Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σοβαρά από τις επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Μεταξύ των θυμάτων σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκονται και πολλά παιδιά

Ads

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013. Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από ισχυρή αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι Αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο. 

Η Τζασίντα Άρντερν, πρωθυπουργός της χώρας, επεσήμανε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.  

Όπως αναφέρει η αστυνομία ένας από τους δράστες είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία με το όνομα Brenton Tarrant και εξέφραζε εθνικιστικές και ακροδεξιές απόψεις. O ίδιος είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο ένα πολυσέλιδο «μανιφέστο» στο οποίο περιγράφει με σοκαριστικές λεπτομέρειες αυτό που σκόπευε να κάνει, εξηγεί γιατί επέλεξε τους συγκεκριμένους χώρους λατρείας και πώς «εμπνεύστηκε» από τον Άντερς Μπρέιβικ, τον Νορβηγό που δολοφόνησε 77 άτομα στο Όσλο το 2011. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως παρά τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Brenton Tarrant δεν είχε τραβήξει την προσοχή των αρχών, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις ατόμων που εκφράζουν ριζοσπαστικές ισλαμιστικές θέσεις. 

Ads

Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρει ότι «μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προκαλέσει την προσοχή στην επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός μας, ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στον κόσμο, οι εισβολείς είναι παντού στις χώρες μας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές». Υποστηρίζει ακόμη ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» γράφοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».

Ο Tarrant, ο οποίος εργαζόταν ως προσωπικός γυμναστής, στο λογαριασμό του στο Twitter, που έχει απενεργοποιηθεί, μεταξύ άλλων, είχε αναρτήσει φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά πάνω στα οποία είχε γράψει μηνύματα με λευκή μπογιά.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μανιφέστο του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας

image

image

image

Η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικούς μηχανισμούς μετά τη σφαγή στην Κράιστσερτς και ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν τις πόρτες τους. Ήδη οι Αρχές έχουν προχωρήσει στις συλλήψεις τεσσάρων ατόμων, τριών αντρών και μιας γυναίκας.   Ο ένοπλος όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της ένοπλης εισβολής στα τεμένη έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά.

Συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες από το μακελειό. Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας. Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε. Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβολων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον σημείωσε: «Σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, φρίκη, αγανάκτηση κι ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη». Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα είναι η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν, όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

image

image

image

image

Πρόξενος της Ελλάδας στη Ν. Ζηλανδία: Δεν υπάρχει ελληνικό όνομα στη λίστα με τα θύματα

Ίσως είναι η πιο μαύρη μέρα στη χώρα που ζούμε, στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Ζηλανδία, Γιώργος Νεονάκης, μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο». Εάν μπορούμε να πούμε κάτι θετικό, είναι ότι «δεν υπάρχει ελληνικό όνομα ή επίθετο μέσα στη λίστα με τους πληγέντες. Είναι κάτι που είναι επιβεβαιωμένο. Αναφέρεται ότι δεν έχουμε κάτι τέτοιο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον» προσέθεσε. Ο κ. Νεονάκης ανέφερε ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι συγκεχυμένη, οι πληροφορίες πολλές και διαφορετικές και μόνο η Αστυνομία γνωρίζει ποια είναι κατάσταση.

Σε ερώτηση για την εικόνα που έχει σχηματίσει για τον δράστη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται, ο κ. Νεονάκης σημείωσε: «Την εικόνα αυτή που έχω και μας έχει δώσει και η αστυνομία, αλλά και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εδώ πέρα στη Νέα Ζηλανδία είναι ότι το παιδί -ας το πούμε παιδί-  είναι ένας ακροδεξιός, 28 ετών. Ορισμένα πρακτορεία έχουν δώσει και το όνομά του, δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίο να το ξαναπούμε, ούτε το όνομά του ούτε τίποτα, έχει πει ότι είναι Αυστραλός. Πριν από δύο μέρες -αυτό βέβαια δεν έχει επιβεβαιωθεί καθόλου- είχε κάνει ένα μικρό βίντεο το οποίο είχε αναρτήσει σε μία ιστοσελίδα, μέσα στο youtube και έλεγε ακριβώς τι ήθελε να κάνει. Αυτό το οποίο είναι το λυπηρό, συγκλονιστικό μπορώ να πω, είναι ότι όσο κυκλοφορούσε με τα όπλα είχε και μία φορητή κάμερα απάνω του και κατέγραφε ακριβώς όσα έκανε».

Σχετικά με το αν ήταν θρησκευτικό το κίνητρο, δηλαδή αν πυροβόλησε αυτούς τους ανθρώπους λόγω της θρησκείας τους ή το ενδεχόμενο να ήταν παράφρονας, ο κ. Νεονάκης, απάντησε: «Είπατε τη σωστή λέξη παράφρων. Από όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή από τα μέσα ενημέρωσης και από την ενημέρωση της αστυνομίας είναι ακροδεξιός, είναι λευκός μέσα σε εισαγωγικά, ήταν εναντίον μουσουλμάνων. Και ας το πούμε αυτό που έκανε: μπήκε μέσα στο τέμενος, άρχισε να πυροβολεί και αφού τελείωσαν οι σφαίρες, η πρώτη δεσμίδα, γύρισε πίσω, ξαναπήρε δεύτερο όπλο και άδειασε τη δεύτερη δεσμίδα. Μετά έφυγε από το πρώτο τέμενος, οδήγησε το αυτοκίνητό του από το ένα μέρος στο άλλο και άρχισε να πυροβολεί και στο δεύτερο τέμενος. Ξέρουμε και από τα βίντεο δεν πυροβόλησε έξω από το τέμενος. Άρα με το μυαλό μου λέω ότι στόχος του ήταν άτομα τα οποία βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην ώρα της προσευχής».

Σε ερώτηση αν η σύλληψη του συγκεκριμένου ατόμου έγινε αμέσως μετά την επίθεση στο δεύτερο τέμενος ή χρειάστηκε ανθρωποκυνηγητό, ο πρόξενος της Ελλάδας ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα βίντεο που κυκλοφορούν, ο δράστης παραδόθηκε στην ουσία, χωρίς να υπάρχει αντίσταση.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Λατούφ σχολιάζει τη σφαγή στα δύο τεμένη