Δολοφονημένος μέσα στη δυλακή βρέθηκε μάρτυρας που είχε καταγγείλει τον αδελφό του προέδρου της Ονδούρας για σχέσεις με τα καρτέλ των ναρκωτικών.

Ads

Ο Μαγκνταλένο Μέσα που είχε καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών, διέθετε στοιχεία για συμφωνίες εμπορίας ναρκωτικών που τα είχε καταγράψει κωδικοποιημένα σε σημειωματάρια και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη δίκη του Χουάν Αντόνιο Ερνάντες, αδελφού του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εθνικής υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, ο Μέσα δολοφονήθηκε από άλλους κρατούμενους κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής.

Ο συνήγορος του, όμως, δήλωσε στο Reuters πως ο εντολέας του έγινε στόχος επίθεσης από εκτελεστές προκειμένου να μη μιλήσει για τα στοιχεία που διέθετε. Ο δικηγόρος διευκρίνισε ότι τα σημειωματάρια χρησιμοποιήθηκαν ως τεκμήρια στη δίκη του «Τόνι» Ερνάντες και ότι περιείχαν επίσης αναφορές στον πρόεδρο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες. Είπε επίσης ότι ο δολοφονημένος Μέσα δεχόταν απειλές για τη ζωή του και παρά τιο γεγονός ότι είχε ζητήσει να μεταφερθεί σε άλλη φυλακή, το αίτημα του δεν είχε εισακουστεί. 

Ads

Ο «Τόνι» Ερνάντες κρίθηκε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών από αμερικανικό δικαστήριο στις 18 Οκτωβρίου, έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία διάρκειας δύο εβδομάδων την οποία σημάδεψε σειρά αποκαλύψεων περί εμπλοκής του αδελφού του και προέδρου.

Από την πλευρά του ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες απέρριψε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις «γελοίες» και «ψευδείς», ενώ προς το παρόν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του από τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της δίκης στη Νέα Υόρκη, αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Τόνι Ερνάντες υποσχέθηκε στον, φυλακισμένο πλέον, διαβόητο μεξικανό βαρόνο των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν την προστασία των φορτίων ναρκωτικών που διακινούσε με αντάλλαγμα τη δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην προεκλογική εκστρατεία του αδελφού του το 2013.