Μόλις πέντε εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές και μετά από ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, που ξέσπασε τον περασμένο Νοέμβριο, το  σοσιαλιστικό κόμμα της Πορτογαλίας βρίσκεται και πάλι στην κορυφή των δημοσκοπήσεων.

Ads

Όπως φαίνεται οι Πορτογάλοι σοσιαλιστές έχουν ανακάμψει από το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε το κόμμα στις 7 Νοεμβρίου και οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, αφού σε πρόσφατη έρευνα που διενέργησε η Europe Elects για το Euractiv συγκεντρώνουν τώρα το 30% των ψήφων έναντι του 25% στις 14 Νοεμβρίου.  Ωστόσο, εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το 41% που πήραν στις εκλογές του 2022.

Από την άλλη πλευρά, το κεντροδεξιό PSD (ΕΛΚ) συγκεντρώνει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 27% που μαζί με το 18% του ακροδεξιού Chega φτάνουν το 46%.

Παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης του PSD Λουίς Μαυροβούνιο διαβεβαίωσε ότι δεν θα συνεργαστούν με την ακροδεξιά, οι σοσιαλιστές είναι επιφυλακτικοί, αφού στις περιφερειακές εκλογές του 2020 τα δύο κόμματα σχημάτισαν τον κυβερνητικό συνασπισμό Acores.

Ads

«Γνωρίζουμε ότι χωρίς συμφωνία [με την ακροδεξιά] δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το PSD να κυβερνήσει ή να ηγηθεί κυβέρνησης στην Πορτογαλία. Έτσι, είτε μια νίκη του PSD σημαίνει πολιτική αστάθεια στην Πορτογαλία. Ή υπάρχει συμμαχία;», δήλωσε ο ηγέτης των σοσιαλιστών, Πέντρο Σάντος, σε ομάδα δημοσιογράφων στις 31 Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Δεν προβλέπεται συνεργασία μεταξύ Σοσιαλιστών και PSD

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από το Euractiv αν οι σοσιαλιστές είναι ανοιχτοί σε μια συνεργασία με το συντηρητικό PSD μετά τις εκλογές με στόχο να εμποδίσουν την ακροδεξιά να μπει στην κυβέρνηση – όπως συνέβη το 1983 – ο Σάντος διαβεβαίωσε ότι είναι «σχεδόν αδύνατο», καθώς θα ήταν «κακό για τη δημοκρατία».

«Το δημοκρατικό σύστημα στην Πορτογαλία χρειάζεται εναλλακτικές λύσεις, χρειάζεται μια βαλβίδα διαφυγής για τους πολιτικούς και τα κόμματα, κεντροδεξιά και αριστερά», δήλωσε ο Σάντος, υποστηρίζοντας ότι μια κεντρώα κυβέρνηση θα συνέβαλε στην άνοδο του Chega.

«Επίσης, το όραμα που έχουμε για την Πορτογαλία την κοινωνία μας και τις πολιτικές μας είναι πολύ διαφορετικό. Επομένως, είναι σχεδόν αδύνατο», πρόσθεσε.

Μια άλλη επιλογή για τους Πορτογάλους σοσιαλιστές θα ήταν, σύμφωνα με το Euractiv, να συγκεντρώσουν μια σύνθετη ευρεία ποικιλόμορφη πλειοψηφία από όλες τις αριστερές δυνάμεις για να φτάσουν το 45%, ενδεχομένως, όμως, να χρειαστούν και την υποστήριξη των φιλελευθέρων (IL), αφού προβλέπεται να συγκεντρώσουν το 6% των ψήφων.

Νικολά Σμιτ και ευρωεκλογές

«Έχουμε έναν υπέροχο υποψήφιο, έναν εξαιρετικό υποψήφιο, με ικανότητες, με εμπειρία, με αποδεδειγμένα αποτελέσματα» απάντησε ο Σάντος όταν ρωτήθηκε για τον επικεφαλής υποψήφιο των σοσιαλιστών της ΕΕ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, τον Επίτροπο Νικολά Σμιτ.

Ωστόσο, ο πολιτικός κόσμος της Πορτογαλίας θα αρχίσει να προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου μόνο μετά τις εκλογές του Μαρτίου. Όπως υπογράμμισε ο Σάντος, «Οι βουλευτικές εκλογές είναι καθοριστικές για τη ζωή του πορτογαλικού λαού, σε αυτό επικεντρωνόμαστε».