Οι διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία με πρωθυπουργό τον ακροδεξιό Γκερτ Βίλντερς ναυαγούν πριν ακόμα ξεκινήσουν, καθώς το στέλεχος του PVV (Κόμμα της Ελευθερίας) που τέθηκε επικεφαλής των συνομιλιών παραιτήθηκε σήμερα, Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, λόγω εμπλοκής του σε υπόθεση απάτης.

Ads

Ο Γκομ βαν Στράιεν, διορίστηκε την Παρασκευή (24/11) από τον Βίλντερς ως επικεφαλής των διερευνητικών επαφών και, όπως είχε, ανακοινωθεί θα συναντιόταν σήμερα, Δευτέρα (27/11) με τους ηγέτες ορισμένων από τα μεγαλύτερα κόμματα της Ολλανδίας και συγκεκριμένα με τον Φρανς Τίμερμανς της Συμμαχίας Πράσινης Αριστεράς – Εργατικού Κόμματος (GL/PvdA) και τη Ντιλάν Γεσιλγκιόζ -διάδοχος του Μαρκ Ρούτε- στο «Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD).

Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο ο φαν Στράιεν κατηγορήθηκε από τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι έχει διαπράξει απάτες στους κόλπους της επιχείρησής του. Η εφημερίδα NRC Handelsblad ανέφερε για πρώτη φορά το Σάββατο (25/11) ότι ο βαν Στράιεν μηνύθηκε τον Μάρτιο από θυγατρική του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης για φερόμενη απάτη. Ο ίδιος απέρριψε αρχικά τους ισχυρισμούς ως «αβάσιμους», υποστηρίζοντας ότι «είχε συμμορφωθεί με όλους τους νόμους και κανονισμούς».

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, δήλωσε ότι «η αναταραχή γύρω από τις αναφορές και ο χρόνος που απαιτείται για να απαντήσω σωστά στις κατηγορίες δεν είναι συμβατοί με την αποστολή μου», προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τον Γκέερτ Βίλντερς και τον πρόεδρο του ολλανδικού κοινοβουλίου ότι παραιτείται από τη θέση του «με άμεση ισχύ».

Ads

Σε δηλώσεις του, ο ακροδεξιός λαϊκιστής, φανατικός αντιευρωπαϊστής, αντι-ισλαμιστής και με σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα Βίλντερς, αναγνώρισε ότι «έγιναν λάθη» κατά τον διορισμό του Βαν Στράιεν. Περιέγραψε την κατάσταση ως «πολύ δυσάρεστη», τονίζοντας ότι δεν γνώριζε για τις κατηγορίες σε βάρος του εκλεκτού του.