Την παραίτησή του από πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ο Αντόνιο Κόστα μετά την εμπλοκή του ονόματός του σε εκτεταμένη έρευνα για διαφθορά.

Ads

«Η αξιοπρέπεια των καθηκόντων του πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με οποιαδήποτε υποψία για την ακεραιότητά του, την καλή του συμπεριφορά και ακόμη λιγότερο με την υποψία της άσκησης οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης», δήλωσε ο Κόστα στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, η πορτογαλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο άτομα από το στενότερο περιβάλλον του πρωθυπουργού, για φερόμενες παρατυπίες που διαπράχθηκαν στην παραχώρηση της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων λιθίου και έργων πράσινου υδρογόνου. Tο γραφείο επικοινωνίας του ίδιου του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τη σύλληψη του επιτελάρχη Βίτορ Εσκάρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πορτογαλική Eισαγγελία, ο Κόστα -πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2015- συμπεριλαμβάνεται στα υπό έρευνα πρόσωπα, για τα σχέδια εξόρυξης λιθίου στα βόρεια της χώρας και το μεγαλεπήβολο έργο πράσινου υδρογόνου στο Σινές.

Ads

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Κόστα έχει υποστηρίξει με ενθουσιασμό πολυάριθμα σχέδια για την εξόρυξη λιθίου σε διάφορες περιοχές της Πορτογαλίας στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για την εξασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών, αλλά τα εν λόγω σχέδια έχουν περιέλθει σε αντιπαράθεση λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων που πρόκειται να εξαχθούν και της δυσανάλογης περιβαλλοντικής ζημίας που αναμένεται από τις εργασίες.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι συλλήψεις εντάσσονται στο πλαίσιο μιας έρευνας για υποψίες αθέμιτης επιρροής και διαφθοράς σε συμβόλαια που συνδέονται με το πράσινο υδρογόνο και με την εξόρυξη λιθίου.

Οι έρευνες, στις οποίες παίρνουν μέρος περίπου 140 αστυνομικοί, αφορούν επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υποδομών, σύμφωνα με την εφημερίδα Publico.

*Με πληροφορίες από Reuters, Politico