Επισήμως ο αμερικανός πρόεδρος ισχυρίζεται ότι η Δύση και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εμπλακεί, μέχρι τώρα τουλάχιστον, στρατιωτικά στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Ads

Εκτός από την παροχή στρατιωτικής βοήθειας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, την εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτικών από αμερικανούς αξιωματικούς και την παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για τις ρωσικές θέσεις, η CIA όπως αποκαλύπτουν οι New York Times έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, η οποία έχει γίνει βασικός συμπαίκτης των ΗΠΑ απέναντι στο Κρεμλίνο.

Η μυστική συμμαχία των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, που ξεκίνησε εδώ και δέκα χρόνια, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην άμυνα της Ουκρανίας ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή το 2022.

Πριν από τον πόλεμο, οι Ουκρανοί υπέκλεψαν πληροφορίες που βοήθησαν να αποδειχθεί η εμπλοκή της Ρωσίας στην κατάρριψη ενός εμπορικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines το 2014. Οι Ουκρανοί βοήθησαν επίσης τους Αμερικανούς να εντοπίσουν τους Ρώσους πράκτορες που αναμείχθηκαν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Ads

Οι New York Times επισκέφτηκαν μυστικό υπόγειο καταφύγιο, χτισμένο σε στρατηγικό σημείο, όπου ειδικά εκπαιδευμένοι ουκρανοί στρατιώτες εντοπίζουν τους ρωσικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους και υποκλέπτουν τις επικοινωνίες τους.  Έτσι αποκτούν πληροφορίες για τις στρατιωτικές κινήσεις και σχέδια των Ρώσων που είναι κρίσιμες για την άμυνα της Ουκρανίας. Ένα δίκτυο που αποτελείται από δώδεκα μυστικές κατασκοπευτικές βάσεις έχει κατασκευαστεί κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία.

Ωστόσο υπάρχει ακόμη ένα μυστικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η βάση χρηματοδοτείται σχεδόν πλήρως και έχει εν μέρει εξοπλιστεί από την C.I.A. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει κεφάλαια και πόρους για στρατιωτικό εξοπλισμό και για την ενίσχυση των δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τους New York Times, η συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας επεκτείνεται επίσης σε επιχειρήσεις κατασκοπείας σε ρωσικό έδαφος. Η CIA έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς Ουκρανών κατασκόπων, οι οποίοι δρουν στη Ρωσία και σε περιοχές με σημαντική ρωσική παρουσία. Αυτοί οι ουκρανοί πράκτορες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για στρατηγική των Ρώσων, τις πολιτικές εξελίξεις και άλλες κρίσιμες πληροφορίες.

Σήμερα αυτά τα δίκτυα πληροφοριών είναι πιο σημαντικά από ποτέ, υποστηρίζουν οι New York Times. H Ρωσία βρίσκεται στην επίθεση και η Ουκρανία εξαρτάται περισσότερο από σαμποτάζ και επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Όλα αυτά απαιτούν οι πράκτορες να βρίσκονται πολύ πέρα από τις γραμμές των εχθρών. Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο τερματίσουν τη χρηματοδότηση προς το Κίεβο, μπορεί να χρειαστεί η C.I.A. να μειώσει τις δραστηριότητές της.

Για να καθησυχάσει την ουκρανική ηγεσία ο Γουίλιαμ Μπερνς, ο διευθυντής της C.I.A., για δέκατη φορά επισκέφτηκε μυστικά την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Η αρχή έγινε από τον Πούτιν

Αυτός που αρχικά έφερε την C.I.A. και τους ουκρανούς εταίρους της κοντά ήταν ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Φοβούμενος την «δυτικοποίηση» της Ουκρανίας ο Πούτιν προσπαθούσε να «εγκαταστήσει» ηγέτες οι οποίοι, όπως πίστευε, θα μπορούσαν να κρατήσουν τη χώρα στην τροχιά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times η συνεργασία ξεκίνησε οκτώ χρόνια πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Tο 2014 εκατομμύρια Ουκρανοί βγήκαν στους δρόμους για «ρίξουν» τη φιλική προς το Κρεμλίνο κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Μέσα στην αναταραχή, μια εύθραυστη φιλοδυτική κυβέρνηση ανέλαβε γρήγορα την εξουσία.

