Οι άντρες με τα μαύρα ή διαφορετικά τρόικα των δανειστών, δηλαδή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσφέρουν διέξοδο από την χρεοκοπία με αντάλλαγμα λιτότητα, έχουν γίνει αφορμή για διάφορα αστεία. Ανάμεσα σε αυτά είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες με το όνομα «Έρχεται η τρόικα». Τα γέλια, όμως, χάνονται πίσω από τους φόβους ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2013.

Ads

 
Στην Λισαβόνα, όπως γράφει το Presseurop, το επιτραπέζιο παιχνίδι «Έρχεται η τρόικα» ήδη πωλείται στα περισσότερα καταστήματα. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι απλοί: οι παίκτες προσπαθούν να προστατέψουν τα εκατομμύριά τους τα οποία κέρδισαν ασκώντας επιρροή, και στην συνέχεια προσπαθούν να κερδίσουν τις εκλογές και να προστατέψουν τις θέσεις τους πριν μια «κακή» κάρτα εμφανιστεί και καταστρέψει τα σχέδιά τους. Αυτή η ζοφερή κάρτα παρουσιάζει τρεις συνοφρυωμένους άντρες που φορούν μαύρα, την τρόικα, που έρχεται να πάρει τα πλούτη τους.
 
Στα εμπορικά καταστήματα, μια διαφήμιση παρουσιάζει ένα πιστωτικό πρόγραμμα που επιτρέπει τους αγοραστές να πληρώσουν τις αγορές των Χριστουγέννων σε τρεις δόσεις. Το σλόγκαν της διαφήμισης κρύβει ένα ίχνος ειρωνείας: «εάν το μάθει η τρόικα…». Με άλλα λόγια καλύτερα να μη μάθει ότι ξοδεύουμε τα λιγοστά λεφτά που μας έχουν μείνει (ή που μας έχουν αφήσει).
 
Στην Πορτογαλία, διάφορα αστεία χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστεί η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, που αποδίδεται στην τρόικα. Οι γιορτές για το τέλος του έτους θα είναι δύσκολες. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πάρουν δώρο για τα Χριστούγεννα και τον Ιανουάριο του 2013, θα επιβληθούν νέα μέτρα και μειώσεις των προϋπολογισμών.
 
Εξοικονόμηση
 
Τα μέτρα αυτά θα εισαγάγουν τον πιο αντιφατικό και δυσβάσταχτο προϋπολογισμό που θα γνωρίσει η χώρα. Περιλαμβάνει αύξηση των φόρων, που θα φτάσουν στο ύψος ενός μηνιαίου μισθού. Σύμφωνα με την Πορτογαλική Ομοσπονδία Εμπορίου και Υπηρεσιών, το πορτογαλικό εμπόριο θα μειωθεί από 10% μέχρι και 15% το 2013 συγκριτικά με το τρέχον έτος, που ούτως ή άλλως ήταν καταστροφική χρονιά. Οι ταξιτζήδες που πλέον περνούν όλη την μέρα στον δρόμο δηλώνουν ότι έχουν παρατηρήσει μείωση των εσόδων τους μέχρι και 40%.
 
Περιοδικά και τηλεοπτικά προγράμματα είναι γεμάτα με προτάσεις για φτηνές αγορές, καταστήματα μεταχειρισμένων προϊόντων και διάφορους τρόπους για να γλιτώσει κανείς χρήματα. Σε κάθε γωνιά έχουν ανοίξει καταστήματα που ανακυκλώνουν σχεδόν το οτιδήποτε, από ρούχα σε καλή κατάσταση έως αντικείμενα που μπορούν να μεταπωλούνται για πάντα.
 
Το 2012, η οικονομία επιβραδύνθηκε κατά 3% και η κατανάλωση μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ταυτόχρονα, η ανεργία άγγιξε το ποσοστό ρεκόρ του 16%. Τα εμπορικά σωματεία εκτιμούν ότι στα τελευταία χρόνια το ενεργό εργατικό δυναμικό έχασε 10% της καταναλωτικής του δύναμης. «Και όλα θα γίνουν χειρότερα το 2013», προειδοποιεί ο Αρμένιο Κάρλος, γενικός γραμματέας του εμπορικού σωματείου CGTP.
 
Επιδείνωση προ των πυλών
 
Για τους λόγους αυτούς, οι Πορτογάλοι αναρωτιούνται πως θα τελειώσει αυτό το καταστροφικό σενάριο. Ο Υπουργός Οικονομικών, Βίτορ Γκασπάρ, δήλωσε ότι οι πρώτες βελτιώσεις θα γίνουν εμφανείς το 2013. Το πρόβλημα είναι ότι είπε το ίδιο πράγμα ακριβώς και πριν από ένα χρόνο, αλλά η ύφεση έγινε βαθύτερη. Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι η κατάσταση οδεύει προς το χειρότερο.
 
Εκτός από την φοροεπιδρομή, δηλαδή τα χαμένα μπόνους και η εμφάνιση μιας πληθώρας νέων μέτρων που θα εφαρμοστούν στην πλειονότητα του πορτογαλικού πληθυσμού, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τον Φεβρουάριο θα παρουσιάσει στην τρόικα ένα πλαίσιο που θα αποδώσει έσοδα 4 δις ευρώ. Η εξοικονόμηση θα γίνει μειώνοντας τις δημόσιες υπηρεσίες κυρίως στην υγεία και στην εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργός, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, προειδοποίησε σε μια πολυσυζητημένη συνέντευξή του πριν από λίγες εβδομάδες, ότι αναζητεί έναν τρόπο για να κάνει τους πολίτες να πληρώσουν – είτε μερικώς είτε ολικώς – για την ανώτατη εκπαίδευση των παιδιών τους.
 
Πάντως ο Κοέλιο, που συνήθως ανακοινώνει μόνο κακά νέα μέσω τηλεόρασης, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, στις 17 Δεκεμβρίου, ρωτήθηκε για τα μακροοικονομικά ζητήματα και χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να πει αυτό που σήμερα μπορεί να θεωρηθεί καλό νέο: «Για πρώτη φορά εδώ και καιρό δεν βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού»