Ο Νοτιοαφρικάνος αγγλικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, νομπελίστας Ειρήνης και ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Nότιας Αφρικής,  Σίριλ Ραμαφόσα.

Ads

Ο πρόεδρος εξέφρασε «εξ ονόματος όλων των Νοτιοαφρικανών, τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο, σήμερα Κυριακή», αυτής της κορυφαίας προσωπικότητας στην Ιστορία της Νότιας Αφρικής.

Σύγχρονος του Νέλσον Μαντέλα, ο Ντέσμοντ Τούτου υπήρξε μία από τις ηγετικές μορφές πίσω από το κίνημα για τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων και διαχωρισμών που είχε επιβληθεί από την λευκή κυβέρνηση μειοψηφίας στη μαύρη κοινότητα της Νοτίου Αφρικής από το 1948 έως το 1991.

Για τον αγώνα του στην κατάργηση του Άπαρχάιντ, του απενεμήθη το Βραβείο Νόμπελ το 1984.

Ads

Ποιος ήταν ο Ντέσμοντ Τούτου

Ο Ντέσμοντ Τούτου υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ώς το τέλος της ζωής του συνέχιζε να ταξιδεύει για να προασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα όλων των ανθρώπων, τόσο στη Νότια Αφρική, όσο και διεθνώς.

Γεννήθηκε το 1931 στο Κλέρκσντορπ, Τρανσβαάλ, Νότια Αφρική, έγινε ο πρώτος μαύρος Αγγλικανικός Αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν και αργότερα του Γιοχάνεσμπουργκ.

Έγινε γνωστός ως η φωνή των άφωνων Μαύρων της Νότιας Αφρικής και είχε υποστηρίξει το οικονομικό μποϋκοτάζ ενάντια στη χώρα του ως μέσο πίεσης, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε συνεχώς τη συμφιλίωση μεταξύ των διαφόρων ομάδων που αντιστέκονταν στο απαρτχάιντ.

Όταν ο Νέλσον Μαντέλα εξελέγη ο πρώτος Μαύρος πρόεδρος του έθνους – διόρισε τον Τούτου πρόεδρο της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης.

Στο έργο του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Τούτου διατύπωσε το όραμα του για «μια δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία χωρίς φυλετικές διακρίσεις»,μέσω της ισότητας των πολιτικών δικαιωμάτων και ενός κοινού συστήματος εκπαίδευσης.

Εκτός από το βραβείο Νόμπελ, ο Τούτου έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, όπως το Βραβείο Pacem in Terris, το βραβείο Διακεκριμένης Ανθρωπιστικής Υπηρεσίας του Επισκόπου Τζον T. Γουόκερ, το Βραβείο Ηγεσίας Λίνκολν και το Βραβείο Γκάντι για την Ειρήνη.