Μετά από μήνες εικασιών, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της ως επικεφαλής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ads

Η φον ντερ Λάιεν έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε εκδήλωση του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Αυτό τη φέρνει σε πλεονεκτική θέση για να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι του ισχυρού εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, εστιάζοντας σε μια πλατφόρμα αύξησης των αμυντικών δαπανών.

Η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να οριστεί επίσημα ως επικεφαλής υποψήφια του κόμματός της. Αυτό θα γίνει με ψηφοφορία στο εκλογικό συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας στις 6-7 Μαρτίου.

Ads

Παραμένει όμως η επικρατέστερη υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άλλα πέντε χρόνια.

Για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα, η φον ντερ Λάιεν πρέπει να διοριστεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες και να επιβεβαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δημόσια ψηφοφορία.

Όπως αναφέρει το politico, η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προβολή της συνεχούς υποστήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία κατά την προσπάθειά της να αποκρούσει την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, με πολυάριθμα ταξίδια στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Επιτροπής οδήγησε το μπλοκ μέσα από μια παγκόσμια πανδημία και την πρώτη μεγάλη σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και δεκαετίες.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της θητείας της, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να ανοίξουν πολιτικά τις ενταξιακές συνομιλίες με το Κίεβο τον περασμένο Δεκέμβριο, κατόπιν σύστασης της Επιτροπής της.

Στενός σύμμαχος της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η φον ντερ Λάιεν μπορεί να θεωρηθεί η πιο ισχυρή επικεφαλής της Επιτροπής μετά τον Ζακ Ντελόρ,  που πέθανε τον Δεκέμβριο και πιστώνεται ευρέως για τη διαμόρφωση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

Παρά την αναμφισβήτητη ικανότητά της να ενεργεί αποφασιστικά σε δύσκολους καιρούς, το σκληρό στυλ ηγεσίας την έχει φέρει μερικές φορές σε αντιπαράθεση με τα κράτη – μέλη πρωτεύουσες της ΕΕ, την υποστήριξη των οποίων θα χρειαστεί για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία.

Παρόλα αυτά είναι πιθανό να κερδίσει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μόνο η Ουγγαρία έχει ασκήσει ανοιχτή κριτική στην ηγεσία της.