Ads

Συνεχίζεται η άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή στη Ρωσία από τις εκατοντάδες πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα. Η πρωτεύουσα Μόσχα παραμένει και σήμερα πνιγμένη στο τοξικό νέφος από τους καπνούς των πυρκαγιών της περιοχής ενώ στο αεροδρόμιο έχουν απαγορευθεί από χθες οι προσγειώσεις αεροσκαφών. Στους 52 οι νεκροί.

Το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η έκταση των πυρκαγιών αυξήθηκε από 1.795.955 σε 1.935.164 στρέμματα και το πρωί συνέχιζαν να καίνε 853 εστίες, εκ των οποίων οι 32 αφορούσαν κοιτάσματα τύρφης και οι υπόλοιπες δασικές εκτάσεις. Εμφανίστηκαν 290 νέες εστίες, από τις οποίες έγινε δυνατή η κατάσβεση των 244 και η κατάσταση παραμένει βεβαρημένη.

Ο καπνός, προϊόν της αργής καύσης των επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, αλλά και των δασικών πυρκαγιών στα περίχωρα της πόλης, διαρκώς πυκνώνει και διεισδύει στο εσωτερικό των κτιρίων, ακόμη και στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας. Οι συγκεντρώσεις του μονοξειδίου του άνθρακα συνεχώς αυξάνονται και ξεπέρασαν το μεσημέρι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις κατά 6,6 φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, των στερεών σωματιδίων κατά 3,2 και του διοξειδίου του νατρίου κατά 4,5 φορές. Η επιδείνωση είναι προφανής, καθώς το πρωί του Σαββάτου το μονοξείδιο του άνθρακα, για παράδειγμα, είχε τιμές κατά 3,9 φορές άνω του επιτρεπτού.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, που καταγράφει επί 24ώρου πλέον βάσεως την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας της ρωσικής πρωτεύουσας, «είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις ούτε καν για τις επόμενες ώρες, προς το παρόν η συγκέντρωση τοξικών αερίων και επιβλαβών συστατικών βαίνει ανοδικώς».

Ads

Κατά περίπου 50% αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στη ρωσική πρωτεύουσα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, με επιπλέον περίπου 5.000 θανάτους να αποδίδονται στον καύσωνα. «Η αύξηση του αριθμού των θανάτων άρχισε τον Ιούλιο. Αντίθετα, τον Ιούνιο οι αριθμοί ήταν μάλλον οι συνήθεις», δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και πρόσθεσε: «Ο καύσωνας είναι βέβαιο ότι επηρέασε την κατάσταση».

Το θερμόμετρο άγγιξε σήμερα στα περίχωρα της Μόσχας τους 40 βαθμούς Κελσίου, ανεβάζοντας το μέσο όρο της περιόδου στους 38 βαθμούς όταν τις φυσιολογικές χρονιές ο μέσος αυτός όρος κινείτο γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η προεδρία θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Η ανάγκη είναι πραγματικά μεγάλη. Όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ενώ το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών χθες απηύθυνε έκκληση για προσέλευση εθελοντών που θα βοηθήσουν την πυροσβεστική, το στρατό και τους χιλιάδες άλλες εθελοντές που ήδη παλεύουν με τις φλόγες.

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου στον οποίο έχει επικριθεί έντονα ο χειρισμός της κρίσης από την κυβέρνηση, «η κατάσταση είναι ακόμα καταστροφική και προς το παρόν δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσης». Οπως έγινε γνωστό από την εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να παρέμβει πιο δυναμικά στις προσπάθειες αντιμετώπισης των πυρκαγιών, υποβάλλοντας τη Δευτέρα σχέδιο αναβάθμισης του πυροσβεστικού εξοπλισμού καθώς και προτάσεις για καλύτερη πρόληψη.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών από σήμερα η επιχείρηση κατάσβεσης των κοιτασμάτων τύρφης γίνεται πλέον 24ωρη. Ο Δήμος της Μόσχας ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι στέλνει επιπροσθέτως 500 άνδρες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, όμως η αίσθηση πλέον στους πολίτες είναι ότι το σύστημα πυρόσβεσης έχει πολλά ελαττώματα και ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του. Οι ειδικοί εξηγούν το πρωτοφανές του πράγματος και το ακραίο των συνθηκών, προσθέτοντας ότι στο μέτωπο των πυρκαγιών εργάζονται καθημερινά περισσότερα από 161.000 άτομα και 26.000 μηχανικά μέσα, εκ των οποίων 56 εναέρια, ωστόσο δεν φαίνεται να πείθουν τους πολίτες.

Αναφερόμενα στον μέχρι τώρα απολογισμό της κατάστασης, ορισμένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ζημιές ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις καλλιέργειες και για χιλιάδες εκτάρια δασικών εκτάσεων κατεστραμμένα. Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την απόφασή του να απαγορεύσει την εξαγωγή σιτηρών από τις 15 Αυγούστου έως το τέλος του χρόνου, επειδή η ξηρασία και οι φωτιές μείωσαν την αναμενόμενη παραγωγή.

Οι υπηρεσίες της Μόσχας καλούν τους πολίτες να παραμένουν εντός των κατοικιών τους, να σφραγίζουν τα παράθυρά τους με βρεγμένα πανιά και ταινίες, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διείσδυση των πιο δηλητηριωδών αερίων. Εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες πουλήθηκαν ή χορηγήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τη βοήθεια, που μπορούν να προσφέρουν.

Διαβάστε επίσης: