Πρόωρες εκλογές στις 10 Μαρτίου ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, λόγω εμπλοκής του ονόματός του σε έρευνα για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς.

Ads

Ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ωστόσο ότι το κοινοβούλιο δεν θα διαλυθεί άμεσα, αλλά μετά τις 29 Νοεμβρίου προκειμένου να γίνει η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό. Σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού πέρασε απ’ την πορτογαλική Βουλή στις 31 Οκτωβρίου.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τη μεσαία τάξη, κοινωνικές παροχές στους πιο ευάλωτους και μια αύξηση 24% στις δημόσιες επενδύσεις.

Η νομοθεσία στην Πορτογαλία προβλέπει ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 60 ημερών απ’ την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Ads

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Intercampus για τις εφημερίδες Jornal de Negocios και Correio da Manha, το 67,8% των ψηφοφόρων θα προτιμούσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ το 25,7% θα προτιμούσε το PS να επιλέξει έναν νέο πρωθυπουργό και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε προχθές, Τρίτη, μετά τη σύλληψη του προσωπάρχη του στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για φερόμενες ως παρατυπίες στη διαχείριση από την κυβέρνησή του προσοδοφόρων προγραμμάτων εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου.

Εισαγγελείς δήλωσαν πως ο Κόστα είναι επίσης στόχος μιας σχετικής έρευνας. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.