Διαδηλωτές αγρότες συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Πολωνία το απόγευμα της Τετάρτης (6/3), με τις αρχές να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού και να κατηγορούν τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις για βία εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Ads

Χιλιάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία, βάζοντας φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και πετώντας κροτίδες, καθώς ζητούσαν να μπει ένα τέλος στις φθηνές εισαγωγές και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που, όπως υποστηρίζουν, πλήττουν τον βιοπορισμό τους.

«Εξαιτίας της σωματικής επιθετικότητας εναντίον αστυνομικών από ορισμένους από τους ανθρώπους που διαμαρτύρονταν… ήταν αναγκαίο να γίνει χρήση άμεσων κατασταλτικών μέτρων», έγραψε η αστυνομία.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως αστυνομικοί τραυματίστηκαν και περίπου 12 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Ads

 


Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters πως είδε αστυνομικούς να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού εναντίον ενός διαδηλωτή που κρατούσε μια σημαίας της Πολωνίας.

Νωρίτερα, διαδηλωτές μετέφεραν και κατόπιν έβαλαν φωτιά σε ένα φέρετρο, στο οποίο είχαν κρεμάσει μια επιγραφή που έγραφε «αγρότης, έζησε 20 χρόνια, σκοτώθηκε από την Πράσινη Συμφωνία», ενώ κατέκλυσαν τον δρόμο μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας, κορνάροντας και κρατώντας σημαίες της Πολωνίας προτού διαδηλώσουν προς το κοινοβούλιο.