Σε παγκόσμια οικονομική ύφεση μπορεί να οδηγήσει η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα, στην ενέργεια και στα λιπάσματα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας.

Ads

Μιλώντας σε εκδήλωση του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Νέα Υόρκη, ο Ντέιβιντ Μάλπας θύμισε ότι η παγκόσμια οικονομία έχει ήδη δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και από τα lockdown που επιβάλλει το Πεκίνο για τον έλεγχο των κρουσμάτων στην Κίνα, και μετά τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι δύσκολο «να δούμε πώς θα αποφύγουμε την ύφεση».

Αναφερόμενος στον διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο να συρρικνωθεί η παγκόσμια οικονομία, είπε ότι και μόνη της «η ιδέα του διπλασιασμού των τιμών της ενέργειας είναι αρκετή για να πυροδοτήσει μια ύφεση από μόνη της».

Τον Απρίλιο, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2022 κατά σχεδόν ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, στο 3,2%.

Ads

Επισήμανε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται υπερβολικά από τη Ρωσία για να προμηθευτούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ακόμη και όταν τα δυτικά έθνη καταστρώνουν σχέδια για να μειώσουν αυτή την εξάρτηση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι κινήσεις της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σημαντική επιβράδυνση» στην περιοχή, ενώ οι υψηλότερες τιμές ενέργειας ήδη επιβαρύνουν τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, επίσης πλήττονται από ελλείψεις λιπασμάτων, τροφίμων και ενέργειας, δυσχεραίνοντας τις ήδη μειωμένες δυνατότητές τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Ο Ντέιβιντ Μάλπας εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τα εφαρμοζόμενα lockdown σε μεγάλες πόλεις της Κίνας, όπως η Σανγκάη, που είναι διεθνής χρηματοοικονομικός, κατασκευαστικός και ναυτιλιακός κόμβος, επισημαίνοντας ότι «εξακολουθούν να έχουν επιπτώσεις ή επιπτώσεις επιβράδυνσης στον κόσμο».

Όπως εξήγησε, η Κίνα «διέρχονταν ήδη από κάποια κρίση στον τομέα των ακινήτων, επομένως οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας πριν από την εισβολή της Ρωσίας είχαν ήδη αμβλυνθεί σημαντικά για το 2022. Στη συνέχεια, οι εξάρσεις της νόσου Covid και τα lockdown που ακολούθησαν μείωσαν περαιτέρω τις προσδοκίες ανάπτυξης για την Κίνα».