Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στην εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

08:55 : Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, ανακοίνωσε πηγή του στρατού του Ισραήλ.20 Ιανουαρίου 2009

22:55 : Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ εξέφρασε τη σιγουριά του ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα είναι άριστοι συνεργάτες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

20:30 : Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας θα διερευνήσει τις καταγγελίες αραβικών παραγόντων ότι το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει στη Λωρίδα της Γάζας πυρομαχικά που περιείχαν εμπλουτισμένο ουράνιο.

Ads

18:50 : Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη οι υπεύθυνοι του βομβαρδισμού που έπληξε κτήρια του Οργανισμού στη Γάζα.

15:53 : «Η Λωρίδα της Γάζας είναι τώρα σαν να χτυπήθηκε από σεισμό», δήλωσε στη Γενεύη ο Γκίντο Σαμπατινέλι, υπεύθυνος σε θέματα υγείας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

14:06 : Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, συνέδεσε το άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας με την τύχη του Γκιλάντ Σαλίτ, ενός Ισραηλινού στρατιώτη που κρατείται από τη Χαμάς από τον Ιούνιο του 2006.

13:20 : Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Λουί Μισέλ ,θα μεταβεί την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας και το νότιο Ισραήλ για να αποτιμήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες με την ομόλογό τους στο Ισραήλ Τζίπι Λίβνι για συνομιλίες για την κατάσταση στη Γάζα και κυρίως ανθρωπιστικά θέματα.

13:00 : Η εφημερίδα Le Figaro γράφει σήμερα ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί επιθυμεί τη διεξαγωγή ευρείας διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή στο Παρίσι. Πρώτο βήμα, αναφέρει η εφημερίδα, θα είναι μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στην Αίγυπτο, η οποία πιθανώς θα διεξαχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου και η διεθνής διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί ύστερα από εβδομάδες.

10:25 : Στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο γενικός γραμματέας ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ενώ πιθανόν να επισκεφθεί και το νότιο Ισραήλ, όπου εκδηλώνονται οι επιθέσεις των ενόπλων της Χαμάς με ρουκέτες.

19 Ιανουαρίου 2009

23:10 : Αυτοκίνητο, παγιδευμένο με εκρηκτικά, εξερράγη κοντά στη Βηθλεέμ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

22:10 : Σχέδιο 5 σημείων από το Βερολίνο για τη διατήρηση της κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

20:50 : Διεθνής Αμνηστία: «Σαφής και αναντίρρητη» η χρήση βομβών φωσφόρου από το Ισραήλ, στη Γάζα.

19:15 : Εκτεθειμένοι στην εμφάνιση λοιμωδών ασθενειών είναι οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, μετά από την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι εμβολιασμοί έχουν διακοπεί εδώ και τρεις εβδομάδες, και εκφράζεται ανησυχία για την εμφάνιση υγειονομικής κρίσης.

18:34 : Αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά, πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα των βομβαρδισμών στη Γάζα. Την ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα και φάρμακα) συγκέντρωσε η Εκκλησία της Ελλάδος και μεταφέρεται με ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών.

18:17 : Μέχρι αύριο, Τρίτη, οι χερσαίες ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ θα έχουν, «πιθανώς», ολοκληρώσει την απόσυρσή τους από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν σήμερα ισραηλινές πολιτικές πηγές.

18:07 : Η τσεχική προεδρία της Ε.Ε. ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι για μια συνάντηση την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους της στην Ε.Ε. για να ενδυναμωθεί η εκεχειρία στη Γάζα.

17:18 : Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν αναμένεται να επισκεφθεί την Λωρίδα της Γάζας αύριο Τρίτη, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

17:02 : Οι νεκροί έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τους 1.310, έπειτα και από τον εντοπισμό χθες, Κυριακή, 100 πτωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χαμάς Μουαουίγια Χασάνεϊν, προσθέτοντας ότι οι τραυματίες φτάνουν τους 5.500.

16:37 : Το Ισραήλ σκοπεύει να ελέγξει τη διαδικασία ανοικοδόμησης της Γάζας μετά την επίθεση των 22 ημερών στο παλαιστινιακό έδαφος και απαιτεί εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν προγράμματα που θα ωφελήσουν την ισλαμική Χαμάς, δήλωσαν στην Ιερουσαλήμ δυτικές διπλωματικές πηγές .

16:00 : Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε πως η Χαμάς ευθύνεται για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, μη παρατείνοντας την κατάπαυση του πυρός όταν εξέπνευσε, τον περασμένο μήνα.

15:28 : «Οι θάνατοι αμάχων Παλαιστινίων είναι αποτέλεσμα των περιστάσεων», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και υποψήφια για την πρωθυπουργία στις εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου, Τζίπι Λίβνι.

15:04 : Χρονοδιάγραμμα για την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό, το οποίο περιλαμβάνει σχέδιο για συμβιβασμό στην Παλαιστίνη που θα έχει στόχο την ενδοπαλαιστινιακή ειρήνευση προτείνει η Τουρκία. Αυτό, θα σημάνει τη δημιουργία νέας προσωρινής διοίκησης στην Παλαιστίνη, με τη σύμπραξη και της Χαμάς.

