Σοκαρισμένη είναι η παγκόσμια κοινότητα από τη νέα φονική επίθεση ακροδεξιού μίσους σε μουσουλμανικά τεμένη, αυτή τη φορά στη Νέα Ζηλανδία. Δεκάδες είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί ενώ περισσότεροι από 20 άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ads

Οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, γεγονός που αποδεικνύεται από τις αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο λίγο πριν εισβάλλουν στους δύο ναούς και σκορπίσουν τον θάνατο.

Στο βίντεο που μετέδωσαν ζωντανά από τις επιθέσεις οι δράστες, διακρίνεται φονικό όπλο που φέρει επιγραφές με λευκή μπογιά. Μεταξύ των επιγραφών, διακρίνεται κατά μήκους της κάνης και η λέξη «Τουρκοφάγος» γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες, αλλά και τα ονόματα προηγούμενων δραστών αντίστοιχων επιθέσεων.

image

Ads

Το όπλο το κρατά, ο Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ, ο οποίος ανάρτησε λίγο πριν το φονικό ένα ακροδεξιό μανιφέστο στο διαδίκτυο με τον τίτλο «Great Replacement» («Μεγάλη Αντικατάσταση»). Μέσα στις 73 σελίδες του, ο 28χρονος μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας εξυμνεί τον σφαγέας του Όσλο, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 άτομα τον Ιούλιο του 2001 στη Νορβηγία. «Διάβασα τα γραπτά του Ντίλαν Ρουφ και πολλών άλλων, αλλά την πραγματική έμπνευση άντλησα από τον Ιππότη της Δικαιοσύνης Μπρέιβικ», γράφει.

Πρόκειται για το μανιφέστο μίσους ενός εθνικιστή, ο οποίος χαρακτηρίζει τον εαυτό του «οικολόγο εθνικιστή» χωρίς να επιβεβαιώνει αν είναι χριστιανός ή όχι, καθώς «το ψάχνει ακόμη». Κάνει εκτενή αναφορά στην Ευρώπη «των λευκών», τονίζει πως μισεί του μουσουλμάνους και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πρέπει να «φύγουν οι μιναρέδες από την Αγία Σοφια στην Κωνσταντινούπολη». Συγκεκριμένα για τους Τούρκους αναφέρει πως «μπορείτε να ζήσετε ειρηνικά στα δικά σας εδάφη, και κανείς δεν θα σας βλάψει. Στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου. Αλλά αν προσπαθήσετε να ζήσετε σε ευρωπαϊκές χώρες, οπουδήποτε δυτικά από τον Βόσπορο θα σας σκοτώσουμε και θα σας οδηγήσουμε μακριά από τα εδάφη μας. Ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη και θα καταστρέψουμε κάθε τζαμί και μιναρέ στην πόλη. Η Αγία Σοφία θα είναι απαλλαγμένη από μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα είναι χριστιανική ιδιοκτησία ξανά». Επιπλέον μιλάει προσωπικά για τον Ερντογάν καλώντας να τον σκοτώσουν: «Ο Ερντογάν ηγείται των αρχαιότερων εχθρών των ανθρώπων μας και είναι ο αρχηγός του μεγαλύτερου γκρουπ του Ισλάμ στην Ευρώπη. Ο πολέμαρχος πρέπει να πεθάνει καθώς επισκέπτεται τους εθνικούς στρατούς στα κατεχόμενα της Ευρώπης. Σκοτώστε τον Ερντογάν».

Εξηγεί επίσης πότε έγινε η στροφή που τον έστρεψε στον εξτρεμισμό. «Υπήρχε μια περίοδος δύο χρόνια πριν την επίθεση που άλλαξε δραματικά τις απόψεις μου. Η περίοδος αυτή ήταν από τον Απρίλιο έως το Μάιο του 2017», γράφει. «Το πρώτο συμβάν που σηματοδότησε την αλλαγή ήταν η τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη στις 7 Απριλίου 2017. Δεν μπορούσε πια να στρέφω την πλάτη στη βία. Κάτι άλλαξε αυτή τη φορά. Η διαφορά ήταν η Έμπα Άκερλουντ. Η Έμπα πήγαινε να συναντήσει τη μητέρα της μετά το σχολείο όταν δολοφονήθηκε από έναν Ισλαμιστή», συνεχίζει.

image

Όπως αναφέρει στο μανιφέστο του αρχικά δεν σκόπευε να πραγματοποιήσει την επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, άλλαξε όμως γνώμη. «Έφθασα στη Νέα Ζηλανδία για να ζήσω προσωρινά ενώ έκανα τα σχέδιά μου και εκπαιδευόμουν, αλλά γρήγορα ανακάλυψα ότι η Νέα Ζηλανδία ήταν εξίσου πλούσια σε στόχους όσο οπουδήποτε αλλού στη Δύση. Δεύτερον, μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προσέλκυε την προσοχή στην αλήθεια της επίθεσης στον πολιτισμό μας», λέει.

