«Δεν απορρίπτουμε την πρόταση, αλλά και δεν τη δεχόμαστε», δήλωσε ο Αρσένι Γιάτσενγιουκ, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας με την οποία προτείνονταν κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις στην αντιπολίτευση. Στο μεταξύ το κλίμα συνεχίζει να είναι τεταμένο στη χώρα, με ταραχές να σημειώνονται στο Κίεβο.

Ads

Η ουκρανική αντιπολίτευση ζητά περαιτέρω διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ειδήσεων Interfax.

Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς πρότεινε στον Γιάτσενγιουκ και τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας, Βιτάλι Κλίτσκο, να αναλάβουν τη θέση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου αντίστοιχα. Ο Κλίτσκο απέρριψε την πρόταση λέγοντας στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του ότι η αντιπολίτευση θα επιμείνει για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στο 2014 προκειμένου να απέλθει από την εξουσία ο Γιανουκόβιτς.

Όμως, ο Γιάτσενγιουκ δήλωσε νωρίτερα ότι η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας αλλά μόνο με σκοπό να οδηγήσει την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, τόνισε πως «δεν πιστεύουμε ούτε μία λέξη αυτών που βρίσκονται στην εξουσία». Επίσης, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη η Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία είχε φυλακιστεί το 2011 για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Ads

Πάντως αρχικά, ο Γιάτσενγιουκ είχε διαμηνύσει μέσω Twitter ότι «δεν υπάρχει συμφωνία, τελειώνουμε αυτό που αρχίσαμε. Ο λαός επιλέγει τους ηγέτες μας, όχι εσύ».

Παράλληλα, οι ταραχές στην Ουκρανία συνεχίζονται. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότων λάμψης, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο Συνεδριακό Κέντρο κοντά στην πλατεία Ανεξαρτησία, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Kyiv Post.

Πυρκαγιά ξέσπασε στο πρώην Μουσείο Λένιν.

Από την Βαρσοβία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, καταδίκασε τη «χρήση βίας και βαρβαρότητας από τις ουκρανικές αρχές κατά των διαδηλωτών». Τόνισε ότι αποτελεί ευθύνη της ουκρανικής κυβέρνησης να επιδιώξει έναν «ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες και την αντιπολίτευση».
«Ο διάλογος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρχει πολιτική βούληση ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, ιδιαίτερα μέσα στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Οι βίαιες ταραχές ξέσπασαν το Νοέμβριο, εξαιτίας της απόφασης του Γιανουκόβιτς να απορρίψει τη σύναψη συμφωνίας για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.