Συναγερμός σήμανε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, όπου ένοπλος εξαπέλυσε τυφλή επίθεση σε τραμ. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάρα πολλοί έχουν τραυματιστεί. Οι αρχές ταυτοποίησαν τον δράστη. Πρόκειται για τον 37χρονο Τούρκο Γκιομάν Τανίς, ο οποίος και καταζητείται. Πάντως αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για περισσότερους από έναν δράστη. 

Ads

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 10:45 τοπική ώρα στην περιοχή  24 Octoberplein της πόλης της Ουτρέχτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για σήμερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι θα κατέβει σε απεργία, η οποία ανεστάλη μόλις έγινε γνωστό το συμβάν.

Κατά την επίθεση επικράτησε πανικός, ενώ οι σφάιρες έπεφταν σαν βροχή. 

Ads

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως «ανησυχεί βαθιά» και πως η κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως σχετικά με το επεισόδιο. Το ολλανδικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στην έδρα της κυβέρνησης στη Χάγη.

Το περιστατικό συνέβη μόλις 3 μέρες μετά την ακροδεξιά επίθεση σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, που κόστισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους. Ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας, στο μανιφέστο μίσους του, είχε στοχοποιήσει ιδιαίτερα την Τουρκία και τους τούρκους πολίτες. 

Στο σημείο έχει σπεύσει η αντιτρομοκρατική, η οποία έχει αποκλείσει την περιοχή. 

Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε πως η επίθεση μπορεί να είχε «τρομοκρατικά κίνητρα». Οι ολλανδικές αρχές προέβησαν σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια και σε άλλες ζωτικής σημασίας υποδομές της χώρας και κάλεσαν τα σχολεία να κρατήσουν τις πόρτες τους κλειστές.