Αρχικά σχεδίαζε επίθεση σε τέμενος στο Ντάνεντιν, αλλά προτίμησε τελικά τα τζαμιά Αλ Νουρ και Μαστζίντ επειδή είχαν «πολύ περισσότερους εισβολείς», ενώ σκόπευε να πάει με το αυτοκίνητο στη συνέχεια σ’ ένα άλλο τέμενος στο Άσμπερτον, σε απόσταση μιας ώρας νότια του Κράιτστσερτς.

image

Εξηγώντας τα σχέδιά του για το μακελειό γράφει ότι «ο σημαντικότερος λόγος είναι για να δείξω στους εισβολείς ότι τα εδάφη μας δεν θα γίνουν ποτέ δικά τους, ότι οι πατρίδες μας είναι δικές μας κι ότι όσο ζει έστω κι ένας λευκό ΠΟΤΕ δεν θα κατακτήσουν τα εδάφη μας και ποτέ δεν θα αντικαταστήσουν τους λαούς μας. Εξ’ ορισμού, ναι, είναι τρομοκρατική επίθεση. Αλλά εγώ πιστεύω ότι πρόκειται για αντάρτικη δράση ενάντια σε μια δύναμη κατοχής». «Δεν είμαι σίγουρος την ώρα που τα γράφω αυτά αν θα φτάσω σ’ αυτό το στόχο, είναι στόχος bonus», έγραψε ο μακελάρης.

Επιπλέον στο παραλήρημα μίσους του αναφέρει: 

  • «Οι εισβολείς πρέπει να απομακρύνονται από το ευρωπαϊκό έδαφος, ανεξάρτητα από το που ήρθαν ή το πότε. Ρόμα, από την Αφρική, την Ινδία, την Τουρκία, Σημιτικά φύλα ή άλλοι. Αν δεν είναι από τον λαό μας, αλλά ζουν στις χώρες μας, αυτοί πρέπει να φύγουν.Το που θα μεταφερθούν δεν είναι δική μας ανησυχία ή ευθύνη μας. Τα εδάφη μας δεν είναι το σπίτι τους, μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους ή να βρουν τις δικές τουςπατρίδες αλλού. Αλλά δεν θα καταλάβουν το χώμα μας. Ο τρόπος με τον οποίο θα απομακρυνθούν δεν έχει σημασία, ειρηνικά, δυναμικά, με χαρά, βίαια ή διπλωματικά. Πρέπει να απομακρυνθούν. Μέχρις ότου αυτοί οι επαναστάτες επαναπατριστούν στις χώρες των λαών τους, τότε στην Ευρώπη δεν υπάρχει καμία πραγματική κυριαρχία και ανεξάρτητα από την εθνότητα ή τις πεποιθήσεις τουςμπορούν να καλέσουν την Ευρώπη δική τους.»
  • «Ρωτήστε τον εαυτό σας τώρα, είστε διατεθειμένοι να αποφύγετε τις φυλετικές σας ευθύνες; Να γυρίσετε την πλάτη σας στους ανθρώπους σας; Να αγνοήσετε την κατάργησή τους; Όλα αυτά μόνο για την ελπίδα ενός ειρηνικού θανάτου; Αποδεχτείτε το θάνατο: Είναι τόσο σίγουρος όσο η δύση του ηλίου το βράδυ. Μόνο όταν αγκαλιάσετε το θάνατο το μόνο πράγμα που θα φοβάστε θα είναι η αδράνεια.»
  • «Τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου θα χρησιμοποιηθούν εναντίον σας, το εκπαιδευτικό σύστημα των ηγετών θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σας, η οικονομική δύναμη των εταιρειών θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σας, η στρατιωτική και τη νομοθετική δύναμητου ΟΗΕ, η ΕΕ και το ίδιο το ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιηθούν εναντίον σας και ακόμη καιοι δικοί σας, προηγουμένως κατεστραμμένοι, θρησκευτικοί ηγέτες θα χρησιμοποιηθούν εναντίον σας». 
  • «Καταλάβετε εδώ και τώρα, δεν υπάρχει καμία δημοκρατική λύση, καμία προσπάθεια»
  • «Δεν περιμένω απλώς να ελευθερωθώ, αλλά περιμένω και ένα  Νόμπελ Ειρήνης. Όπως απονεμήθηκε στον τρομοκράτη Νέλσον Μαντέλα κάποτε όταν οι δικοί του άνθρωποι νίκησαν και πήραν την εξουσία. Περιμένω να ελευθερωθώ σε 27 χρόνια από τη φυλάκιση μου, τόσα χρόνια όσα φυλακίστηκε και ο Μαντέλα, για το ίδιο έγκλημα».