Να συνδράμει στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι  θα δημιουργηθεί ένας συνασπισμός που «θα καταστρέψει το δίκτυο του θανάτου».

Ads

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο ΟΗΕ έχει να κάνει μια επιλογή, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και ότι τα έθνη πρέπει να αναλάβουν «συλλογική ευθύνη» ή αλλιώς θα «κατακλυσθούν» από την αστάθεια.

Κάλεσε τις χώρες της Μέσης Ανατολής να ασχοληθούν με τις συνθήκες που συνέδραμαν στην αύξηση των εξτρεμιστών και τις κάλεσε να σταματήσουν τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Η μόνη γλώσσα την οποία καταλαβαίνουν οι δολοφόνοι σαν αυτούς είναι αυτή της ισχύος», πρόσθεσε, ενώ προειδοποίησε όσους έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τους τζιχαντιστές «να φύγουν από το πεδίο της μάχης όσο ακόμα μπορούν».

Ads

Ο Ομπάμα κάλεσε παράλληλα να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να μην δοθεί χώρος στους εξτρεμιστές, περιλαμβανομένου «του Διαδικτύου» γενικά και πιο συγκεκριμένα «των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και αραβικών κρατών κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι τζιχαντιστές στην Αλγερία αποκεφάλισαν γάλλο που κρατούσαν όμηρο.

Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να ερευνά αν από τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία σκοτώθηκε ο επικεφαλής τηςομάδας Χορασάν, μιας οργάνωσης «βετεράνων» της αλ Κάιντα, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή.

Ρωσία: Υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα των επιδρομών κατά της ISIS

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε ότι η νομιμότητα ενός μέρους τουλάχιστον των αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αμφισβητείται, εξαιτίας του γεγονότος πως δεν έχουν εγκριθεί από τη Συρία ή από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Υπάρχουν αμφιβολίες για την νομιμότητα των πληγμάτων, καθώς τέτοιες ενέργειες μπορούν να γίνονται μόνον με την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών και την ανεπιφύλακτη έγκριση των αρχών της χώρας όπου διεξάγονται, οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση είναι η κυβέρνηση στην Δαμασκό», σημείωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

Κάμερον: Συγκαλεί εκτάκτως το βρετανικό κοινοβούλιο

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε, με μήνυμα του στο Twitter, ότι συγκαλεί εκτάκτως την Παρασκευή το κοινοβούλιο για να συζητήσει το αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης να της παρασχεθεί βοήθεια εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) μέσω αεροπορικών επιδρομών.

«Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων δέχθηκε το αίτημά μου να συγκαλέσει τη Βουλή την Παρασκευή», ανέφερε ο Κάμερον έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάινταρ αλ Αμπάντι στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του βρετανού πρωθυπουργού, η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών από τη Βρετανία για να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις της εναντίον των μαχητών του ΙΚ.