Μια επιστολή που βρέθηκε στο όχημα του Γκιόκμεν Τανίς, του 37χρονου Τούρκου, που εξαπέλυσε την επίθεση στο τραμ της Ουτρέχτης, ενισχύει το σενάριο της τρομοκρατίας.

Ads

Οι αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι το σενάριο της τρομοκρατίας εξετάζεται «σοβαρά» και διευκρίνισαν πως σ’ αυτό το στάδιο των ερευνών δεν έχουν διαπιστώσει «καμιά προηγούμενη σχέση» ανάμεσα σ’ αυτόν και τα θύματα της επίθεσης στο τραμ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους ενώ πέντε τραυματίσθηκαν.

Χθες τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα και τους συγγενείς του δράστη, ανέφεραν πως πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συγγενών. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφέρει πως Γκιόκμεν Τανίς πυροβόλησε εναντίον συγγενούς του στο τραμ κι όσων επιχείρησαν να τον βοηθήσουν, εξαιτίας «οικογενειακών διαφορών». 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Γκιοκμέν Τανίς έχει απασχολήσει πολλές φορές την αστυνομία, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρότερα αδικήματα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht, είχε εμπλακεί και σε επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013. «Πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με τον ISIS, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Δεν ήταν ενεργό μέλος της τουρκικής κοινότητας στην Ολλανδία, ήταν μάλλον ερημίτης», δήλωσε στο τουρκικό BBC Τούρκος που τον γνώριζε στην Ολλανδία, ωστόσο αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αρχές. 

Ads

Ο Τανίς δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής, ούτε κάποιος δικηγόρος που τον εκπροσωπεί.

Η ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad γράφει σχετικά με τους δύο νεκρούς ότι η μία ήταν μια 19χρονη που εργαζόταν σε καφέ και ο άλλος ένας προπονητής τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας που ήταν πατέρας δύο μικρών παιδιών. Και οι δύο έχουν ολλανδικά επίθετα. Το τρίτο θύμα δεν έχει αναγνωριστεί από την αστυνομία ούτε έχει κατονομαστεί από τα μέσα ενημέρωσης.