Σχεδόν 2.500 φορτηγά έχουν ακινητοποιηθεί σε έξι σημεία ελέγχου στα ουκρανο-πολωνικά σύνορα, λόγω του αποκλεισμού από τους Πολωνούς αγρότες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Συνόρων της Ουκρανίας, Andriy Demchenko, στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Rada, της ουκρανικής Βουλής.

Ads

«Ο αποκλεισμός συνεχίζεται και στα έξι σημεία ελέγχου. Από σήμερα (σσ: Κυριακή) το πρωί, περίπου 2,4 χιλιάδες φορτηγά βρίσκονται σε ουρές. Κυρίως μπροστά από τα σημεία ελέγχου Krakivets, Ravva-Russkaya και Yahodyn», δήλωσε.

Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές δεν εμπόδισαν την κυκλοφορία λεωφορείων και αυτοκινήτων σε κανένα από τα σημεία ελέγχου, πρόσθεσε εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Συνόρων.

Οι Πολωνοί αγρότες εδώ και εβδομάδες έχουν βγει στους δρόμους τόσο ενάντια στην αγροτική πολιτκή της ΕΕ, όσο και στην αθρόα και αφορολόγητη εισαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της Δύσης στο Κίεβο.

Ads

Απέκλεισαν πλήρως τα σημεία ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία, τους κόμβους μεταφορών και τους δρόμους πρόσβασης σε σιδηροδρομικούς σταθμούς μεταφόρτωσης και θαλάσσια λιμάνια. Σε ορισμένες συνοριακές διαβάσεις, πέταξαν σιτηρά από φορτηγά και βαγόνια.

Οι πολωνο-ουκρανικές σχέσεις έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα.

Τον Ιούνιο του 2022, η ΕΕ ακύρωσε τους δασμούς σε όλα τα προϊόντα που προέρχονται από την Ουκρανία, αλλά αυτό οδήγησε σε προβλήματα στις πωλήσεις για τους Ευρωπαίους αγρότες.

Στα τέλη Μαρτίου 2023, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία ζήτησαν από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να παρέμβει στην κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε προσωρινά μέτρα, τα οποία ίσχυαν για αρκετούς μήνες, και στη συνέχεια υποχρέωσε το Κίεβο να εισαγάγει ελέγχους στις εξαγωγές.

Στη συνέχεια, οι αρχές της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ανακοίνωσαν ότι επεκτείνουν μονομερώς την απαγόρευση, ενώ η Ουκρανία κατέθεσε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.