Σε εξέλιξη βρίσκεται τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει την εμβληματική Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας ένα μνημείο ορόσημο όχι μόνο για την πόλη αλλά και για όλη τη Γαλλία και την παγκόσμια κληρονομιά. «Notre Drame» (Το Δράμα Μας) γράφει η Liberation στο πρωτοσέλιδό της για την ανείπωτη καταστροφή, παραφράζοντας το «Notre Dame» (Η Παναγία μας), όπως αποκαλείται ο εμβληματικός ναός στα Γαλλικά. 

Ads

Οι φλόγες στον καθεδρικό, όπου γίνονταν εργασίες συντήρησης, ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα και εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλο τον ναό φτάνοντας και μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα. Η φωτιά περιτύλιξε το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο και κατέρρευσε. Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης, ενώ ένα τεράστιο σύννεφο καπνού έχει καλύψει το κέντρο της πόλης με τις στάχτες να πέφτουν σαν βροχή σε μεγάλη έκταση. 

«Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, θλίβομαι απόψε βλέποντας να καίγεται ένα κομμάτι όλων μας», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ματαίωσε το διάγγελμα, που επρόκειτο να εκφωνήσει απόψε και στο οποίο θα μιλούσε για επιπλέον κοινωνικές παροχές, και μαζί με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ μετέβη στον τόπο της καταστροφής. «Ουσιαστικά, όλη η στέγη χάθηκε. Δεν βλέπω να έχει κάποια ελπίδα το κτίριο», σχολίασε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ενώ οι παριζιάνοι παρακολουθούν άφωνοι και σοκαρισμένοι την καταστροφή. 

Εκατοντάδες πυροσβέστες συμμετέχουν στην προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, ενώ οι αρχές έχουν εκκενώσει την περιοχή γύρω από τον καθεδρικό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ, που βρισκόταν στο σημείο, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες. «Είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε ποια ήταν τα αίτια της πυρκαγιάς», πρόσθεσε. Το τηλεοπτικό κανάλι France2 μετέδωσε ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν ως ατύχημα, ενώ πληροφορίες συνδέουν τη φωτιά με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτίριο. «Όλα καταρρέουν», είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας, σοκαρισμένος από την καταστροφή. Ένας εκπρόσωπος του καθεδρικού ναού ανέφερε πως καίγεται όλος ο ξύλινος σκελετός του κτιρίου

Ads

Ο γοτθικός καθεδρικός του 12ου αιώνα έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Φημίζεται για τα πολλά πέτρινα, ανάγλυφα γκαργκόιλ, τα εντυπωσιακά παράθυρα βιτρό και τις επίστεγες αντηρίδες που συγκρατούν τους τοίχους τους. «Υπάρχουν πολλά έργα τέχνης μέσα… Είναι πραγματική τραγωδία», σχολίασε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.

Μηνύματα υποστήριξης απέστειλαν ηγέτες από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η Unesco σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση και στέκεται «στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς». «Σοκαρισμένος από τις εικόνες της πυρκαγιάς που καταστρέφει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, ένα μοναδικό κόσμημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και δεσπόζει στο Παρίσι από τον 14ο αιώνα», δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας πως «οι σκέψεις του είναι με τον γαλλικό λαό και τη γαλλική κυβέρνηση». Για «σοκ» και «θλίψη» για τη φωτιά στο «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο», μίλησε το Βατικανό με τον εκπρόσωπό του να αναφέρει: «Εκφράζουμε την εγγύτητά μας στους Γάλλους Καθολικούς και τον λαό του Παρισιού και προσευχόμαστε για τους πυροσβέστες και όλους όσους καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν αυτή τη δραματική κατάσταση». 

H απευθείας μετάδοση του Russia Today:

Βίντεο από τη φωτιά

 
 Συγκλονιστικές εικόνες, σοκαρισμένοι Παριζιάνοι και τουρίστες

Κάποιοι κλαίνε, άλλοι προσεύχονται: εκατοντάδες τουρίστες και Παριζιάνοι, αποσβολωμένοι, σοκαρισμένοι, παρακολουθούν τις φλόγες να καταπίνουν την Παναγία των Παρισίων. Κραυγές κατάπληξης και λυγμοί ακούστηκαν από το πεζοδρόμιο, όταν το βέλος του καμπαναριού κατέρρευσε, ενώ η φωτιά συνεχίζει να κατατρώει τον ξύλινο σκελετό του. Άλλοι στέκουν σαστιμένοι δείχνοντας να μην πιστεύουν τα μάτια τους, ενώ κάποιοι βιντεοσκοπούν την τραγωδία με τα κινητά τηλέφωνά τους.  «Το Παρίσι παραμορφώθηκε. Αυτή η πόλη δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν», δηλώνει συντετριμμένος ένας 30χρονος άνδρας που έσπευσε στην περιοχή όταν τον ειδοποίησε ένας φίλος του. «Είναι τραγωδία. Αν πιστεύετε στον Θεό, τώρα είναι η ώρα για να προσευχηθείτε», πρόσθεσε.

Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν α διευρύνουν την περίμετρο ασφαλείας γύρω από το κτίριο,  τουρίστες και κάτοικοι έσπευσαν, συρρέοντας στις γέφυρες του Ιλ ντε λα Σιτέ. Μια γυναίκα, με δάκρυα να κυλούν από τα μάτια της, προσπαθούσε να βρει λόγια για να εκφράσει την οδύνη της. Όμως δεν έβγαινε φωνή από το στόμα της… «Τελείωσε, δεν θα την ξαναδούμε, ένας χώρος αποκάλυψης καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Θα ήθελα να ξέρω το γιατί. Με όσα συμβαίνουν στον κόσμο, γιατί έγινε αυτό στη Νοτρ Νταμ; Είναι ίσως θεϊκό σημάδι», σχολίασε ένας 37χρονος άνδρας. Ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ακριβώς δίπλα του, αναφωνεί: «Ω, Θεέ μου».  «Είναι φρικτό, η ιστορία μας γίνεται στάχτη», λέει ένας ακόμη άνδρας, που έφτασε με το ποδήλατό του, απηχώντας το γενικό αίσθημα απελπισίας και αδυναμίας. «Είμαι συντετριμμένη», δηλώνει μια γυναίκα, που έφτασε στο Παρίσι πριν από δύο ημέρες για τουρισμό, μαζί με τον σύζυγό και τα δύο παιδιά τους.

 Στάχτες πέφτουν πάνω στο πλήθος, ενώ ακούγονται οι σειρήνες των περιπολικών και των πυροσβεστικών οχημάτων. Κάποιοι τραβούν φωτογραφίες, άλλοι περιγράφουν από το τηλέφωνο στους φίλους τους τον κιτρινόμαυρο καπνό, τις στάχτες, την απόγνωση, τη θλίψη.  «Είναι χιλίων ετών», εξηγεί ένας άνδρας στη 10χρονη κόρη του. Μια έφηβη λέει διστακτικά: «Μπορεί και να μην είναι τόσο σοβαρό». «Πρόκειται για την Παναγία των Παρισίων», απαντά η μητέρα της, χωρίς να ξεκολλήσει το βλέμμα από τις φλόγες που αγκαλιάζουν τη στέγη του καθεδρικού ναού.