Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν απορρίπτει την ιδέα ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία.

Ads

Μιλώντας μετά από συνάντηση με Αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν είπε ότι οι αφρικανικές και κινεζικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την εξεύρεση ειρήνης.

«Δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός όσο ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται στην επίθεση» σημείωσε ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος.

Όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς ορισμένες προϋποθέσεις.

Ads

Το Κίεβο λέει ότι δεν θα παραχωρήσει κανένα έδαφος, αλλά η Ρωσία ζητά από την Ουκρανία να αποδεχθεί τη «νέα εδαφική πραγματικότητα», μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Πούτιν δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι δεν υπάρχουν σχέδια για εντατικοποίηση της δράσης στο ουκρανικό μέτωπο προς το παρόν.

Υπερασπίστηκε επίσης τη σύλληψη επικριτικών φωνών, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι βλάπτουν τη Ρωσία εκ των έσω». Η κριτική για την εισβολή στην Ουκρανία είναι εκτός νόμου στη Ρωσία και τα περισσότερα εξέχοντα μέλη της αντιπολίτευσης βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα ή στην εξορία.

*Με πληροφορίες από BBC