Θλίψη προκαλούν οι εικόνες από το εσωτερικό του εμβληματικού ναού της Γαλλίας, της Παναγίας των Παρισίων, έπειτα από την καταστροφική πυρκαγιά που την «τραυμάτισε» ανεπανόρθωτα. 

Ads

Μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες, η πυροσβεστική κατάφερε σήμερα το πρωί να θέσει υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε στην εμβληματική Παναγία των Παρισίων, που δέσποζε για πάνω από 800 χρόνια στο Παρίσι. Σχεδόν 9 ώρες ήταν αρκετές για να γίνουν στάχτη 850 χρόνια ιστορίας. Τώρα οι αρχές καλούνται να καταγράψουν την καταστροφή, ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγο για ανυπολόγιστη ζημιά και εκτιμούν πως θα χρειαστούν δεκαετίες για να επανορθωθεί.

Η φωτιά, φέρεται να ξέσπασε κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης του ναού κι εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη. Η κτιριακή δομή του ναού παρέμεινε ωστόσο όρθια.

Και μπορεί οι φλόγες να έσβησαν, ωστόσο εκφράζονται ακόμη ανησυχίες για την αντοχή των υλικών του κτιρίου, που δοκιμάστηκαν αρχικά από τις υψηλές θερμοκρασίες και στη συνέχεια από την τεράστια ποσότητα νερού που χρησιμοποιήθηκε κατά την κατάσβεση. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ερίκ Φισέρ,  διευθυντής του Ιδρύματος «Το έργο της Παναγίας» που παρακολουθεί και προστατεύει εδώ και 8 αιώνες τον ιστορικό καθεδρικό ναό του Στρασβούργου, εκτιμά ότι θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως ο ιστορικός ναός.  «Θα χρειαστούν εργασίες αποκατάστασης της πέτρας, της ξύλινης κορνίζας του κτιρίου που καταστράφηκε ολοσχερώς, των μεταλλικών μερών, των τεχνικών εγκαταστάσεων όπως για παράδειγμα για την ηλεκτροδότηση, τον φωτισμό, κτλ.».

Ads

Διαβάστε επίσης:

Ο ίδιος εκτιμά πως το πιο σημαντικό τώρα, μετά την καταστροφή, είναι να βρεθούν τα κατάλληλα αρχεία, ώστε να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης. «Το πιο σημαντικό είναι οι πηγές πληροφόρησης, τα αντίγραφα που θα επιτρέψουν στους αρχιτέκτονες και τις εταιρίες να ανακατασκευάσουν τα κατεστραμμένα κομμάτια του ναού με τη μεγαλύτερη ακρίβεια» αναφέρει.

Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία γοτθικού ρυθμού, ενώ χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Εκεί στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α’ Βοναπάρτης, στις 2 Δεκεμβρίου 1804, ενώ με έμπνευση αυτόν τον ναό έγραψε ο Βίκτορ Ουγκώ το γνωστό, κλασικό ομώνυμο μυθιστόρημα. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε περίπου στα μισά του 13ου αιώνα, αν και έγιναν αρκετές μετατροπές αργότερα. Μετά την έκδοση του μυθιστορήματος του Ουγκώ, το 1831, αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για τον καθεδρικό και το 1845 ξεκίνησαν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης, που κράτησαν 25 χρόνια.

Ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Μνημείων και υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας Χαβιέρ, Ριβέρα Μπλάνκο, σημείωσε πως η Παναγία των Παρισίων είχε αποκατασταθεί το 1830 από τον Εζέν Βιολέ-λε-Ντυκ, ο οποίος ανοικοδόμησε την οροφή και την κεντρική ακκίδα με κάλυμμα σχιστόλιθου που απομιμείτο την παλιά στέγη. Όπως υπογράμμισε, η αξία της Παναγίας των Παρισίων είναι «ανεκτίμητη». «Αναπαριστά την ταυτότητα των ίδιων των Γάλλων. Είναι ο Καθεδρικός των Βασιλέων της Γαλλίας, και μετά την Επανάσταση πέρασε στον ίδιον τον λαό. Είναι επίσης μία φανταστική κι αστείρευτη πηγή εσόδων, καθώς αποτελεί το μεγάλο πρότυπο του γαλλικού γοτθικού ρυθμού. Η Παναγία των Παρισίων αντάμα με τους Καθεδρικούς της Σαρτρ και της Λιόν συνιστούν το μεγάλο τρίγωνο της ευρωπαϊκής γοτθικής αρχιτεκτονικής», είπε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ότι η «Notre Dame» θα ανοικοδομηθεί. Μέχρι τότε ο ναός που συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, θα «μαζεύει τα συντρίμμια του από τις στάχτες». 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα πιο σημαντικά κειμήλια σώθηκαν, αλλά σίγουρα οι ζημιές σε ανεκτίμητα έργα τέχνης είναι ανυπολόγιστες. Από τις φλόγες γλίτωσε ο πιο πολύτιμος θησαυρός της Παναγίας των Παρισίων, που είναι το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού και βρισκόταν στο βάθος του ναού. Το στεφάνι έχει πάνω του περίπου 70 αγκάθια, περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα και βρισκόταν σε μια κρυστάλλινη λειψανοθήκη. Το ακάνθινο στεφάνι εκτίθετο μόνο τις Παρασκευές και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, αλλά και τη Μεγάλη Παρασκευή. Το κειμήλιο είχε αγοραστεί από τον Λουδοβίκο Θ’. Μάλιστα, φέρεται να έβγαζε τα αγκάθια και να τα έστελνε ως δώρα σε άλλους ηγεμόνες.

image

Οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν χρόνια, ίσως και δεκαετίες… 

Ιδιώτες δωρητές, ανάμεσά τους ο γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH, ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό του ομίλου Kering, αλλά και η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια, προσφέρουν την βοήθειά τους στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων. Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια. Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ. 

Πώς ήταν το εσωτερικό του ναού πριν την πυρκαγιά:

Και τι απέμεινε:

«Ένα δικό μας κομμάτι κάηκε μαζί της» 

«Είναι η γαλλική κληρονομιά. Είναι ένα δικό μας κομμάτι που κάηκε μαζί της. Δυστυχώς καταφέραμε να διατηρήσουμε το ναό για 800 χρόνια και σήμερα έγινε στάχτη. Νομίζω ότι όλοι είναι συγκινημένοι» δήλωσε μια 19χρονη φοιτήτρια, όπως αναφέρει το Euronews. Μια τουρίστρια από τις ΗΠΑ μπροστά στις εικόνες καταστροφής ανέφερε: «Είναι πραγματικά λυπηρό. Στο τέλος της ημέρας γνωρίζεις ότι είναι ένα κομμάτι της ιστορίας. Πιστεύω ότι για πολλούς αποτελεί και ένα θρησκευτικό σύμβολο και με το να υπάρχει αυτή η σύνδεση και να το βλέπεις να τυλίγεται στις φλόγες είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό».

«Παρόλο που δεν είμαι από το Παρίσι αισθάνομαι τον ίδιο πόνο. Είμαστε πραγματικά στεναχωρημένοι που βλέπουμε την Παναγία των Παρισίων σε αυτήν την κατάσταση. Ξέρουμε όμως ότι θα ξαναχτίσουμε αυτό το κτίριο και θα το κάνουμε όλοι μαζί» δήλωσε ένας Ισπανός τουρίστας. «Πως είναι αυτό δυνατό. Δεν υπήρχε αρκετός εξοπλισμός για την ασφάλεια, αλλά κυρίως δεν μπορούσε να υπάρξει πιο έγκαιρη παρέμβαση; Πραγματικά με προβλημάτισε. Θα μπορούσαν να αντιδράσουν πιο γρήγορα με ελικόπτερα, με νερό και άμμο με εναέριες ρίψεις πάνω στη φωτιά» ανέφερε μια κάτοικος του Παρισιού.