14:48 : Σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ζητάει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς και καλεί όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις να συναντηθούν «αμέσως» στην Αίγυπτο για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

14:15 : Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε σήμερα τη χορήγηση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

13:35 : Ο ισραηλινός στρατός θα έχει αποχωρήσει από τη Γάζα πριν από την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη, δηλώνουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

13:05 : Ζημιές δύο εκατομμυρίων δολαρίων έχουν προκαλέσει οι ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα τις τρεις εβδομάδες του πολέμου, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Κεντρική Υπηρεσία Στατιστικής. Τουλάχιστον 22.000 ιδιωτικά και δημόσια κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Το μεγαλύτερο πλήγμα ωστόσο υπέστη η γεωργία, με κατεστραμμένο το 80% της γης. Η διαδικασία ανοικοδόμησης και ανάκαμψης της οικονομίας αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες.

12:35 : Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επανεξοπλισθεί μετά τον πόλεμο στη Γάζα, περιφρονώντας οποιαδήποτε ισραηλινή ή διεθνή προσπάθεια να παρεμποδίσει τους μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης να ανεφοδιάσουν τα οπλοστάσια τους με ρουκέτες και άλλα όπλα. Το Ισραήλ, κατά την ανακοίνωση της εκεχειρίας , διατύπωσε την απειλή ότι θα επαναλάβει τη στρατιωτική του δράση εάν η Χαμάς προσπαθεί να περάσει λαθραία όπλα στη Λωρίδα της Γάζας.

12:30 : Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί την εκλογική επιτυχία της Χαμάς και να μην επιδιώκει την περιθωριοποίησή της. Τόνισε ότι: «Δεν πρέπει να τους οδηγήσουμε σε αδιέξοδο, διότι έτσι το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ενίσχυση του εξτρεμισμού».

12:05 : Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως 48 μαχητές της σκοτώθηκαν στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν από τις 27 Δεκεμβρίου.

09:50 : Περίπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και 400.000 λίτρα καυσίμων επέτρεψε σήμερα το Ισραήλ να περάσουν στη Γάζα. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διευκρίνισε ότι 40.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας από τις 27 Δεκεμβρίου όταν άρχισαν οι ισραηλινές επιθέσεις.

05:15 : Η Αίγυπτος κάλεσε το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές οργανώσεις σε χωριστές διαπραγματεύσεις, την Πέμπτη, στο Κάιρο. Οι νέες αυτές διαπραγματεύσεις θα είχαν ως στόχο να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να παγιωθεί η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

18 Ιανουαρίου 2009

23:41 : Ο Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε ότι ο παλαιστινιακός λαός προχώρησε σε μια μεγάλη νίκη κατά του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας,

22:09 : Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους ευρωπαίους ηγέτες όσον αφορά τους Παλαιστίνιων στην Λωρίδα της Γάζας, κι εξέφρασε την λύπη του Ισραήλ για τα θύματα του πολέμου στην Γάζα.

21:24 : «Έχουμε την πρόθεση να φύγουμε από την Λωρίδα της Γάζας το συντομότερο δυνατόν, από την στιγμή που θα είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια του πληθυσμού στα νότια της χώρας» δ΄ηλωσε ο Εχούντ Ολμέρτ, στο δείπνο που παραχώρησε στους έξι Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, οι οποίοι νωρίτερα συμμετείχαν στην σύνοδο κορυφής στο Σαρμ ελ- Σέιχ.

20:58 : Σύμφωνα με δημοσκόπηση ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού, το 41% του πληθυσμού θεωρεί ότι η επιχείρηση στη Γάζα ήταν επιτυχής. ενώ το ίδιο ποσοστό χαρακτηρίζει την ίδια επιχείρηση ανεπιτυχή.

20:05 : Στο Ισραήλ έφτασε ο Σαρκοζί μαζί με πέντε ακόμη ευρωπαίους ηγέτες, όπου όλοι μαζί θα δειπνήσουν με τον Ολμέρτ, σύμφωνα με γαλλική πηγή. Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι: «Θα πάμε στο Ισραήλ για να δηλώσουμε ότι βρισκόμαστε στο πλευρό του και ότι στηρίζουμε το δικαίωμα του στην ασφάλεια. Όταν όμως σταματήσουν οι εκτοξεύσεις ρουκετών, το Ισραήλ πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα του από την Γάζα».

20:00 : Άραβες και Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν ειρήνη διαρκείας στην Λωρίδα της Γάζας από τη σύνοδο κορυφής στο Σαρμ ελ-Σέιχ.

19:00 : Το Ισραήλ σκέφτεται να προτείνει στην Αίγυπτο να αυξήσει τον αριθμό των φρουρών της στα σύνορα της με την Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να ενισχύσει τις προσπάθειες αποτροπής επανεξοπλισμού της Χαμάς. Η ειρηνευτική συμφωνία του 1979 ανάμεσα σε Ισραήλ και Αίγυπτο, περιορίζει τον αριθμό των δυνάμεων στους 750 αλλά σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους το Κάιρο πρότεινε την αύξηση του αριθμού των φρουρών στους 1500.