Το 2014 οι Ουκρανοί πολίτες βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Γιανουκόβιτς

Το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου 2014, όταν ο νέος αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο έφτασε στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας βρήκε ένα ερημωμένο κτίριο, σορούς από καμένα έγγραφα και τους υπολογιστές άδειους. Τότε κάλεσε τον σταθμάρχη της C.I.A. και τον επικεφαλής της MI6 και πρότεινε μια τριμερή συνεργασία για την ανοικοδόμηση της υπηρεσίας.

Όταν ο Πούτιν κατέλαβε την Κριμαία υποκινώντας αυτονομιστικές εξεγέρσεις στα ανατολικά της χώρας, η κατάσταση επιδεινώθηκε και ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών ζήτησε τη βοήθεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για εναέριες εικόνες και πληροφορίες. Ο διευθυντής της C.I.A, Τζον Μπρέναν ταξίδεψε τότε μυστικά στο Κίεβο. Η απάντησή στον ουκρανό ομόλογό του δεν ήταν αρνητική. Ωστόσο το Λάγκλεϊ δίσταζε δεδομένου ότι η κατάσταση στην Ουκρανία μπορούσε εύκολα να αλλάξει, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν.

Ο Μπρέναν ξεκαθάρισε ότι για να ξεκλειδώσουν την αμερικανική βοήθεια, οι Ουκρανοί έπρεπε να αποδείξουν ότι θα μπορούσαν να παρέχουν πληροφορίες αξίας. Χρειαζόταν επίσης να «εκκαθαρίσουν» τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας από τους ρώσους κατασκόπους.  Την ίδια ώρα, στην Ουάσινγκτον υπήρχε έντονη ανησυχία μήπως οι κινήσεις αυτές προκαλέσουν τη Μόσχα.

Έτσι, ο Λευκός Οίκος έθεσε όρους που απαγόρευαν οποιαδήποτε στήριξη προς την Ουκρανία για επιθετικές φονικές επιχειρήσεις.  Κάποιοι, μάλιστα, στην C.I.A. τους χαρακτήρισαν ως «χειροπέδες».

Οι ισορροπίες ήταν λεπτές. Η C.I.A. θα ενίσχυε τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας χωρίς να προκαλεί τους Ρώσους. Σύμφωνα με τους New York Times oι κόκκινες γραμμές δεν τέθηκαν ποτέ με σαφήνεια, γεγονός που δημιουργούσε εντάσεις στη συνεργασία.

 

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) Valentyn Nalyvaichenko μιλάει στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, Ουκρανία, 11 Μαρτίου 2014.EPA/SERGEY DOLZHENKO

O «Άγιος Βασίλης»

Στο Κίεβο, ο Ναλιβαϊτσένκο όρισε επικεφαλής της υπηρεσιών πληροφοριών τον στρατηγό Βαλέρι Κοντρατιούκ. Μαζί δημιούργησαν μια νέα παραστρατιωτική μονάδα που αναπτύχθηκε πίσω από τις εχθρικές γραμμές για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων και τη συλλογή πληροφοριών που η C.I.A. ή MI6 δεν μπορούσαν να τους παρέχουν.

Γνωστή ως Πέμπτη Διεύθυνση, αυτή η μονάδα στελεχώθηκε από αξιωματικούς που είχαν γεννηθεί μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και δεν είχαν καμία σχέση με τη Ρωσία.

Όταν εκείνο το καλοκαίρι, μετά την πτώση της πτήσης 17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία που κόστισε τη ζωή 300 ανθρώπων, η Πέμπτη Διεύθυνση μέσα σε λίγες ώρες έδωσε πληροφορίες που απέδιδαν την ευθύνη σε αυτονομιστές υποστηριζόμενους από τη Ρωσία. Η C.I.A. εντυπωσιάστηκε. Τότε έκανε το πρώτο ουσιαστικό βήμα παρέχοντας ασφαλή επικοινωνιακό εξοπλισμό και ειδική εκπαίδευση στα μέλη της Πέμπτης Διεύθυνσης και σε δύο άλλες επίλεκτες μονάδες.

