Για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια οι δημοσιογράφοι στην Πορτογαλία προχωρούν σε γενική απεργία. Οι λόγοι των κινητοποιήσεων αφορούν τους χαμηλούς μισθούς, καθώς και τη μεγάλη εργασιακή ανασφάλεια του κλάδου.

Ads

Οι δημοσιογράφοι σε ολόκληρο τον κόσμο, άλλωστε, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία έχουν έρθει αντιμέτωποι με τεράστια ανεργία και πολύ μεγάλες δυσκολίες, καθώς το τοπίο της ενημέρωσης -και λόγω της τεχνολογίας- αλλάζει ραγδαία.

Νέες απολύσεις

Στην Πορτογαλία, η προηγούμενη γενική απεργία δημοσιογράφων στην Πορτογαλία είχε γίνει το 1982. Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου έρχονται σε μια στιγμή κομβική, καθώς νωρίτερα την εβδομάδα που μας πέρασε υπήρξαν εξελίξεις σε επίπεδο απολύσεων.

Συγκεκριμένα, ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς Μέσων Ενημέρωσης στην Πορτογαλία, η Global Media, προέβη στην ανακοίνωση απολύσεων 20 εργαζομένων της, εκ των οποίων οι 10 είναι δημοσιογράφοι.

Ads

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Τύπο λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την πορτογαλική επικράτεια, από τη Λισαβόνα και το Πόρτο, μέχρι την Κοΐμπρα και τις Αζόρες.

Εργασιακή ανασφάλεια και χαμηλοί μισθοί

Το δημόσιο πορτογαλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Lusa σταμάτησε να μεταδίδει τηλεγραφήματα και ειδήσεις από τα μεσάνυχτα, ενώ σύμφωνα με το συνδικάτο των δημοσιογράφων, πάνω από 20 Μέσα Ενημέρωσης επηρεάζονται από την απεργία. «Η εργασιακή ανασφάλεια και οι χαμηλοί μισθοί αποτελούν εμπόδιο στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο δημοσιογράφων, το οποίο και διοργανώνει τη σημερινή απεργία.

Η άνοδος των πληθωριστικών πιέσεων έχει φέρει τους δημοσιογράφους να απαιτούν κυρίως αυξήσεις μισθών, ενώ ο άλλος πυλώνας των αιτημάτων τους αφορά και τη συμμόρφωση με την εργατική νομοθεσία σχετικά με την αποζημίωση για τις υπερωρίες.