Υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και των αυτονομιστών του Ντομπάς έχει τεθεί το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης, όπως είπε ο δήμαρχος, Βαντίμ Μποϊτσένκο, μιλώντας στο CNN. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πόλη – υψηλής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας – που καταλαμβάνεται από τους Ρώσους.

Ads

«Πλέον δεν εξαρτώνται όλα από εμάς» δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήμαρχος της Μαριούπολης ζωντανά στην τηλεόραση και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, σήμερα είμαστε στα χέρια των κατακτητών». Ο ίδιος ζήτησε την πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης από τον πληθυσμό, ο οποίος ήταν πάνω από 400.000 ανθρώπους πριν από τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, επικοινωνία», είπε. «Είναι πραγματικά τρομακτικό», τόνισε. 

«Χρειαζόμαστε μια πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης», είπε ο Μποϊτσένκο. «Η πιο σημαντική αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή… Και υπάρχουν ελπίδες ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να εκκενώσουν, αλλά δυστυχώς δεν έχουν λάβει άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι παίζεται κάθε μέρα. Ένα κυνικό παιχνίδι όπως “Ναι, είμαστε έτοιμοι. Μπορείτε να πάτε εκεί”, αλλά στην πραγματικότητα δεν γίνεται κάτι. Οι ηρωικοί οδηγοί μας κάτω από τη φωτιά προσπαθούν να φτάσουν στα σημεία όπου μπορούν να παραληφθούν οι κάτοικοι της Μαριούπολης, και περιμένουν με την ελπίδα ότι θα έχουν μια τέτοια ευκαιρία. Αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας από την πρώτη μέρα».

Ads

Οι συγκρούσεις και η πολιορκία έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην παραθαλάσσια πόλη, που αποτελεί «κλειδί» για την εξέλιξη του πολέμου, καθώς με την κατάληψή της η Ουκρανία χάνει την πρόσβασή της στην Αζοφική θάλασσα και η Ρωσία θέτει υπό τον έλεγχό της ολόκληρο το παραλιακό ανατολικό μέτωπο της χώρας. 

► Διαβάστε επίσης: «Δεν είναι πια η Μαριούπολη, είναι μια κόλαση» [Βίντεο]

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά το 90% των κτιρίων κατοικιών στην πόλη υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων το 60% χτυπήθηκε άμεσα και το 40% καταστράφηκε. Ζημιές έχουν καταγραφεί και σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία και νηπιαγωγεία, αλλά και σε εργοστάσια και στο λιμάνι της πόλης. Η επίθεση στο θέατρο – καταφύγιο προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινότητα με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το φρικτό χτύπημα, όπως και για άλλα χτυπήματα αμάχων, αλλά και για παρεμπόδιση των επιχειρήσεων για απομάκρυνση πολιτών από την κατεστραμμένη πόλη. Η ουκρανική ηγεσία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη, ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται πως το νεοναζιστικό τάγμα «Αζόφ», που δραστηριοποιείται στην περιοχή, χρησιμοποιούσε τους άμαχους ως «ασπίδα». 

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, έως και 140.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη προτού περικυκλωθεί και περίπου 150.000 κατάφεραν να φύγουν κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού. Κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης της πολιορκίας, περίπου 170.000 άνθρωποι παρέμεναν στην πόλη και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι 30.000 μεταφέρθηκαν στη Ρωσία.

Μαριούπολη, πόλη κλειδί για τέσσερις λόγους

Η Μαριούπολη υπήρξε από την έναρξη του πολέμου μια πόλη – κλειδί για την εξέλιξη των επιχείρησεων. Η κατάληψή της έχει χαρακτηριστεί από πολλούς αναλυτές ως «ζωτικής σημασίας» για τη στρατηγική της Μόσχας. Οι τέσσερις βασικοί λόγοι είναι: 

► Πρώτον, χωρίς τη Μαριούπολη η Ουκρανία χάνει ολοκληρωτικά την πρόσβασή της στην Αζοφική θάλασσα και όλο το ανατολικό παραλιακό μέτωπο περνάει στον έλεγχο των Ρώσων. Ρωσία με την κατάληψη της Μαριούπολης ελέγχει συνολικά το 80% της ουκρανικής ακτογραμμής στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μαριούπολη ήταν κύριος εξαγωγικός κόμβος για τον χάλυβα, τον άνθρακα και το καλαμπόκι της Ουκρανίας που προορίζονται για πελάτες στη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές. Το Κίεβο χάνει κρίσιμες εμπορικές δυνατότητες και επιτυγχάνεται από τη Μόσχα ο στραγκαλισμός της ουκρανικής οικονομίας. 

► Δεύτερον, με την κατάληψή της η Ρωσία δημιουργεί μια χερσαία γέφυρα μεταξύ της Κριμαίας, που από το 2014 βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, και της περιφέρειας του Ντονμπάς, που στο μεγαλύτερο μέρος του ελέγχεται από τους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. 

► Τρίτον, η Μαριούπολη ως λιμάνι μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των εφοδιαστικών προβλημάτων της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα με την κατάληψή της απελευθερώνεται κρίσιμες στρατιωτικές δυνάμεις για την ενίσχυση των υπόλοιπων μετώπων. 

► Τέταρτον, η κατάληψη της Μαριούπολης είναι σημαντική για την ενίσχυση του ηθικού και τη ρωσική προπαγάνδα. Το γεγονός πως στην περιοχή είχε έντονη δράση το ουκρανικό νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ μπορεί να αξιοποιηθεί από το Κρεμλίνο ως απόδειξη πως οι στόχοι επιτυγχάνονται, ώστε να ενισχυθεί η υποστήριξη των επιχειρήσεων από τη ρωσική κοινωνία. Επιπλέον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει από την αρχή του πολέμου και ιστορικές διαστάσεις στην εισβολή, υποστηρίζοντας πως η ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας ανήκει ιστορικά στη Ρωσία, καθώς αποτελούν εδάφη της αυτοκρατορίας του 18ου αιώνα.

image

► Διαβάστε επίσης: Μαριούπολη: Μια «παγωμένη κόλαση»