Το καλοκαίρι του 2015, ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναδιοργάνωσε τις μυστικές υπηρεσίες, αντικατέστησε τον έμπιστο της C.I.A. Ναλιβαϊτσένκο,  και όρισε τον Κοντρατιούκ επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού (HUR) η οποία μπορούσε να συλλέγει πληροφορίες και εκτός ουκρανικού εδάφους.

Εργάτες απομακρύνουν τμήματα από τα συντρίμμια του επιβατικού αεροσκάφους MH17 της Malaysia Airlines στο σημείο της συντριβής στο χωριό Grabovo. EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO

Αυτή η αλλαγή δημιούργησε μια ευκαιρία για στενότερη συνεργασία. Και πάλι η C.I.A. ήταν δύσπιστη. Σε ένα ταξίδι του στις ΗΠΑ,  ο Βαλέρι Κοντρατιούκ, ως νέος επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, συναντήθηκε με τον νέο σταθμάρχη της C.I.A. και χωρίς προειδοποίηση παρέδωσε μια στοίβα από άκρως απόρρητα έγγραφα.

Οι πρώτες πληροφορίες αφορούσαν τον Βόρειο Στόλο του ρωσικού Ναυτικού καθώς και τα τελευταία σχέδια των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων. Σε λίγο καιρό, τα στελέχη της C.I.A. έφευγαν τακτικά από το γραφείο του με σακίδια γεμάτα έγγραφα γράφουν οι New York Times.

Ο στρατηγός χρειαζόταν την C.I.A. για να ενισχύσει την υπηρεσία του. Από την άλλη το Λάνγκλεϊ αναζητούσε βοήθεια στη στρατολόγηση πρακτόρων σε ρωσικό έδαφος.   Η συνεργασία είχε εδραιωθεί και η Ουκρανία έγινε ο κύριος συνεργάτης της C.I.A. στην περιοχή.

Οι προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στον σταθμάρχη της C.I.A. και τον ουκρανό στρατηγό έγιναν τόσο στενές που οι Ουκρανοί αποκαλούσαν τον νέο σταθμάρχη «Άγιο Βασίλη».

Tο «χρυσόψαρο» και οι κόκκινες γραμμές

Τον Ιανουάριο του 2016, ο στρατηγός Κοντρατιούκ πέταξε στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις. Η C.I.A. συμφώνησε να βοηθήσει τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας να εκσυγχρονιστεί και να βελτιώσει την ικανότητά παρακολούθησης των ρωσικών στρατιωτικών επικοινωνιών. Σε αντάλλαγμα οι Ουκρανοί θα μοιράζονταν όλες τις ακατέργαστες πληροφορίες με τους Αμερικανούς.

Εκείνη τη χρονιά η C.I.A. άρχισε να στέλνει εξοπλισμό, παρέχοντας κρυπτογραφημένους ασυρμάτους και συσκευές για την υποκλοπή μυστικών εχθρικών επικοινωνιών.

Η C.I.A. επέβλεπε επίσης ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαίδευση για Ουκρανούς αξιωματικούς στην υποκλοπή εχθρικών επικοινωνιών και την προσέγγιση πιθανών πηγών στη Ρωσία. Το όλο πρόγραμμα που ονομάστηκε «Επιχείρηση Χρυσόψαρο» περιελάβανε και εκπαίδευση σε ανταρτοπόλεμο σε περίπτωση κατοχής.

Σε λιγότερους από έξι μήνες η C.I.A. άρχισε να διεξάγει κοινές επιχειρήσεις με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο οι κόκκινες γραμμές της Ουάσιγκτον παρέμεναν.  Η C.I.A. δεν θα βοηθούσε σε επιθετικές ενέργειες, κάτι που δεν άρεσε στους Ουκρανούς.

