσία, η Αυστραλία, η Ινδία, η Ινδονησία και η Βραζιλία, οι οποίες ακόμα δεν έχουν δεσμευτεί κάτι αντίστοιχο, υποστηρίζοντας παράλληλα πως, από τη μια πολλές χώρες έχουν μιλήσει για «οικολογική ανάρρωση» έπειτα από την κρίση του κορονοϊού, όμως, από την άλλη, λίγες είναι οι χώρες που πραγματικά επενδύουν σε project που μπορούν να μειώσουν την εκπομπή ρύπων.

«Κοιτάξτε τις G20. Όλες αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας οικονομίας και αυτό που κάνουν είναι να συνεχίζουν να επενδύουν σε βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, την ώρα που τα ποσά που επενδύονται στην «πράσινη οικονομία», είναι τα μισά.

Άλλωστε, όπως είχε αποκαλύψει ο Guardian, οι επενδύσεις σε εταιρείες που ρυπαίνουν σημαντικά το περιβάλλον, ήταν αρκετά περισσότερες, σε σχέση με τις αντίστοιχες, οι οποίες εκπέμπουν χαμηλά ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα.

«Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Είναι ξεκάθαρο ότι όχι μόνο δεν βρισκόμαστε κοντά σε μια «οικολογική ανάρρωση» από τον κορονοϊό, αλλά πως είναι τώρα η καταλληλότερη στιγμή να κάνουμε κάτι ώστε η επιστροφή από την πανδημία να είναι βιώσιμη και καθολική. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει λογική να ξοδεύουμε τα χρήματα των φορολογούμενων για να καταστρέψουμε τον πλανήτη, πόσο μάλλον από την στιγμή που είμαστε λίγο πριν από το σημείο, από όπου δε θα υπάρχει επιστροφή», υποστηρίζει ο Guterres.

Την ώρα λοιπόν που η Δανία ακύρωσε μια σειρά ερευνών που αφορούσαν την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικά αερίου, ο Guterres, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη πράξη της δανεζικής κυβέρνησης, δηλώνει πως «ελπίζω ότι ολοένα και περισσότερες χώρες θα συνεχίσουν με αυτή τη νοοτροπία, όσο το δυνατόν νωρίτερα», για να συνεχίσει, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο στόχος μας, δεν είναι μόνο να μην εξαρτώμαστε πλέον από πηγές ενέργειας όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά να σιγουρέψουμε πως ήδη ένα σημαντικό μέρος των πηγών αυτών, θα παραμείνει κάτω από το έδαφος. Και αυτό αφορά και τις πηγές που έχουν ήδη ανακαλυφθεί, και αυτές που είναι έως τώρα άγνωστες».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αφού ξεκαθάρισε πως «η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα ήταν ανέφικτη χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες», τονίζοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε σε εκμηδένιση των ρύπων, δίχως τη συνεργασία και την ηγεσία των ΗΠΑ», καλωσόρισε την επιλογή του Τζον Κέρι ως υπεύθυνου για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Αμερικής, απ΄τον Τζο Μπάιντεν.

«Η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και κάτι τέτοιο είναι πολύ θετικό», κατέληξε ο Guterres. 

Πηγή: Guardian