Αίμα και πολιτική αστάθεια είναι τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Πέμπτης στο Πακιστάν, με αφορμή την ανάδειξη ξεκάθαρου νικητή.

Ads

Τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ όσο και ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Ιμράν Χαν, που βρίσκεται στη φυλακή, ανακοίνωσαν ότι κέρδισαν.

Ο δεύτερος δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής ωστόσο τον στήριξαν οι περισσότεροι από τους ανεξάρτητους υποψηφίους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση και τόνισαν ότι οι καταγγελίες για βία και νοθεία πρέπει να ερευνηθούν.

Ads

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν απάντησε,  ότι τα σχόλια «ορισμένων χωρών και οργανισμών» αγνοούσαν το «αναμφισβήτητο γεγονός» ότι το Πακιστάν διεξήγαγε ειρηνικά και με επιτυχία τις εκλογές, ενώ αντιμετώπιζε απειλές ασφαλείας.

«Μας εκπλήσσει ο αρνητικός τόνος ορισμένων από αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες ούτε λαμβάνουν υπόψη την πολυπλοκότητα της εκλογικής διαδικασίας, ούτε αναγνωρίζουν την ελεύθερη και ενθουσιώδη άσκηση του δικαιώματος ψήφου από δεκάδες εκατομμύρια Πακιστανούς», ανέφερε.

Το Σάββατο, ο στρατός, που πιστεύεται πως βρίσκεται στο πλευρό του Σαρίφ συνεχάρη τους πολίτες για την «επιτυχημένη», όπως τη χαρακτήρισε εκλογική διαδικασία, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται «σταθερά χέρια» για να ξεφύγει από την αναρχία.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την ημέρα των εκλογών από επιθέσεις ενόπλων ενώ προκλήθηκε και μπλακ – αουτ στην παροχή υπηρεσιών Ίντερνετ.