Η πρώτη άρνηση εκ μέρους των Αμερικανών αφορούσε στην παροχή δορυφορικών εικόνων από το εσωτερικό της Ρωσίας. Αμέσως μετά, ζητήθηκε βοήθεια στον σχεδιασμό μιας μυστικής αποστολής για την τοποθέτηση εκρηκτικών σε αποθήκες τρένων του ρωσικού στρατού. Σκοπός ήταν να επιβραδύνουν την προέλαση των Ρώσων σε περίπτωση επίθεσης. Η C.I.A. αρνήθηκε και πάλι επιμένοντας στις κόκκινες γραμμές τους και αναγκάζοντας τους Ουκρανούς να ακυρώσουν την αποστολή.

Όταν η ουκρανική αντικατασκοπία ανακαλύπτει ότι οι Ρώσοι εγκατέστησαν επιθετικά ελικόπτερα σε αεροδρόμιο στην Κριμαία, πιθανώς για αιφνιδιαστική επίθεση, ο στρατηγός Κοντρατιούκ δεν ζητά την άδεια της  C.I.A.

Στέλνει καταδρομείς από τη Μονάδα 2245, μια επίλεκτη ομάδα εκπαιδευμένη από την C.I.A., για να τοποθετήσουν εκρηκτικά στο αεροδρόμιο. Η αποστολή στην Κριμαία κατέληξε σε αναμέτρηση με ρώσους κομάντο και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.  Όπως αναφέρουν οι New York Times, o Πούτιν κατηγόρησε δημοσίως τους Ουκρανούς ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση και υποσχέθηκε να εκδικηθεί τους θανάτους των Ρώσων μαχητών.

Η αντίδραση της Ουάσιγκτον ήταν σφοδρή. Ο Λευκός Οίκος και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, που μέχρι τότε στήριζε τη βοήθεια προς την Ουκρανία, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους.  Σύμβουλοι του προέδρου Ομπάμα πρότειναν τη διακοπή της συνεργασίας. Κάτι που δεν έγινε ποτέ, γιατί εκείνη την εποχή λάμβαναν πληροφορίες για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Η αντίδραση των Αμερικανών στοίχισε στον στρατηγό Κοντρατιούκ τη δουλειά του. Ωστόσο οι δολοφονίες συνεχίστηκαν με τους ουκρανούς πράκτορες να στοχοποιούν  ρώσους αυτονομιστές αντάρτες και τους Ρώσους να δολοφονούν τον διοικητή της επίλεκτης μονάδας  κομάντο 2245 Μαξίμ Σαπόβαλ.

Μία ημέρα μετά την απομάκρυνση του στρατηγού Κοντράτιουκ, μια μυστηριώδης έκρηξη στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, διέλυσε ένα ασανσέρ που μετέφερε έναν ανώτερο Ρώσο αυτονομιστή διοικητή ονόματι Αρσέν Παβλόφ, γνωστό με το ψευδώνυμο Motorola. EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO

Ένας σκιώδης πόλεμος είχε ξεκινήσει. Η αντίδραση της Ουάσινγκτον ήταν και πάλι έντονη, λένε οι New York Times, όμως επειδή μετρούσαν μόλις τρεις βδομάδες από την εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τη Χίλαρι Κλίντον η συνεργασία συνεχίστηκε, όπως και οι δολοφονίες.

Η περίοδος «Τραμπ»

Η εκλογή του Τραμπ τον Νοέμβριο του 2016 έφερε την ανησυχία στους κόλπους των Ουκρανών και των συνεργατών τους στην C.I.A.  Ο  Τραμπ επαινούσε τον Πούτιν και απέρριπτε τις κατηγορίες για ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Από την άλλη η στάση του απέναντι στην Ουκρανία ήταν επιφυλακτική. Είχε ασκήσει, μάλιστα, πιέσεις  στον πρόεδρό Ζελένκσι να ερευνήσει τον αντίπαλό του Μπάιντεν, πράγμα που οδήγησε στην πρώτη αποπομπή του.

