Eπειτα από ανθρωποκυνηγητό ωρών, η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει και να συλλάβει τον δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη. Πρόκειται για τον Γκιόκμεν Τανίς, έναν 37χρονο Τούρκο, ο οποίος άνοιξε πυρ μέσα σε τραμ στην ολλανδική πόλη, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμη πέντε.

Ads

Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για τρομοκρατική επίθεση, ωστόσο τα κίνητρα του δράστη παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα άγνωστα, ενώ οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Οι αρχές της Ολλανδίας αύξησαν στο μέγιστο το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής σε όλη την επαρχία της Ουτρέχτης, ενώ αυτόπτες μάρτυρες συνέδεσαν το περιστατικό με ισλαμιστική τρομοκρατία. 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εξέφρασε την ανησυχία του υπενθυμίζοντας το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία. Η επίθεση στο τραμ της Ουτρέχτης συνέβη μόλις 3 μέρες μετά την ακροδεξιά επίθεση σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, που κόστισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους, και ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας, στο μανιφέστο μίσους του, είχε στοχοποιήσει ιδιαίτερα την Τουρκία και τους τούρκους πολίτες. 

Πάντως τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα και τους συγγενείς του δράστη, αναφέρουν πως πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συγγενών. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφέρει πως Γκιόκμεν Τανίς πυροβόλησε εναντίον συγγενούς του στο τραμ κι όσων επιχείρησαν να τον βοηθήσουν, εξαιτίας «οικογενειακών διαφορών». Σύμφωνα και με τις εισαγγελικές αρχές, τα κίνητρά του δεν έχουν αποσαφηνιστεί και θα μπορούσαν να είναι «οικογενειακοί λόγοι». 

Ads

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Γκιοκμέν Τανίς έχει απασχολήσει πολλές φορές την αστυνομία, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρότερα αδικήματα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht, είχε εμπλακεί και σε επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013. «Πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με τον ISIS, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Δεν ήταν ενεργό μέλος της τουρκικής κοινότητας στην Ολλανδία, ήταν μάλλον ερημίτης», δήλωσε στο τουρκικό BBC Τούρκος που τον γνώριζε στην Ολλανδία, ωστόσο αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αρχές. 

Η στιγμή της σύλληψης