18:10 : Ο ισραηλινός στρατός εγκατέλειψε θέσεις-κλειδιά μέσα και γύρω από την Πόλη της Γάζας, και αναπτύχθηκε κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

17:45 : Δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα το απόγευμα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ, παρά την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός και από την πλευρά της Χαμάς, σύμφωνα με ισραηλινή αστυνομική πηγή. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

17:40 : Την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε η Κοντολίζα Ράις. Το Ιράν δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν είναι αρκετή και ότι επιβάλλεται η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων ενώ η Τουρκία προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να εξασφαλίσουν δέσμευση της Χαμάς.

17:35 : Η τσεχική προεδρία της ΕΕ δήλωσε ότι άμεση προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αμάχων, η άμεση παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ο τερματισμός του οικονομικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Ο Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αποστείλει βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων στερλίνων στους Παλαιστινίους.

16:45 : Ο Μπαν Κι-Μουν δήλωσε στη σύνοδο κορυφής ότι το Ισραηλ πρέπει να δράσει όσο γίνεται πιο συγκρατημένα. Η Μέρκελ τόνισε ότι οι χώρες της Ευρώπης είναι πρόθυμες να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ο Σαρκοζί εξέφρασε την υποστήριξή του στον Παλαιστίνιο πρόεδρο, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μέλλον χωρίς ένα δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος που στηρίζει την ειρήνη».

16:20 : Ξεκίνησε στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ-Σέιχ η συνάντηση κορυφής για το Μεσανατολικό. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε ότι «σημαντικά ζητήματα καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση των αιγυπτιακών προσπαθειών» και ανέφερε ως στόχους της συνάντησης την τήρηση και εδραίωση της εκεχειρίας, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και την άρση του αποκλεισμού.

14:49 : Η Χαμάς και οι υπόλοιπες παλαιστινιακές οργανώσεις ανακοίνωσαν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και δίνουν στο Ισραήλ μία εβδομάδα διορία για να αποσύρει τα στρατεύματά του. Η Χαμάς ζητά επίσης από το Ισραήλ να ανοίξει όλα τα συνοριακά περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει την εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας.

13:58 : Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα ορίσει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των στρατευμάτων του από τη Λωρίδα της Γάζας, έως ότου η Χαμάς επικυρώσει από την μεριά της, την κατάπαυση του πυρός.

13:18 :Τουλάχιστον 95 νεκροί Παλαιστίνιοι ανασύρθηκαν σήμερα από ερείπια βομβαρδισμένων κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας.

12:42 : Νεκρός από ισραηλινά πυρά άμαχος Παλαιστίνιος στη Λωρίδα της Γάζας. Ο 20χρονος, Μαχέρ Αμπού Ρατζίλα, κινείτο με το αυτοκίνητό το, κοντά στην πόλη Χαν Γιούνις, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες τον πυροβόλησαν. Πρόκειται για το πρώτο θύμα, μετά την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός.

12:15 : «Η κατάπαυση του πυρός είναι σημαντική και απαραίτητη, όμως δεν αρκεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ύστερα από συνομιλίες του στο Κάιρο.

11:21 : «Η Χαμάς απέδειξε για μια ακόμα φορά, σήμερα το πρωί, ότι η κατάπαυση του πυρός είναι εύθραυστη και ότι πρέπει να επανεκτιμάται λεπτό προς λεπτό», δήλωσε ο Εχούντ Ολμερτ.

10:35 : Ισραηλινά αεροπλάνα έπληξαν εκτοξευτές πυραύλων στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση με ρουκέτες κατά της πόλης Σντερότ.

09:55 : Την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίσα της Γάζα ζήτησε το Ιράν.

09:34 : Παλαιστινιακές ρουκέτες κτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της πόλης Σντερότ, του νοτίου Ισραήλ. «Θα υπάρξουν αναμφίβολα μεμονωμένα επεισόδια. Αυτό θα πάρει δυο με τρεις ημέρες μέχρι να σταματήσει πλήρως και να καταλάβει η Χαμάς ότι μήκαμε σε μια νέα φάση», δήλωσε ο Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, υπουργός Υποδομών και μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

08:59 : Ισραηλινές δυνάμεις και ένοπλοι Παλαιστίνιοι αντάλλαξαν πυρά, οντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.

08:12 : Η κατάπαυση του πυρός που κήρυξε το Ισραήλ κι έχει τεθεί σε ισχύ από τις 02:00 ώρα Ελλάδας, τηρήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, κι από την πλευρά του Ισραήλ κι από την πλευρά της Χαμάς.

01:56 : «Αισθάνομαι ανακούφιση για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να σταματήσει τις εχθροπραξίες από σήμερα τα ξημερώματα. Αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα και η συνέχειά του να είναι η πλήρης αποχώρηση όλων των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

01:46 : Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

01:14: Η Χαμάς απαιτεί την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και την άρση του αποκλεισμού της, την ίδια στιγμή που το Ισραήλ προειδοποιεί ότι θα επαναλάβει τις επιθέσεις, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

17 Ιανουαρίου 2008

23:55 : «Η μονομερής κατάπαυση του πυρός δε σημαίνει και το τέλος της ισραηλινής επίθεσης και το τέλος του αποκλεισμού μας. Αυτά συνιστούν πράξεις πολέμου κάτι που αυτονόητα σημαίνει ότι η αντίστασή μας δεν τελειώνει» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φαουζί Μπαρχούμ.

23:25 : Την μονομερή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ. Η κατάπαυση θα ξεκινήσει από απόψε τα μεσάνυχτα, 02.00 τοπική ώρα Ελλάδας. Ωστόσο, ο Ολμέρτ πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στο παρόν στάδιο αναπτυγμένος στα παλαιστινιακά εδάφη.

23:15 : Ο Ολμέρτ δήλωσε ότι η επίθεση της χώρας του κατά της Λωρίδας της Γάζας και της οργάνωσης Χαμάς πέτυχε τους στόχους της. Σε συνέντευξη Τύπου, μετά από την απόφαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός, επεσήμανε ότι ορισμένοι βασικοί στόχοι επετεύχθησαν, ότι η Χαμάς επλήγη και ότι η ικανότητα της ισλαμιστικής αυτής οργάνωσης, όσον αφορά την εκτόξευση πυραύλων κατά του ισραηλινού εδάφους, έχει μειωθεί δραστικά.

23:13 : Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε απευθυνόμενος στον λαό της Γάζας ότι: «Το Ισραήλ δεν σας μισεί. Θέλαμε μόνο να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, όχι να βλάψουμε τα δικά σας».

23:10 : Την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και τον τερματισμό της επί τρεις εβδομάδες επίθεσής κατά της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς αποφάσισε το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινό κυβερνητικό αξιωματούχο.

22:40 : Ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στην Γάζα για «μερικές ημέρες» μετά από την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

21:30 : Στην Ιερουσαλήμ θα ταξιδέψει ο Σαρκοζί μετά από την Σύνοδο Κορυφής στο Σαρμ ελ- Σέιχ την Κυριακή, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ για να συζητήσουν το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

21:15 : Η Χαμάς δηλώνει ότι θα συνεχίσει να επιτίθεται μέχρι να φύγουν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Γάζα.

21:05 : Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν καταδικάζει την επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο στη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν δύο παιδιά, και απαιτεί διερεύνηση του θέματος.

20:36 : Θετικά απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ προς την έκκληση του Αιγύπτιου πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ για κατάπαυση του πυρός στην Γάζα, σε τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

20:15 : Ο αρχηγός των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων προτείνει τον τερματισμό της επιχείρησης στη Γάζα.

19:53 : Το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα.

19:50 : Ανετράπη σχέδιο της Χεζμπολάχ να επιτεθεί στην ισραηλινή πρεσβεία του Αζερμπαιτζάν.

19:05 : Σε μία συνάντηση κορυφής για τη Γάζα την Κυριακή το απόγευμα στο Σαρμ ελ-Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, κάλεσε η Αίγυπτος τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και αρχηγούς κρατών, κυρίως από την Ευρώπη, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

18:40 : Τους 1.230 έφτασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα, 410 από τους οποίους είναι παιδιά. Ξεπέρασαν τους 5.320 οι τραυματίες.

18:35 : Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν έτοιμες να αποστείλουν πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή, με στόχο την επιτήρηση και αποτροπή του λαθρεμπορίου όπλων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν.

17:14 : Η Αίγυπτος απευθύνει πρόσκληση σε Σαρκοζί και Αμπάς για συνομιλίες αναφορικά με το παλαιστινιακό πρόβλημα.

16:53 : Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δηλώνει πως το Ισραήλ βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη των στόχων του στη Γάζα.

16:12 : Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μουμπάρακ δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να συγκαλέσει διεθνή συνδιάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

16:10 : Το Βατικανό αποφάσισε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

15:35 : «Αμέσως και χωρίς όρους» να σταματήσει τις επιθέσεις και να αποσύρει τα στρατεύματά του κάλεσε το Ισραήλ ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Χόσνι Λούμπαρακ σε ομιλία του στην αιγυπτιακή τηλεόραση

15:23 : Ανησυχία για την εξέλιξη των σχέσεων Ισραήλ-Λιβάνου εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν από την Βηρυτό όπου βρίσκεται. «Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να εκτοξεύσει ρουκέτες από το Λίβανο και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις του», δήλωσε.

15: 16 : «Το Ισραήλ είναι το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας», δηλώνει ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμπούλ Γέιτ. Για «αδιαλλαξία» και «μέθη από την εξουσία και τη βία» κατήγγειλε ο Γέιτ το Ισραήλ.

14:21 : «Σκοπός μας είναι να ανακοινώσουμε, υπό τον όρο ότι θα το εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων, επειδή πιστεύουμε ότι οι στόχοι μας έχουν επιτευχθεί», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

13:36 : Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν σήμερα, στις 22:00 το βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, το οποίο θα εξετάσει το ενδεχόμενο μονομερούς κατάπαυσης πυρός στη Γάζα.

13:05 : Δύο αδέλφια σκοτώθηκαν και 14 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, μεταξύ των οποίων η μητέρα των δύο παιδίων, από επίθεση του ισραηλινού στρατού σε σχολείο του ΟΗΕ, στην πόλη Μπέιλ Λαχία, της Γάζας.

12:04 : Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Ισραήλ θα ψηφίσει υπέρ μιας μονομερούς κατάπαυσης του πυρός, τα ισραηλινά στρατεύματα, όμως, θα παραμείνουν στη Γάζα. «Η μονομερής κατάπαυση του πυρός δεν προβλέπει αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και όσο αυτός θα παραμένει στη Γάζα η αντίσταση και η αντιπαράθεση θα συνεχίζονται»,δήλωσε Ουσάμα Αμπού Χαμντάν – αντιπρόσωπος της Χαμάς στη Βηρυτό.