Όμως ό,τι κι αν έλεγε ή έκανε ο Τραμπ, η διοίκησή του συχνά πήγαινε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Τραμπ είχε τοποθετήσει «γεράκια» σε θέσεις-κλειδιά. Ο Μάικ Πομπέο, διευθυντής της C.I.A. και ο Τζον Μπόλτον σύμβουλος εθνικής ασφάλειας επισκέφθηκαν το Κίεβο για να υπογραμμίσουν την πλήρη υποστήριξή τους στη μυστική συνεργασία, η οποία επεκτάθηκε με πιο εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και την κατασκευή μυστικών βάσεων.

Η αποτροπή της ανάμειξης της Ρωσίας στις επόμενες αμερικανικές εκλογές αποτελούσε κορυφαία προτεραιότητα της C.I.A. κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών συνεργάστηκαν για να εντοπίσουν πιθανή χειραγώγηση των ψηφοφόρων εκ μέρους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Σε μία κοινή επιχείρηση οι Ουκρανοί απέσπασαν πληροφορίες που συνέδεαν τη ρωσική κυβέρνηση με την ομάδα «hacking Fancy Bear», η οποία  φερόταν να έχει αναμιχθεί  σε εκλογικές αναμετρήσεις διαφόρων χωρών.

Σύμφωνα με τους New York Times, η συνεργασία είχε τέτοια επιτυχία που η C.I.A. θέλησε να βάλει στο παιχνίδι και άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σε μυστική συνάντηση στη Χάγη,  εκπρόσωποι της C.I.A., της βρετανικής MI6, της ουκρανικής HUR, των ολλανδικών και άλλων μυστικών υπηρεσιών συμφώνησαν στη δημιουργία ενός  μυστικού συνασπισμού απέναντι στη Ρωσία όπου οι Ουκρανοί είχαν ζωτικό ρόλο.

Όταν ήρθε ο πόλεμος

Τον Μάρτιο του 2021, ο ρωσικός στρατός άρχισε να συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς  η C.I.A. και η MI6 προειδοποίησαν τους ουκρανούς εταίρους τους ότι η Ρωσία προετοιμαζόταν για μια πλήρους κλίμακας εισβολή. Στόχος ήταν να ρίξει την κυβέρνηση και να εγκαταστήσει στο Κίεβο ένα ανδρείκελο που θα εκτελούσε τις εντολές του Κρεμλίνου.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ονόματα ουκρανών αξιωματούχων που οι Ρώσοι σχεδίαζαν να σκοτώσουν ή να συλλάβουν καθώς και εκείνους που το Κρεμλίνο επιδίωκε να εγκαταστήσει στην εξουσία.

Καθώς η ρωσική εισβολή πλησίαζε, αξιωματικοί της C.I.A. και της MI6 έκαναν τις τελευταίες συναντήσεις στο Κίεβο με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους. Η σχέση αυτή είχε πλέον τόσο βαθιές ρίζες που με προτροπή του Μπερνς αξιωματικοί της CIA παρέμειναν σε τοποθεσία στη δυτική Ουκρανία, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν εκκένωσε το αμερικανικό προσωπικό τις εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

Μια γυναίκα περνά δίπλα από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που καταστράφηκε από βομβαρδισμό στο Κίεβο της Ουκρανίας, 15 Μαρτίου 2022. EPA/MIGUEL A. LOPES

Τραβούν σκανδάλες; Όχι

Μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η μόνη παρουσία των ΗΠΑ σε ουκρανικό έδαφος ήταν τα στελέχη της CIA που είχαν παραμείνει εκεί.  Κάθε μέρα περνούσαν λεπτομερείς ενημερώσεις που έπαιρναν από τους ουκρανούς συναδέλφους τους.

Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να άρει τις κόκκινες γραμμές του εξουσιοδοτώντας τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να παρέχουν πληροφορίες και για επιθετικές επιχειρήσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times, στις 3 Μαρτίου 2022 — την όγδοη ημέρα του πολέμου —η ομάδα της C.I.A. έδωσε μια λεπτομερή αναφορά για τα σχέδια των Ρώσων τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι Ρώσοι σκόπευαν ανθρωπιστικό διάδρομο έξω από την Μαριούπολη και να στοχοποιήσουν τους αμάχους που θα περνούσαν.

