Η Ρωσία θα παρακολουθήσει στενά τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία που πρόκειται να διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία στις 5 και 6 Αυγούστου, στην Τζέντα.

Ads

Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες που θα περιλαμβάνουν την Ουκρανία, δυτικά έθνη και επιλεγμένες μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες, ανέφερε η Wall Street Journal το Σάββατο (29/7).

Η Ρωσία -η οποία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 και συνεχίζει να σφυροκοπεί την Ουκρανία με πυραυλικές επιθέσεις- δεν προσκλήθηκε στις συνομιλίες, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα «παρακολουθήσει αυτή τη συνάντηση», όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti τη Δευτέρα.

«Μένει να γίνει πλήρως κατανοητό ποιοι στόχοι τίθενται και για τι, στην πραγματικότητα, σκοπεύουν να μιλήσουν οι διοργανωτές», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι κάθε προσπάθεια προώθησης μιας ειρηνικής διευθέτησης είναι «άξια θετικής αξιολόγησης». Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πρόσφατα ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός όσο οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται «στην επίθεση».

Ads

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Αφρική, η Πολωνία και η ΕΕ έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, ενώ αναμένεται να παραστεί και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, αναφέρει η Wall Street Journal. Η Ινδία και η Βραζιλία έχουν επίσης προσκληθεί.

Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ηγέτες και ανώτεροι αξιωματούχοι από περισσότερες από δώδεκα χώρες συγκεντρώθηκαν στην Κοπεγχάγη για να συζητήσουν ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.

Ωστόσο, ορισμένες μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να διστάζουν να καταδικάσουν τον πόλεμο, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ με τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι επικείμενες συνομιλίες θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν διεθνή υποστήριξη για τα ειρηνευτικά αιτήματα της Ουκρανίας και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια σύνοδο κορυφής αργότερα φέτος.

Δυτικοί διπλωμάτες φέρεται να δήλωσαν ότι η Σαουδική Αραβία επιλέχθηκε να φιλοξενήσει αυτόν τον γύρο συνομιλιών εν μέρει με την ελπίδα να πεισθεί η Κίνα -η οποία έχει στενούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία- να συμμετάσχει.

*Με πληροφορίες από Politico