10:54 : Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση δεν θα σταματήσει να μάχεται, μέχρι να ικανοποποιηθούν τα αιτήματα της.

08:58 : Ύστερα από ψηφοφορία, με 142 ψήφους υπέρ και 6 κατά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «ζητά την άνευ όρων εφαρμογή της απόφασης 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομέν και επίσης την εφαρμογή άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα οδηγήσει στην πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων». Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ωστόσο, δεν είναι δεσμευτικές.

06:23 : “Η γενική συνέλευση πρέπει να προσέξει να μην περιπλακούν οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης ή να μην διακυβευτεί η διπλωματική δραστηριότητα που είναι σε εξέλιξη για να σταματήσει η βία στη Γάζα”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

16 Ιανουαρίου 2009

23:05 : Ρεπόρτερ αποκαλεί την Ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι «τρομοκράτη», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

21:15 : Iσραηλινές πηγές αναφέρουν ότι ο στρατός της χώρας θα παραμείνει στη Γάζα ακόμη και μετά την εκεχειρία.

20:56 : «Όνειρο του Ισραήλ είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Παλαιστίνη» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

20:41 : Υπογράφηκε η συμφωνία για την αποτροπή του λαθρεμπορίου όπλων μέσω της Λωρίδας της Γάζας ανάμεσα στην Αμερικανή υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και την Ισραηλινή ομόλογο της, Τζίπι Λίβνι

20:30 : Η ισραηλινή ηγεσία μελετά σοβαρά να το ενδεχόμενο να σταματήσει μονομερώς τις επιχειρήσεις της στη Λωρίδα της Γάζας αντί να προχωρήσει στην επίσημη κήρυξη εκεχειρίας με τη Χαμάς, με βάση την πρόταση της Αιγύπτου, ανέφεραν απόψε ισραηλινές πολιτικές πηγές. Με την ενέργεια αυτή η Χαμάς δεν θα αποκτήσει πολιτικά οφέλη από μια συμφωνία εκεχειρίας που θα περιλάμβανε και τη χαλάρωση του αποκλεισμού των Παλαιστινιακών Εδαφών.

20:26 : Το Κατάρ δήλωσε ότι παγώνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ

19:10 : Η Ελληνική Αποστολή Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό αναφέρει ότι «ύστερα από μπαράζ πολιτικών πιέσεων» κατάφερε την Παρασκευή το απόγευμα «να περάσει τα σύνορα της Αιγύπτου και να μπει στην πολιορκημένη Γάζα». Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι υπήρξε «παρελκυστική τακτική των Αιγυπτιακών Αρχών και ολιγωρία της Ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο».

17:25 : O Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασάντ, απευθύνει έκκληση στους Άραβες να διακόψουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ.

16:38 : Η Χαμάς θα αποστείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο, για συνομιλίες σχετικά με το αιγυπτιακό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Αναχώρησε ο Ισραηλινός διαπραγματευτής από την Αίγυπτο, χωρίς να καταλήξει σε επίσημη συμφωνία.

16:31 : Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, κάλεσε τους Αραβες να διακόψουν κάθε σχέση τους με το Ισραήλ.

15:25 : Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αποδεχθεί τους ισραηλινούς όρους για κατάπαυση του πυρός και θα συνεχίσει να πολεμάει μέχρι να τερματιστεί η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, στενός σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ συμμετέχει σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός που διεξάγονται σήμερα στο Κάιρο, γεγονός που φανερώνει ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα μπορεί να βρίσκεται κοντά.

14:54 : «Η Γαλλία έχει καταδικάσει την είσοδο των Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί. «Στο ίδιο πνεύμα, η Γαλλία έχει καταδικάσει τη στρατηγική της Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες», συμπλήρωσε.

14:30 : «Κάνουμε έκκληση σε όλα τα μέρη που θέλουν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα να χρησιμοποιούν τις επίσημες διόδους και μην μετατρέπουν αυτό το σημαντικό έργο σε αντικείμενο εκμετάλλευσης για εσωτερική κατανάλωση, ώστε να τραβήξουν την προσοχή των ΜΜΕ με αθέμιτες προκλήσεις», η επίσιμη απάντηση της ισραηλινής πρεσβείας για την υπόθεση «Αρίων».

13:42 :Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να αποκλειστεί από τον ΟΗΕ, εξαιτίας της επίθεσης του ενάντια στη Γάζα.

13:33 : Ενας Παλαιστίνιος έχασε σήμερα τη ζωή του στη Δυτική Όχθη, σε επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

13:10 : Στη Ντόχα του Κατάρ μετέβησαν οι ηγέτες των ισλαμιστικών οργανώσεων της Χαμάς και της Τζιχάντ για την αραβική σύνοδο με θέμα την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

12:28 : Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας είναι πολύ κοντά.

12:15 : Μπαίνουν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια αυτή τη στιγμή στη Γάζα. Ομάδες διασωστών διενεργούν έρευνες, για ανεύρεση επιζώντων, στα κτίρια που έχουν βομβαρδιστεί.

12:04 : Το Ισραήλ απέρριψε κάποιους από τους όρους που έθεσε η Χαμάς για μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ διαφώνησε ως προς το πόσο θα διαρκέσει και το ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο των μεθοριακών σημείων διελεύσεως. Το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έχουν απευθείας συνομιλίες.

11:05 : «Ελπίζω ότι φτάνουμε στο τέλος του πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ. «Είναι προφανές ότι αυτό δεν εξαρτάται από εμάς», υπογράμμισε, φωτογραφίζοντας τη Χαμάς.

10:30 : Σαράντα αεροπορικές επιδρομές εναντίον έξι ομάδων ενόπλων, ενός τεμένους στο βόρειο τμήμα όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα, τεσσάρων υπογείων θέσεων και δύο θέσεων, πραγματοποίησε χτες τη νύχτα η ισραηλινή αεροπορία στη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά 23 πτώματα ανέσυραν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής από τα συντρίμμια κτιρίων συνοικίας της Γάζας από τις χθεσινές συγκρούσεις.

08:45 : Τετράωρη διακοπή των επιχειρήσεων από τις 10:00 τοπική ώρα σήμερα για ανθρωπιστικούς λόγους ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, διατηρώντας το δικαίωμα απάντησης σε πυρά εναντίον των δυνάμεών του ή εναντίον του ισραηλινού εδάφους. Εκπρόσωπος της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης δήλωσε ότι δόθηκε η άδεια για τη διέλευση 130 φορτηγών ανεφοδιασμού που μεταφέρουν φάρμακα και καύσιμα.

07:57 : Αναλυτές εκτιμούν ότι το κόστος των υλικών ζημιών στη Γάζα ανέρχεται στα 1,4 δις δολάρια.

04:04 : «Συζητάμε με τους Ισραηλινούς και με άλλους για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τις πιθανότητες να επιτύχουμε μια βιώσιμη εκεχειρία την οποία επιθυμούμε όλοι», δήλωσε η Κοντολίζα Ράις, χωρίς ωστόσο να δωσει περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής.

03:25 : Έρευνα για το βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ στη Γάζα ζητά η Διεθνής Αμνηστεία, κάνοντας λόγο για πιθανό έγκλημα πολέμου.

07:34 : Μια γυναίκα και ένα παιδί σκοτώθηκαν όταν ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σχολείο του ΟΗΕ στην πόλη Μπέιτ Λάχια, όπου είχαν καταφύγει για να προστατευθούν.

02:16 : Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι,μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσινγκτον για να υπογράψει συμφωνία κατά του επανεξοπλισμού της Χαμάς. Η συμφωνία θα αποτρέπει το λαθρεμπόριο όπλων από την Αίγυπτο προς τη Λωρίδα της Γάζας.

15 Ιανουαρίου 2009

22:25 : H προεδρία της ΕΕ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την ισραηλινή επίθεση σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα.

21:50 : Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Μιγκέλ Εσκότο, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

21:20 : Η Χαμάς δηλώνει ότι θα συμφωνήσει σε μια εκεχειρία διάρκειας ενός έτους που θα ανανεώνεται, στη Λωρίδα της Γάζας, αν το Ισραήλ αποσύρει τις δυνάμεις του μέσα σε μια εβδομάδα και ξανανοίξει τα συνοριακά περάσματα.

21:15 : Προϋποθέσεις θέτει η Χαμάς αναφορικά με την αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου. Ο εξόριστος αρχηγός της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση αν αυτή δεν προβλέπει την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση του ισραηλινού στρατού, την άρση του αποκλεισμού και το άνοιγμα των σημείων διέλευσης. «Η Χαμάς δεν απορρίπτει την κατάπαυση του πυρός αλλά αρνείται να παραδοθεί», πρόσθεσε.

20:40 : Σύσκεψη στο Ισραήλ την Πέμπτη το βράδυ με αντικείμενο την αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας.

19:49 : Πρόταση προς όλα τα διεθνή ΜΜΕ να μην αγοράζουν φωτογραφίες και βίντεο που προέρχονται από τον ισραηλινό στρατό έκανε σήμερα η Ένωση Ξένου Τύπου (FPA) στο Ισραήλ, λόγω της προ ημερών επίθεσης των ισραηλινών στρατευμάτων σε συγκρότημα γραφείων των ΜΜΕ στην Γάζα, που είχε ως αποτέλεσμα δύο Παλαιστίνιοι οπερατέρ να χάσουν την ζωή τους.

19:35 : Επιβεβαιώθηκε από τη Χαμάς, ο θάνατος του υπουργού Εσωτερικών της, Σαΐντ Σιάμ.

19:30 : Ο ηγέτης της Χαμάς στη Δαμασκό δηλώνει πως η Χαμάς “δεν πρόκειται να υψώσει λευκή σημαία”.

19:16 : Σκοτώθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Χαμάς, Σαΐντ Σιάμ, από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία, σε συνεργασία με τη μυστική υπηρεσία Σιν Μπετ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ισραήλ.

19:12 : Ο Ερυθρός Σταυρός καταδίκασε το σφυροκόπημα του νοσοκομείου της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.

19:01 : Περίπου 40 άνθρωποι, μέλη του ιατρικού προσωπικού, έχουν παγιδευτεί μέσα σε νοσοκομείο της Γάζας που επλήγη από οβίδες και στο οποίο έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά, ανακοίνωσε ισραηλινή ιατρική οργάνωση.

18:18 : Σύμφωνα με την αιγυπτιακή τηλεόραση, το Ισραήλ συμφώνησε κατ’ αρχήν με το σχέδιο ειρήνευσης στη Γάζα, διατηρώντας, ωστόσο, τις επιφυλάξεις του.

18:03 : Το Ισραήλ αμφισβητεί τη νομιμότητα της έκτακτης συνδιάσκεψης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με θέμα τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.

17:53 : Δύο ανώτεροι αξιωματικοί της Χαμάς σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις.

17:42 : Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχουντ Ολμέρτ δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός κτιριακών εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα σήμερα προκλήθηκε από πυρά που ερρίφθησαν εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων από παλαιστίνιους ενόπλους εκεί. “Είναι απόλυτα αληθές ότι δεχθήκαμε επίθεση από το μέρος εκείνο. Αλλά οι συνέπειες προκαλούν μεγάλη λύπη και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό”, ανέφερε.

17:27 : Σύμφωνα με αναφορές, ισραηλινοί στρατιώτες έχουν εισέλθει σε αστικές περιοχές στα περίχωρα της πόλης της Γάζας.

17:23 : Ο εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα προχωρούν σταθερά.

16:38 : Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε σήμερα ότι η επιβολή ενός πετρελαϊκού εμπάργκο στους υποστηρικτές του Ισραήλ για τις επιθέσεις του στην Λωρίδα της Γάζας είναι μία “καλή πρόταση”,αλλά μία τέτοια ιδέα δεν είναι ακόμη στην ατζέντα.

16:04 : Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Λουί Μισέλ, δήλωσε «συγκλονισμένος» από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κτιρίων του ΟΗΕ στη Γάζα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός καταδίκασε κι αυτός τους βομβαρδισμούς, θεωρώντας τους «απαράδεκτους».

15:59 : Η ΚΕΔΚΕ, με ψήφισμά της, εκφράζει τον αποτροπιασμό για τη βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας, τη συνεχιζόμενη σφαγή χιλιάδων αμάχων και κυρίως παιδιών, τον αποκλεισμό της από οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια υπό τη σιωπή και την ανοχή των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

15:46 : Πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποίησαν φοιτητές, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

15:30 : Η Γαλλία καταδίκασε σήμερα τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων στην Γάζα. Παράλληλα, 40 άτομα, μέλη του ιατρικού προσωπικού, είναι παγιδευμένα στο νοσοκομείο Αλ-Κουντς, όπου μία πτέρυγα εξακολουθεί να φλέγεται.

15:00 : Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν επιτρέπει στους δημοσιογράφους και στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στη Ράφα να περάσουν στη Γάζα.

14:50 : Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει ότι το 78% των Ισραηλινών στηρίζει τον πόλεμο στη Γάζα. Το ποσοστό ισοδυναμεί με τον εβραϊκό πληθυσμό της χώρας. Το 20% των Ισραηλινών αντιδρά στον πόλεμο, οι οποίοι είναι Άραβες και ταυτίζονται με τους Παλαιστίνιους. Ακόμα, καταδεικνύεται ότι ο πόλεμος έχει δώσει ώθηση στη δημοτικότητα του υπουργού Άμυνας και αρχηγού του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπαράκ. Ωστόσο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ηγέτης του δεξιού Λικούντ, διατηρεί το συνολικό προβάδισμα εν όψει των εκλογών που θα διενεργηθούν στις 10 Φεβρουαρίου. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 561 Ισραηλινών με περιθώριο λάθους 4,3 ποσοστιαίων μονάδων.

14:30 : Η UNRWA ανακοίνωσε την αναστολή της κυκλοφορίας των οχημάτων της αλλά τη μη διακοπή των επιχειρήσεων αρωγής. Δύο είναι οι Παλαιστίνιοι εικονολήπτες που τραυματίστηκαν από την επίθεση στο κτίριο που στεγάζει τα γραφεία του Ρόιτερ.

13:50 : Υπάρχουν τα στοιχεία για να σταματήσει τώρα η βία στη Γάζα δήλωσε ο Μπαν Κι-Μουν. Τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι να τερματιστούν αμέσως οι μάχες και τα μέρη να συζητήσουν στη συνέχεια τις συνθήκες για μια διαρκή εκεχειρία. Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ζήτησε συγγνώμη σήμερα από τον Μπαν Κι-Μουν για το βομβαρδισμό του ΟΗΕ από τις ισραηλινές δυνάμεις του κτιρίου.

13:40 : Την «άμεση και μόνιμη εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας ζητούν οι έξι σημαντικότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με κοινή πρόταση ψηφίσματος, που υιοθετήθηκε σήμερα με σημαντική πλειοψηφία. Παράλληλα, ζητούν «με ιδιαίτερη επίταση» από τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

13:20 : «Ο αριθμός των απωλειών έχει φτάσει σε αφόρητο σημείο», δήλωσε ο Μπαν Κι-Μουν κατά τη συνάντησή του με την Τζίπι Λίβνι.

13:16 : Αξιωματούχος της Unrwa δήλωσε ότι οι αποθήκες του κτιρίου toy OHE έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, με αποτέλεσμα να καίγονται «εκατοντάδες τόνοι» ανθρωπιστικής βοήθειας. O εκπρόσωπος της Unrwa Αντνάν Αμπού Χάσνα, αρνήθηκε την ύπαρξη οποιασδήποτε δράσης ενόπλων Παλαιστίνιων στο εσωτερικό του κτιρίου.

13:05 : Ο βασιλιάς Μοχάμεντ του Μαρόκου ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην αραβική σύνοδο για τη Γάζα επειδή, όπως δηλώνει η μαροκινή κυβέρνηση, «δεν θα γίνει κάτι για να βοηθήσει τον Παλαιστινιακό λαό».

12:45 : Τρία μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, της Unrwa, τραυματίσθηκαν σήμερα από την επίθεση των Ισραηλινών. Η Unrwa ανακοίνωσε τη διακοπή των επιχειρήσεών της στη Γάζα.

12:42 : Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στο νοσοκομείο Αλ-Κουντς στη Γάζα μετά την πτώση ισραηλινών οβίδων σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Το νοσοκομείο ανήκει στον παλαιστινιακό Ερυθρό Σταυρό.

12:40 : Από τις επιθέσεις της ισραηλινής αεροπορίας στη Γάζα σκοτώθηκαν πέντε ακτιβιστές της Χαμάς.

12:35 : Ο Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος βρίσκεται στο Τελ Αβίβ σε συνάντηση με τη Λίβνι, εξέφρασε την οργή του για τον βομβαρδισμό των γραφείων του ΟΗΕ στη Γάζα. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι τουλάχιστον τρεις από τις βόμβες που χτύπησαν τα γραφεία περιείχαν λευκό φώσφορο.

12:05 : Δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι ισραηλινές δυνάμεις ή οι Παλαιστίνιοι μαχητές χτύπησαν το κτίριο του ΟΗΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Mark Regev.

11:40 : Έκρηξη σε κτίριο στη Γάζα στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του Reuters και άλλων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Ένας δημοσιογράφος της τηλεόρασης του Abu Dhabi έχει τραυματιστεί. Φωτιά έχει ξεσπάσει και στο κτίριο του ΟΗΕ.

11:35 : Το Ισραήλ πραγματοποιεί σήμερα μία από τις πιο έντονες επιθέσεις στη Γάζα βομβαρδίζοντας επανειλημμένα την περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός τονίζει ότι δεν στοχεύει το κτίριο του ΟΗΕ στη Γάζα αλλά τους μαχητές της Χαμάς στην περιοχή.

11:15 : Σφοδρές συγκρούσεις πραγματοποιούνται στη Γάζα. Τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι τα κεντρικά γραφεία τους έχουν καλυφθεί με θραύσματα από σράπνελ. Επίσης, αναφέρουν ότι: «Είναι σαφές ότι οι επιθέσεις έφτασαν στο UNRWA θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους».

11:00 : Παλαιστίνιοι γιατροί αναφέρουν ότι 1.054 είναι πλέον οι νεκροί στη Γάζα, καθώς 21 άτομα σκοτώθηκαν σήμερα. Πάνω από 4.860 οι τραυματίες.

10:35 : Ισραηλινοί λαμβάνουν μηνύματα στο κινητό τους που προειδοποιούν για «εκπλήξεις» στη Γάζα και τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονται από τη Χαμάς.

10:30 : Ο βασικός διαπραγματευτής του Ισραήλ Αμος Γκιλάντ μεταβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο για συνομιλίες για ένα ενδεχόμενο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

09:15 : Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν 24 καταζητούμενα άτομα κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιδρομών στη Δυτική όχθη. Χιλιάδες κάτοικοι στη Γάζα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αυτή τη στιγμή καθώς στρατεύματα εισβάλλουν σε κατοικημένες περιοχές.

08:14 : Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγια, ζήτησε από τις χώρες της Δύσης να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ, προκειμένου να τερματιστεί η πολεμική του επιχείρηση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας

07:24 :Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

06:12 : Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες από τις επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων ένα παιδί 13 χρόνων

14 Ιανουαρίου 2008

22:50 : Ξεπέρασαν τους 1000 οι νεκροί από την ισραηλινή επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 4500 οι τραυματίες.

22:10 : Γιατροί από όλο τον κόσμο απευθύνουν έκκληση για τερματισμό της βίας στη Γάζα.

21:20 : Το Ισραήλ αποστέλλει κορυφαίο διαπραγματευτή στο Κάιρο για τις συνομιλίες με στόχο την επίτευξη ανακωχής.

20:34 : Έκτατη γενική σύνοδο συγκάλεσε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αύριο το πρωί, με θέμα την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

20:00 : “Έχουμε τη συμφωνία της Χαμάς και περιμένουμε την απάντηση του Ισραήλ, του οποίου ο απεσταλμένος Άμος Γκιλάντ αναμένεται να φτάσει στο Κάιρο την Πέμπτη”, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της Αιγύπτου σχετικά με την αιγυπτιακή πρόταση κατάπαυσης του πυρός.

19:32 : Η παλαιστινιακή ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Συνασπισμός κατά της Ατιμωρησίας προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας να ερευνήσει το Ισραήλ σχετικά με τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά την εισβολή του στη Γάζα.

19:10 : Η Γαλλία προτίθεται να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τη Χαμάς, εάν η τελευταία αποκηρύξει τη βία και αναγνωρίσει το Ισραήλ.

18:20