Επίσης θα περικύκλωναν το στρατηγικό λιμάνι της Οδησσού με σκοπό να καταλάβουν την πόλη. Κάτι που δεν έγινε ποτέ γιατί μια καταιγίδα καθυστέρησε την επίθεση.

 

Άποψη του κτιρίου του Εθνικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου της Οδησσού που περιβάλλεται από σακιά άμμου σε σημείο ελέγχου, Οδησσός, Ουκρανία, 01 Απριλίου 2022. . EPA/NUNO VEIGA

Στις 10 Μαρτίου, οι Ρώσοι σκόπευαν να χτυπήσουν με πυραύλους Κρουζ  έξι ουκρανικές πόλεις και είχαν ήδη εισαγάγει συντεταγμένες σε πυραύλους κρουζ για αυτά τα χτυπήματα.

Επίσης, οι Ρώσοι επιχείρησαν να δολοφονήσουν κορυφαίους ουκρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ζελένσκι. Σε μια τουλάχιστον περίπτωση, με τις πληροφορίες που έδωσε η C.I.A., απέτρεψε συνωμοσία κατά του ουκρανού προέδρου.

Όταν η ρωσική επίθεση στο Κίεβο σταμάτησε, η C.I.A. επέστρεψε στην πόλη με δεκάδες νέα στελέχη. Μάλιστα, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είχε πει χαρακτηριστικά: «Τραβούν σκανδάλες; Όχι. Βοηθάνε στη στόχευση; Απολύτως.»

Μέλη της C.I.A. εγκαταστάθηκαν στις ουκρανικές βάσεις. Εξέτασαν λίστες με πιθανούς ρωσικούς στόχους  και συνέκριναν τις πληροφορίες που είχαν οι Ουκρανοί με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για να διασφαλίσουν ότι ήταν ακριβείς.

Πριν την εισβολή, η C.I.A. και η MI6 είχαν εκπαιδεύσει ουκρανούς αξιωματικούς στη στρατολόγηση πηγών και στη δημιουργία μυστικών επαναστατικών ομάδων. Στην Χερσώνα, η οποία καταλήφθηκε από τη Ρωσία τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, οι αντάρτες αυτοί δολοφόνησαν ντόπιους συνεργάτες των Ρώσων και βοήθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις να στοχεύσουν ρωσικές θέσεις.

EPA/OLEG PETRASYUK

Τον Ιούλιο του 2022, ουκρανοί κατάσκοποι είδαν ρωσικά κονβόι  να ετοιμάζονται να περάσουν μια γέφυρα στρατηγικής σημασίας στον ποταμό Ντνίπρο και ειδοποίησαν την MI6. Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών επαλήθευσαν την πληροφορία, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες σε πραγματικό χρόνο. Η MI6 επιβεβαίωσε και ο ουκρανικός στρατός επιτέθηκε με ρουκέτες καταστρέφοντας τους.

Την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία σταθμίζουν αν θα κόψουν τη βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία ή όχι, το ερώτημα που θέτουν τώρα οι ουκρανοί αξιωματικοί είναι αν η C.I.A. θα τους εγκαταλείψει. «Συνέβη στο Αφγανιστάν στο παρελθόν και τώρα θα συμβεί στην Ουκρανία», είπε ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματικός.

Η C.I.A. και η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών (HUR)έχουν κατασκευάσει άλλες δύο μυστικές βάσεις για να παρακολουθούν τις ρωσικές επικοινωνίες. Σε συνδυασμό με τις δώδεκα επιχειρησιακές βάσεις, που εξακολουθούν να λειτουργούν, η HUR συλλέγει τώρα περισσότερες πληροφορίες από οποιαδήποτε άλλη περίοδο του πολέμου  μεγάλο μέρος των οποίων μοιράζεται με την C.I.A.

Πηγή: New York Times