Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε την προσφυγή εισαγγελικού λειτουργού με σκοπό τη διάλυση του κουρδικού κόμματος HDP (Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, στο οποίο προσάπτει πως συνεργάζεται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Ads

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το Δικαστήριο επικαλέστηκε διαδικαστικές ελλείψεις και αποφάσισε να επιστρέψει στην Εισαγγελία το κατηγορητήριο εναντίον του HDP. Πλέον, η Εισαγγελία καλείται να «διορθώσει» τις όποιες ελλείψεις, προτού υποβάλει ξανά αίτηση στο Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι η μεθόδευση της κυβέρνησης Ερντογάν είχε πυροδοτήσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Τυχόν διάλυση του HDP «θα ανατρέψει αδικαιολόγητα τη βούληση των Τούρκων ψηφοφόρων, θα υπονομεύσει περαιτέρω τη δημοκρατία στην Τουρκία και θα στερήσει σε εκατομμύρια Τούρκους πολίτες την εκλεγμένη εκπροσώπησή τους», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη στιγμή που ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατήγγειλε υποχώρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία και υπογράμμισε ότι τυχόν απαγόρευση του HDP θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της δέσμευσης της Άγκυρας για μεταρρυθμίσεις.