Εγκαταστάσεις διυλιστηρίων που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, στην ανατολική Συρία, βομβάρδισαν τη νύχτα οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές τους αραβικές χώρες. Σύμφωνα με την πληροφόρηση της συμμαχίας οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν το πετρέλαιο ως κύρια πηγή χρηματοδότησης πουλώντας το λαθραία σε γειτονικές χώρες, για αυτό και αποτελούσε πρώτο στόχο. Από την Τρίτη έχουν σκοτωθεί στις αεροπορικές επιδρομές τουλάχιστον 129 τζιχαντιστές από ξένες χώρες και 12 Σύροι.

Ads

Τα διυλιστήρια που βομβαρδίστηκαν, παρήγαγαν ποσότητα που κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500 βαρελιών πετρελαίου σε καθημερινή βάση με κέρδη για τους τζιχαντιστές που μπορεί να αγγίξουν και τα 2 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως από τις πωλήσεις σε Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Ιορδανία.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 129 τζιχαντιστές από ξένες χώρες και 12 Σύροι έχουν σκοτωθεί από την Τρίτη στις αεροπορικές επιδρομές τις οποίες εξαπέλυσε ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Συνολικά 84 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και 57 του Μετώπου Αλ Νούσρα, παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία, σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μόνο 12 Σύροι» είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Από τους 12 Σύρους που σκοτώθηκαν, 11 ήταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και ένας του Μετώπου Αλ Νούσρα. Στους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν επιπλέον 13 Σύροι άμαχοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ads

Χθες, δε, ο Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε από την παγκόσμια κοινότητα να συνδράμει στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι ο ΟΗΕ έχει να κάνει μια επιλογή, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και ότι τα έθνη πρέπει να αναλάβουν «συλλογική ευθύνη» ή αλλιώς θα «κατακλυσθούν» από την αστάθεια. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε, βέβαια, ότι η νομιμότητα ενός μέρους τουλάχιστον των αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αμφισβητείται, εξαιτίας του γεγονότος πως δεν έχουν εγκριθεί από τη Συρία ή από τον ΟΗΕ.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι τζιχαντιστές στην Αλγερία αποκεφάλισαν γάλλο που κρατούσαν όμηρο. Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε καλέσει τους απανταχού υποστηρικτές του να δολοφονούν πολίτες των κρατών της συμμαχίας – κυρίως Γάλλους και Αμερικανούς. Η Γαλλία που συμμετέχει στους βομβαρδισμούς στο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και σε αυτούς που πραγματοποιούνται στην Συρία. Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκαλεί σήμερα το Συμβούλιο Άμυνας στο Μέγαρο των Ηλυσίων, μία ημέρα αφού η Γαλλική Εθνοσυνέλευση έδωσε την υποστήριξή της στη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να ερευνά αν από τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία σκοτώθηκε ο επικεφαλής της ομάδας Χορασάν, μιας οργάνωσης «βετεράνων» της αλ Κάιντα, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή.