Τεράστιες είναι οι ζημιές που προκάλεσαν οι δύο φονικοί σεισμοί στην Τουρκία της 6ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την προσωρινή εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία δεν περιλαμβάνει το κόστος ανοικοδόμησης. Το ποσό υπολογίζεται σε 34 δισ. δολάρια, ή το 4% του τουρκικού ΑΕΠ το 2021.

Ads

Ωστόσο η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι το κόστος ανοικοδόμησης πιθανώς θα είναι «δυνητικά διπλάσιο», ενώ δεν υπολογίζονται ούτε οι συνέπειες για μελλοντική ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπενθυμίζει ότι οι μετασεισμοί που συνεχίζουν να σημειώνονται κινδυνεύουν να αυξήσουν το συνολικό ποσό των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφή, ενώ τονίζει ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις ζημιές που προκλήθηκαν στη βόρεια Συρία, που οι σεισμοί επίσης προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους και μεγάλες ζημιές.

Με αφορμή και την τελευταία σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών έπληξε το πρωί της Δευτέρας την τουρκική επαρχία της Μαλάτια, προκαλώντας κατάρρευση κτιρίων, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να τραυματιστούν δεκάδες, η Τράπεζα σημειώνει τα εξής:

Ads

«Αυτή η καταστροφή μάς υπενθυμίζει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια περιοχή υψηλής σεισμικής δραστηριότητας και ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα τόσο των ιδιωτικών όσο και της δημόσιων υποδομών. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τις τουρκικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Το ίδρυμα διευκρινίζει επίσης ότι οι εκτιμήσεις σχετικά με τους τελευταίους μετασεισμούς -περίπου 10.000 σεισμικές δονήσεις ακολούθησαν τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ- βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περισσότερα από 170.000 κτίρια σε έντεκα επαρχίες της χώρας και έπληξε επίσης το βόρειο τμήμα της γειτονικής Συρίας. Οι πληγείσες τουρκικές επαρχίες, μεταξύ των φτωχότερων της χώρας, φιλοξενούσαν περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, θυμίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.