Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν από πλήγμα ρωσικού πυραύλου εναντίον οχηματοπομπής έξω από την πόλη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Ads

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε πτώματα να κείτονται στο έδαφος ή μέσα στα οχήματα. Ένας κρατήρας είχε δημιουργηθεί στο έδαφος μεταξύ δύο σειρών οχημάτων. Από την πρόσκρουση του πυραύλου στο έδαφος πετάχθηκαν κομμάτια χώματος στον αέρα, ενώ θραύσματα έπεσαν πάνω στα αυτοκίνητα. Τα τζάμια των οχημάτων – κυρίως αυτοκίνητα αλλά και τρία φορτηγάκια-έχουν σπάσει.

«Μέχρι στιγμής 23 νεκροί και 28 τραυματίες. Όλοι πολίτες», δήλωσε ο Ολεξάντρ Σταρούχ, κυβερνήτης της Ζαπορίζια, στο Telegram.

Η αστυνομία και σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στο σημείο της επίθεσης.

Ads

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια φρικτή σκηνή με νεκρούς και τραυματίες να κείτονται στο δρόμο, ενώ αναφορές αναφέρουν ότι το κομβόι χτυπήθηκε περισσότερες από δώδεκα φορές. Σε ένα βίντεο, που τραβήχτηκε μέσα από ένα κοντινό κτίριο, ακούγεται μια γυναίκα να κλαίει με λυγμούς λέγοντας επανειλημμένα: «Νεκροί άνθρωποι κείτονται εκεί». Τουλάχιστον ένας κρατήρας ήταν ορατός σε άλλες εικόνες που έδειχναν αυτοκίνητα που είχαν δεχτεί όλη τη δύναμη της έκρηξης.

Η μάχη της πόλης Λίμαν

Την ώρα που το Κίεβο καταγγέλλει τις προσαρτήσεις και τις απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων από τον Βλαντίμιρ Πούτιν,  οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν το εγχείρημα ανακατάληψης εδαφών στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Αφού ανέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος του βορειοανατολικού τομέα γύρω από το Χάρκοβο μοιάζουν να έχουν ριχτεί στην προσπάθεια ανακατάληψης της Λίμαν, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, σημαντικού σιδηροδρομικού κόμβου, που καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό τον Μάιο.

«Ο εχθρός κάνει συνεχείς επιθέσεις για να δημιουργήσει συνθήκες περικύκλωσης», εξήγησε στη ρωσική τηλεόραση αξιωματούχος των αυτονομιστών της Ντανιέτσκ, ο Αλεξέι Νικανόροφ.

Όπως αναφέρει το euronews, στο πεδίο, ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε ουκρανικές πόλεις, με τις αρχές να καταγγέλλουν πως παιδί σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στη Ντνίπρο. Τουλάχιστον πέντε πολίτες σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη στο τμήμα της περιφέρειας Ντανιέτσκ υπό ουκρανικό έλεγχο, κατά την ίδια πηγή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τον σιδηροδρομικό κόμβο Κούπιανσκ (βορειοανατολικά), απωθώντας ρωσικά στρατεύματα από τον ανατολικό τομέα της πόλης, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, που πρόσεξαν πέντε πτώματα ανδρών με στρατιωτικές στολές κοντά σε οχήματα με ρωσικά διακριτικά.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές προχώρησαν εξάλλου σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων, με έξι Ουκρανούς να αφήνονται ελεύθεροι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, κατά το Κίεβο. Η Μόσχα δεν διευκρίνισε πόσους πρώην αιχμαλώτους ανέκτησε.